Gazete Vatan Logo

Prof. Dr. Soysal: AB uğruna ödünler verilmemeli

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen "Bugünden Atatürk'e' konulu söyleşiye katılan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Avrupa Birliği'ne (AB) girmenin çağdaşlaşmanın bir parçası olarak görüldüğünü ama bu uğurda ödün verilmemesi gerektiğini söyledi

Avrupa Birliği'ne girme uğruna cumhuriyetin ilkelerinden ödün verir duruma gelindiğini ileri süren Prof Dr. Soysal, "Onurumuzdan ve cumhuriyetin ilkelerinden ödün vermeden Avrupa Birliği'ne girmeye ve çağdaşlaşmaya evet. Ancak Avrupa Birliği bizden cumhuriyetimizin hassasiyetlerinin farkında olarak birşeyler istemeli. Bizden istekte bulunulurken bu orduyla içiçeliğimiz bilinerek yapılmalı. Bizim farklı bir güvenlik anlayışımız var ve cumhuriyetimizin tek koruyucusu olarak orduyu görmekteyiz" dedi.

Cumhuriyetin zayıflaması için enjekte edilenlere karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Soysal, "Küreselleşme ve ekonomik bağlılıkların bizi güçlendirip güçlendirmediğini iyice düşünmek gerek. Cumhuriyetimizi ekonomik kalkınmadan yoksun bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Yabancı sermaye bir fabrikayı almak için değil üretim için gelmelidir. Özgürlük ve demokrasi için cumhuriyetin yıpratılmasına karşı çıkmak gerekir" diye konuştu.

Kurtuluş Savaşı'nın büyük özverilerle kazanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Soysal, şunları söyledi:

"Zorluklarla kurulan cumhuriyetimizin dörtte birlik kısmı devrim ve inkılap dönemi, dörtte üçlük kısmı ise karşı devrim ve inkılap törpülemesi dönemi olarak yaşanmıştır. Bütün törpülemelere rağmen ayakta kalan cumhuriyetin temelleri çok sağlam atılmıştır. Ortada yarıda kesilmiş bir süreç var. Eğer devrim dönemi yarıda kesilmemiş olmasaydı bugünün Türkiye'sinin tablosu daha parlak olabilirdi. Türkiye dünyada öncü bir güç halini alabilirdi."

Haberin Devamı