Kadınlar için cinsel enerjiyi artırma rehberi

Yaz yorgunluğu, sıcak hava, vücutta değişen elektrolit dengesi genel bitkinliğin yanı sıra cinsel enerjiyi de düşürüyor. Cinsel istek azalıyor, kadınlar arzu duysa bile cinselliğe başlayıp devam ettirmede motivasyon eksikliği yaşayabiliyor. İşte size yaz aylarında cinsel enerjinizi arttıracak 15 öneri.

- Sağlık sorunlarınızı kontrol ettirin: Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterol, kanser, hormonsal dengesizlikler, jinekolojik sorunlar, enfeksiyonlar ve depresyon gibi sağlık sorunları kadınlarda libido düşüne, orgazm ve uyarılma sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle var olan sağlık problemlerinizi kontrol ettirin.

- Kullandığınız ilaçları gözden geçirin: Bazı tansiyon ilaçları, depresyon ve endişe ilaçları, uyku hali yaratan sedatifler ve bazı hormon ilaçları cinselliğinizi etkileyebilir. Yeni başladığınız bir ilaç sonrası istek ve uyarılma sorunları yaşıyorsanız hekiminize danışın. Antidepresan ilaçlar ilaçları kullanırken de cinsel performansınız arttıracak yöntemler vardır.

Haberin Devamı

- Sağlıklı bir kilo aralığına inin: Seks hormonlarının optimum çalışması için vücut kitle endeksinizi (kilo/boy2) 25’in ve bel çevrenizi 80 cm altında tutun.

- Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı yapın: Hormon fonksiyonlarınızı olumlu yönde etkileyecek Akdeniz mutfağına ağırlık verin. Cinsellik öncesi ağır-yağlı-tuzlu-şekerli yiyeceklerden kaçının.

- Kötü alışkanlıkları bırakın: Sigara içen kadınlarda cinsel bölgede uyarılma düşer. Sigarayı bırakın, alkolü kısıtlayın.

- Düzenli egzersiz yapın: Her gün 30-60 dakikalık yürüyüşler yaparak cinsel bölge damarlarını canlandırın. Bu yürüyüşleri eşinizle beraber yapıp ilişkinize keyif de katabilirsiniz. Yüzme de iyi bir seçenek.

- Stresinizi yönetin: Günlük yaşadığınız stresin kökenini saptamaya çalışın. Değiştirebileceğiniz stres kaynaklarını bulup değiştirin. Yoga, nefes çalışmaları gibi rahatlatıcı çalışmaları öğrenin.

- Uyku sorunlarınızı çözün: Uyku sorunları cinsel fonksiyonları azaltabilir, sizi yorgun ve bitkin bırakabilir. Düzenli ve kaliteli bir uyku düzeni edinin. Tatildeyseniz öğle saatlerinde mutlaka şekerleme yapın.

Haberin Devamı

- Odaklanın: Cinselliğe başlarken aklınızın rahat olduğundan emin olun. Cep telefonu, kapı gibi rahatsız edici faktörleri kaldırın. Sadece eşinizin dokunuşlarına ve hislerinize odaklanın.

- Bol su için: Yaz aylarında aşırı terleme ile oluşan sıvı kaybı vücutta elektrolik dengesizliği yaratarak sizi halsiz bırakabilir. Mutlaka bol su için ve su içeriği yüksek gıdaları (yeşillik, meyve-sebze gibi) tüketin.

- Cinsel sorunları alınyazısı kabul etmeyin: Cinsel sorunu olan kadınların yaklaşık yüzde 90’ı doktora başvurmuyor. Her türlü cinsel sorununuzun bir tedavisi olduğunu sakın unutmayın. Önemli olan zamanında doktorunuza başvurmanızdır.

- Yatak odanızı keyifli hale getirin: Yumuşak bir ışık, rahat bir yatak, sevdiğiniz bir müzik cinselliği aktive eden sinirleri ateşler. Böylece cinsel isteğinizin uyanması ve cinselliğe konsantre olmanız kolaylaşır.

- Zevke odaklanın: Cinselliği geçiştirmeyin, hızla tamamlamaya çalışmayın. Hoşlandığınız davranışları, beklentilerinizi ve arzularınızı eşinizle paylaşın. Yavaş ritmik dokunuşlar ile cinselliğe başlayıp haz alarak tamamladığınızda motivasyonunuz da yükselecektir.

Haberin Devamı

- Engelleri kaldırın: Cinsellikte ağrı yaşamak veya vajinismus sorunu, kuruluk şikayeti, gecikmiş orgazm en önemli cinsel istek düşmanlarıdır. Bu sorunlar için mutlaka yardım alın.

- Kendi reçetenizi yazmayın: Cinsel sorunların tedavisinde el altından veya internet üzerinden satılan sahte veya kopya ilaçlara karşı tedbirli olun. Bu ilaçlar allerjik reaksiyonlara ve enfeksiyonlara neden olabilir. En iyi ihtimalle zarar vermeseler de “Bu ilaçlar bile işe yaramıyorsa benim cinsel sorunumun çözümü yok” inancı doğuruyor.

DİĞER YENİ YAZILAR