Gazete Vatan Logo

Premium'da TL’ye döndü

Türk Lirası’yla otomobil satan Volvo Türkiye, kurlardaki dalgalanmadan etkilenmedi

Türk Lirası’yla otomobil satan Volvo Türkiye, kurlardaki dalgalanmadan etkilenmedi. Volvo’nun ‘aşağı-yukarı yüzde 5 esneklik’ stratejisiyle hem marka hem de tüketici kârlı çıktı. Volvo Türkiye’nin satışı yüzde 76 arttı

VOLVO Türkiye, kurlarda son dönemde yaşanan aşırı oynaklığa rağmen satışlarda Türk Lirası’nı seçti ve kazandı. Volvo’nun dünyadaki satışları yüzde 21 oranında artarken, marka Türkiye’de yüzde 76 büyüdü.

Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Torben Eckardt, premium segmentinde TL bazında fiyatlandırmaya geçerek müşterilerin hayatını kolaylaştırdıklarını belirterek, “Tüketiciler para ödeyecekleri gün ortaya çıkan farklar memnuniyetsizlik yaratıyordu. Müşterilere karşı şeffaf olmak için bu kararı aldık” dedi.

Peki yılbaşından bu yana euronun yüzde 30 değerlenmesine karşı Volvo Türkiye nasıl önlem aldı?

İşte Eckardt’ın formülü:

Türkiye dünyayı geçti

“Volvo olarak kur aşağıya yukarıya yüzde 5’i geçen dalgalanmalar yaşamadığı sürece fiyat listesini koruyoruz. Örneğin euroyu 2.10 lira olarak kabul edersek, 1.95 lirayla 2.20 lira arasında fiyat değişimi olmuyor. Kur dengesinde yüzde 5 farkı yakalayan tüketici kârlı çıkıyor. Biz TL’ye geçtikten sonra TL biraz daha stabil olsayda işimiz daha kolay olurdu. Bazı dönemlerde zorluklar yaşadık. Mesela fiyat listemizde euroyu 2.20’ye sabitlediğimizde 2.35’e çoktan çıkmıştı ve uzun bir süre müşterilerimize eski fiyat listemizden otomobil sattık.“

Torben Eckardt, Volvo Car Türkiye olarak yılın ilk 8 ayında hem markanın dünyadaki performansından hem de Türkiye binek otomobil pazarından daha fazla bir büyüme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ocak-Ağustos döneminde binek oto pazarı yüzde 38 büyürken, premium pazardaki artış yüzde 43 olarak gerçekleşti. Volvo Car Türkiye ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 76 oranında daha fazla satış gerçekleştirdi. Geçen yılın ilk 8 ayında Volvo satışları 1.807 adet olarak gerçekleşirken, 2011’de bu rakam 3 bin 179’a ulaştı.

2015’te 10 binler kulübüne girecek

Volvo Türkiye’nin orta vadedeki hedefi 10 bin adetlik satış rakamına ulaşmak. Torben Eckardt, Türkiye’de 10 binli rakamlara ulaşmak için ürün gamının çok önemli olduğu söyledi ve ekledi:

“Ürünlerin piyasaya çıkış dönemlerini değerlendirdiğimde, 2015-2016 yıllarında 10-12 binlik satışa ulaşmayı hedefliyoruz. Tabii sadece ürünlere değil, pazarın da nereye gittiğine bakmak lazım.”

Irak’ta büyük potansiyel var

Torben Eckardt, Irak pazarının büyük potansiyel içerdiğini ve bu bölgeyle ciddi olarak ilgilendiklerini ifade etti. Volvo Türkiye’ye 30 ülkenin bağlı olduğunu hatırlatan Eckardt, “Irak pazarına girme konusunu gelecek hafta İsveç’te konuşacağız. Bizim ilk gündem maddelerimizden biri. Irak’a iddialı şekilde girmek istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin performansı parmakları ısırtıyor

Volvo’nun premium segmentteki pazar payının yüzde 11’e yükseldiğini belirten Torben Eckardt, bu oranın geçen yılın 9 aylık döneminde yüzde 8.9 olduğunu kaydetti. Eckardt, “2011’i 4 bin 600-4 bin 700’lük satışla kapatmayı hedefliyoruz. Yıl sonunda pazar payımız yüzde 14 olacak. Türkiye’nin performansı farkediliyor, merkez parmaklarını ısırıyor” dedi. Eckardt, 2000’de gerçekleştirdikleri 5 bin adetlik rekor satışı önümüzdeki yıl geçeceklerini kaydetti. Eckardt, “6 bin adetle yeni şirket rekorunu kıracağız” diye konuştub

Haberin Devamı