10 cinsel yanlıştan kaçının, mutlu olun!

Sağlıklı ve mutlu bir cinsellik bazen sandığınız kadar kolay olmayabilir. Bunun için yapmanız gerekenler olduğunu unutmayın! Aceleci davranmak, kilo almak, fazla bir beklenti içine girmek... İşte kaçınmanız gerekenler...

- Cinselliği etkileyen hastalıkları öğrenin: Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterol, kanser, hormonsal dengesizlikler, jinekolojik sorunlar, enfeksiyonlar ve depresyon gibi sağlık sorunları kadınlarda libido düşüne, orgazm ve uyarılma sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle var olan sağlık problemlerinizi kontrol ettirin.

- Kullandığınız ilaçları gözden geçirin: Bazı tansiyon ilaçları, depresyon ve endişe ilaçları, uyku hali yaratan sedatifler ve bazı hormon ilaçları cinselliğinizi etkileyebilir.

- Tartıdaki kilonuza bakmanız yetmez: Aşırı kilo seks hormonlarının salgısını bozabiliyor. Bunun için sağlıklı bir kilo aralığı hedefleyin. Seks hormonlarının optimum çalışması için vücut kitle endeksinizi (kilo/boy) 25’in altında tutun. Ancak bel çevresi de önemli! Bel çevrenizi 80 cm altında tutmaya gayret edin.

Haberin Devamı

- Cinsel engelleri ortadan kaldırın:Cinsellikte ağrı yaşamak, kasılma veya vajinismus sorunu, kuruluk şikayeti, gecikmiş orgazm en önemli cinsel istek düşmanlarıdır. Bu sorunlar için mutlaka yardım alın. Ancak engelleriniz ortadan kalktığında mutlu bir cinsel yaşama sahip olabilirsiniz.
- Aceleci davranmayın: Cinselliği geçiştirmeyin, hızla tamamlamaya çalışmayın. Hoşlandığınız davranışları, beklentilerinizi ve arzularınızı eşinizle paylaşın. Yavaş ritmik dokunuşlar ile cinselliğe başlayıp haz alarak tamamladığınızda cinsel motivasyonunuz da yükselecektir.
- Kötü alışkanlıkları bırakın: Erkeklerde yapılan çalışmalar günde 1 paket sigara içen erkeklerde sertleşme sorununun neredeyse yüzde 40 arttığını gösteriyor. Aynı şekilde sigara içen kadınlarda cinsel bölgede uyarılma düşer. Hem kuruluk hem de orgazm sorunu yaşayabilirsiniz.
- Stresinizi yönetin: Günlük yaşadığınız stresin kökenini saptamaya çalışın. Değiştirebileceğiniz stres kaynaklarını bulup değiştirin. Stresi mutlaka yatak odanızın kapısında bırakın, içeri almayın.
- Spor olmadan iyi uyarılma olmaz: Düzenli egzersiz damarları, sinir sistemini, hormonları olumlu etkiler. Vücuduzda stresin yarattığı tahribatı azaltır. Mutluluk hormonu salgısını arttırır. Her gün 30-60 dakikalık egzersiz yaparak cinsel bölge damarlarını canlandırın. Yürüyüşleri eşinizle beraber yapıp ilişkinize keyif de katabilirsiniz. Yüzme de iyi bir seçenek.
- Kaliteli bir uyku ve dinlenmiş bir vücut için: Yatak odasında daha istekli ve konsantre olmak için yorgun olmamanız gerek. Uyku kalitenizin yüksek olduğundan emin olun. Kronik yorgunlukta B vitamini, demir, anemi, tiroit hormonları ve bunlar gibi diğer tetkiklerin yapılması için bir hekime başvurun.
- Seks efsanelerinden uzak durun: Kadınların seksi asla başlatmaması, istekli kadınların eşleri tarafından yanlış değerlendirilebileceği gibi efsaneler nedeniyle kadın istek ve uyarılması azalabiliyor. Bu nedenle doğru cinsel bilgileri edinin, araştırın.

Haberin Devamı

Evlilik seksi azaltıyor mu?

Haberin Devamı

Uzun ilişkilerde cinsel ilişki sıklığında bir azalma görülebilir. Ancak her çift bunu yaşayacak diye bir sonuç yoktur. Uzun süreli ilişkilerde cinsel beraberlik sıklığının azalması normaldir. Genç çiftlerde bile cinsel ilişki sıklığı zamanla düşebilir. Ancak tatminkar, doyurucu, kaliteli ve sevgi dolu bir beraberlik durumunda cinsel ilişki sıklığı azalsa da cinsel ilişkiden alınan tatmin değişmez. Yani sadece sayı değil cinselliğin kalitesini de düşünmelisiniz. Bir hafta 2-3 kez seks yapıp sonra 1 ay seks yapmamak şeklinde bir düzen seks hormonları açısından sağlıklı değil. Maksimum 2-3 haftalık aralarla belli bir düzende beraberlik olması önemli.
Hekime başvurmak önemli
Cinsel sorunu olan kadınların yaklaşık yüzde 90’ı doktora başvurmuyor. Özellikle de utanma duygusu nedeniyle...
Cinsel sorunların tamamen psikolojik olduğuna inanmak, çözüm olmadığını düşünmek gibi nedenlerle pek çok kadın uzun süre cinsel problemlerine çözüm aramıyor. Oysa kadınlarda da sistemik ve lokal ilaç tedavileri, kas eğitimleri, cinsel terapi teknikleri, cinsel bilgilendirme gibi yöntemlerle cinsel sorunlar tedavi edilebiliyor. Önemli olan zamanında doktorunuza başvurmanızdır.
Geciken sorunlarda hem kendi psikolojiniz hem de ilişki kaliteniz olumsuz etkilenebilir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR