Gazete Vatan Logo

Prof.'lar yine anlaşamadı

Ege'de dün meydana gelen depremlerin ardından 500'e yakın sarsıntı oldu. Bazı uzmanlara göre bunlar artçı şoklar. Kimileri ise "Daha büyük bir depremin öncüsü de olabilir" diyor...

7'lik deprem olmaz
* Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu: İzmir'deki sismik faaliyetin tamamlandığını söylemek için erken. Bu, bir müddet daha devam edebilir. İzmir ve çevresinde 7'lik deprem üretecek büyük faylar yok. Ancak aktif, diri, tali faylar var. Bu faylar, birbirlerini etkileyerek bu deprem dizinlerini oluşturabilirler. 1920'den bugüne bölgede.5-6.5 büyüklüğünde depremler görülüyor. Bölgenin doğal bir sismik faaliyetidir. İzmir halkı eğer binasına güveniyorsa panik yapmamalı.

Öncü olabilir
* Prof.Dr.Şükrü Ersoy
Dinar depreminde bir büyük deprem oldu, ardından olmaz denilecek bir şekilde çok daha büyük bir deprem geldi. Yani bu küçük depremler öncü deprem de olabilir. Bir sonraki deprem 5.9'dan büyük olabilir. Bu ihtimal üzerinde de durmak ve temkinli olmak gerekir.

Sadece artçı
* Prof.Dr. Naci Görür
Seferihisar ve Urla bölgesindeki faylar küçük boyutludur büyük deprem oluşturmazlar. En fazla 6'lar seviyesinde deprem üretirler. Bu nedenle burada daha büyük deprem olmaz. Bu tür depremler beklenir. Beklediğimiz gibi de oldu. Anormal bir durum yok. İlerde de olabilir.

7 bekliyorum
* Prof.Dr. Ahmet Ercan
Ege bölgesinde iki kırık var. Bunlardan biri, kuzey-güney doğrultulu Seferihisar-Urla yaşlı kırıkları. Bu kırıklar en fazla 6 büyüklüğünde bir deprem oluşturur. Doğu-batı kırıklarıysa Denizli, Nazilli, Aydın, Kuşadası ve Alaşehir-Manisa-Foça üzerinden ve yine İzmir üzerinden geliyor. Doğu-batı göçüntü kırıkları genç kırıklar. Bunlar 7 ile 7.3 büyüklüğünde deprem meydana getirebiliyor. Deprem olan bölgede ana depremin büyüklüğü 5.9, öncü depremin büyüklüğü 5.7, artçısı da 5.6 büyüklüğünde oldu. Aynı kırık üzerinde gerginlik boşalması oldu. Bu bölge 2003'den beri çok gergindi. Ben İzmir'deki asıl büyük depremin Foça-Karaburun-Midilli üçgeninde olacağını düşünüyorum. Burası 7 büyüklüğünde bir depreme neden olacak.

İki deprem şanstır
* Prof. Dr. Zafer Akçığ: Seferihisar Urla fayının tek seferde kırılmaması bir şanstır. Tek seferde kırılsaydı daha büyük bir deprem olabilirdi.. Seferihisar-Urla fayı, Tuzla fayı gibi yatay atımlı. Zaman içinde, 5-10 belki de 50 yıl içinde bu kırık kendini tamamlayacaktır. Bu da yeni depremler olacağının bir göstergesidir. Karaburun, Foça, Midilli arasında fayda 7 büyülüğünde deprem olasılığı var ama 'mutlaka olacak' diyemeyiz.

Niye 'of of dedin 'Allah Allah' demedin diye tepki bile geldi!
İzmir'de konuğu İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte depreme canlı yayında stüdyoda yakalanan spiker Pınar Tusunoğlu yaşadıklarını VATAN'a anlattı: "Yayında deprem yaşamak fobimdi. Önce ne yapmam gerektiğini bilemedim. İlk aklıma gelen Başkan'ın güvenliğini sağlamak için dışarı çıkarmaktı. Ancak o gayet soğukkanlı davranınca vazgeçtim. Çok enterasan tepkiler geldi. Bazı izleyiciler 'Sizin sakinliğiniz sayesinde haberleri izlemeye devam ettik, biz de sakinleştik' dediler. 'Niye of of dedin, niye Allah Allah demedin' diye tepki gösterenler bile oldu. Çok şaşırtıcı, bunu söyleyenler bile oldu."

Haberin Devamı