Gazete Vatan Logo

Prens yumruğu masaya vurdu

Suudi Arabistan’da Kral Salman’ın veliaht olarak atadığı 32 yaşındaki oğlu Prens Muhammed, ‘ılımlı İslam açılımı’ ve kadınlara ehliyet hakkından sonra ülke tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonunu yaptı. 11 Prens, 4 bakan dahil ülkenin en tanınmış 38 ismi gözaltında...

Prens yumruğu masaya vurdu

Her şey önceki gece Yemen’den fırlatılan bir füzenin S.Arabistan’ın başkenti Riyad’a ulaşmadan havada imha edilmesiyle başladı. Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamada Ulusal Muhafızlar Bakanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın görevden alındığı duyuruldu. Ancak asıl bundan sonraki saatler ülkede adeta deprem etkisi yarattı. Kral Salman Bin Abdulaziz’in rüşvet ve yolsuzluklara karşı bir komisyon kurarak başına oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ı getirdiği daha önce ilan edilmişti. O komisyon, saldırıdan hemen sonra ülke tarihine geçecek kararlara imza attı. Ardından 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. Yapılan açıklamada, “Hukukun üstünlüğünü artırarak, Suudi Arabistan’ın yatırım ortamını koruduk” ifadeleri kullanıldı. 32 yaşındaki Prens, ‘Kimse yasaların üzerinde değildir. Prens de olsa bakan da olsa hesap verecekler’ dedi.

‘Aktif reform hareketi’

Evlerinden alınarak 5 yıldızlı otellerde gözaltında tutulan isimler arasında Ekonomi ve Planlama Bakanı Adel bin Muhammed Fatih ile ülkenin en zengin ismi dolar milyarderi Prens El-Velid bin Talal’ın da olduğu açıklandı. Kral Salman, yeni yolsuzlukla mücadele kampanyasını Suudi Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında “Son yıllarda Krallıkta kalkınma çabalarını engelleyen önemli bir sorunun üstesinden gelmek için aktif bir reform hareketi” olarak değerlendirdi. Kraliyet kararnamesinde, komisyonun “bazı kişilerin istismara eğilimi nedeniyle, kişisel çıkarlarını kamu çıkarının üzerinde tuttuğu ve kamu fonların içini boşalttığı” için kurulduğunu ve “yolsuzluğun her seviyede takip edileceğini ve bununla mücadele edileceğini” ifade edildi.

Haberin Devamı

Özel jetlere izin yok

Merkezi Riyad’da olan ve Ortadoğu’ya yayın yapan 3 televizyon kanalı MBC, ART ve Rotana’nın sahiplerinin de gözaltında oldukları açıklandı. Suudi medyasının iddiasına göre henüz gözaltına alınamayan ve aranan bazı isimler de var. Bu nedenle Cidde’de güvenlik güçleri özel jetleri kaçma olasılığına karşı yerde tutuyor ve havalanmalarına müsaade etmiyor.

Haberin Devamı

18 milyar $ serveti var

Son tatilini Bodrum’da yapan El-Velid Bin Talal 18 milyar dolar kişisel servete sahip ve dünyanın en zengin 45’inci ismi. Twitter’ın en büyük ikinci hissedarı olan Suudi Prens, Apple, News Corp, Time Warner ve Citigroup gibi dev şirketlerin hissedarı. Four Seasons ve Savoy Otelleri’nin de ortaklarından. Kingdom Holding sahibi olan dünyanın sayılı zenginlerinden Prens El- Velid Bin Talal’ın tutuklanması ile birlikte tüm malvarlığına da el konulduğu bildiriliyor. Suudi Arabistan eski Kralı Abdullah’ın yeğeni olan 62 yaşındaki işadamı, eşi ve kızları ile birlikte geldiği Bodrum tatilinde 2.5 milyon lira harcamıştı.

Güç onda artık!

Bölgeyi yakından izleyen uzmanlara göre Suudi Arabistan’da Kraliyet ailesinde güç çatışması Kral Salman Bin Abdulaziz’in oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ı göreve getirmesi ile başladı. Suudi ailesinde ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği tarih olan 1926 yılından bu yana krallık koltuğuna geçişler kardeşlerden kardeşlere olarak hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Ancak ilk kez Kral Salman Bin Abdulaziz oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ı kendisinden sonraki isim olarak ikinci adam görevine ataması ile kriz başladı. Geleneklere göre 25 Ocak 2015 tarihinde vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz’in yerine kardeşi dönemin Riyad Valisi olan Salman Bin Abdulaziz getirildi. Ancak Salman Bin Abdulaziz’in kendisinden sonra yerine yine geleneklere göre kardeşi Prens Muhammed bin Nayif Bin Abdulaziz’i getirmesi düşünülürken, Prens Nayif’in ani vefatı ile Veliaht Prensliğe oğul 31 yaşıhndaki Muhammed Bin Salman getirildi. Bu tayin ile birlikte ülke içerisinde özellikle güç odaklarının yer aldığı Kraliyet ailesinde rahatsızlık meydana getirdi. Kral Salman Bin Abdulaziz oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’a koltuğuna devretme hazırlıkları yaparken, bir yandan da ülkede açılımlar başladı. Ve ilk kez tüm dünyada ses getiren kadınlara otomobil sürme izni çıktı.-

Alışık değiller

Muhammed Bin Salman geçtiğimiz günler de de ülkeye modern İslamın getirileceği yönünde açıklama yapınca muhafazakar kesimlerin büyük tepkisine neden oldu. Veliaht Prens’in “Hiç bir prens veya bakan kanunların üstünde değildir” şeklindeki sert açıklaması sanki dün gecenin işareti gibiydi. Normal şartlarda ülkede prenslere ait özel mahkemelerin bulunması ve özellikle prenslerin tutuklanması düşünülemezken, Veliaht Prens’in bu açıklaması kendisine muhalif çevrelerde tepkileri daha da artırdı. Gözaltıların ardından şimdi gözler Kral Salman Bin Abdulaziz ve oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’a çevrildi. BBC Güvenlik Muhabiri Frand Gardner, Prens Muhammed’in bu hamleyle gücü elinde toplarken reform programına devam ettiğini söylüyor: Prens Muhammed bu son gelişmeyle ülkedeki tüm silahlı güçlerin kontrolünü ele geçirdi. Fakat tanınmış figürlerin yönetimden alınması muhafazakar çevreleri rahatsız edecek. Tam bir kabile toplumu olan S. Arabistan böylesi hızlı değişimlere alışkın değil.

Haberin Devamı

Arya’nın ölüm listesi gibi...

Sosyal medyada Suudiler, gözaltıları destekleyen ‘Kral yolsuzlukla savaşıyor’ konu başlığını açtı. Bu başlıkta genç prensin adeta bir ölüm listesi yaparak bu isimleri tek tek gözaltına aldırdığı belirtildi ve bu liste Game Of Thrones dizisindeki Arya karakterinin ölüm listesine benzetildi.

15 yıl hapisle yargılanacaklar

Gözaltı gerekçeleri yolsuzluk olarak belirtilse de davaların Cidde’de 2015 yılında gerçekleşen büyük sel felaketi ile ülkede yayılan MERS virüsü ile ilgili yolsuzluk iddialarından açılacağı iddia ediliyor. Gece çıkartılan Kraliyet kararnamesine göre ülkede para aklayanlara 15 yıl hapis ve 1.8 milyon dolar para cezası öngörülüyor.