Gazete Vatan Logo

Prens darbeci çıktı!

Bush’un akıl hocası darbe planlamaktan hapse atıldı

ABD’nin eski başkanı George Bush’un “akıl hocası” olarak bilinen S.Arabistan’ın eski ABD elçisi Prens Bandar, Suudi ordusundan 4 generalle Kral Abdullah’ı devirmek için plan yaptığı gerekçesiyle cezaevinde..

Türkiye, “Balyoz” darbe planı iddialarıyla çalkalanırken bir darbe iddiası da Suudi Arabistan’dan geldi. Bush yönetimiyle çok yakın ilişkileriyle tanınan ve eski Başkan George Bush’un dış politikadaki akıl hocası olarak bilinen S.Arabistan’ın eski Washington Büyükelçisi Prens Bandar bin Sultan ordudan 4 generalle darbe planladığı gerekçesiyle tutuklanarak hapse atıldı. Prens Bandar, 1983-2005 yılları arasında Suudi Arabistan’ın ABD büyükelçiliğini yürütmesinin ardından ülkesine geri dönerek yönetimin yüksek kademesinde görevler üstlenmeye başladı.

Son olarak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin başındaki görevi 4 yıl uzatıldı. Ancak hakkındaki silah satışlarında rüşvet aldığı iddiaları nedeniyle hep kuşkuyla bakılan isimlerden biri oldu. Yine de Suudi Kraliyet ailesinin yüzlerce prensi içinde en önemlilerinden biri olarak kabul ediliyordu. Ta ki geçtiğimiz aylarda gerçekleştiği iddia edilen bir olaya kadar... Prens Bandar’ın aylardır kamuoyu önüne çıkmaması, Suudi Arabistan’da darbe girişimlerine karıştığı iddialarını alevlendirdi.

Cidde’de hapiste

BBC’nin haberine göre, yıllardır krallığın dış politikasının mimarı olarak görülen eski hava kuvvetleri pilotu Bandar, Kral Abdullah’ı devirerek kendi soyundan gelen bir ismi ya da kendisini Suudi Kralı yapmak için Suudi Ordusu’ndan 4 generalle birlikte darbe planladı. Ancak Rus istihbaratı bu darbe planından haberdar olarak Suudi gizli servisini bilgilendirdi.

Ve Suudi güvenlik güçleri Kral’a sadık askerleri kullanarak darbe planlayan generalleri ve Bandar’ı bu isteklerini hayata geçiremeden kıskıvrak yakaladı. 5 darbeci, Cidde yakınlarından Dhaban Hapishanesi’ne kapatıldı. Suudiler yönetim içindeki çatlağın ortaya çıkmasını engellemek için bu gelişmelerin dünyadan gizledi.

KİMDİR?

IRAK SAVAŞI PLANINI POWELL’DAN ÖNCE O GÖRMÜŞTÜ


Suudi Veliaht Prensi Sultan bin Abdülaziz’in oğlu olan Prens Bandar, 1949 yılında Afrikalı bir cariyeden dünyaya geldi. Babasının başlangıçta kabullenmek istemediği Bandar, savaş pilotu eğitimi aldı. 2005’e kadar ülkesinin Washington Büyükelçisi’ydi. Bu dönemde Bush ailesiyle yakın ilişki kurdu. Bush’un Teksas’taki çiftliğine sık sık konuk edildi. 1997 yılında Bush, “Başkanlığa aday olmak istiyorum ama dış politika konusunda en ufak fikrim yok” dedikten sonra Bandar’dan ders almaya başladı. Bob Woodward, “Saldırı Planı” kitabında Irak’a saldırı planını dönemin Dışişleri Bakanı Powell’dan önce Prens Bandar’ın gördüğünü yazmıştı.

Haberin Devamı