Gazete Vatan Logo

Prangaları çözdük şimdi koşma zamanı

Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında toparlanma sürecini tamamladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ayağımızdaki prangayı çözdük, şimdi koşma zamanı” dedi

Prangaları çözdük şimdi koşma zamanı

Sivil toplum kuruluşları, 15 Temmuz’u anma etkinlikleri kapsamında ortak bir açıklama yaptı. Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının oluşturduğu Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (KİK) tarafından yapılan açıklamayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu duyurdu. Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz sonrası toparlanma sürecini tamamladıklarını dile getirerek, yeni bir atılım sürecini başlatmak gerektiğini söyledi.

“Ayağımızdaki prangayı çözdük, şimdi koşma zamanı” diyen Hisarcıklıoğlu, “Büyümede, istihdamda, ihracatta yeni rekorlar kırmalıyız. Vatandaşlarımızın refah seviyesini daha da artırmalı, demokratik kazanımlarımızı güçlendirerek ileriye taşımalıyız. Bütün bunlar için ortak akılla ve istişare içinde, yeni bir reform süreci başlatmalıyız” dedi.

15 Temmuz’un Türkiye için bir milat olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, hükümetin STK’lar ile istişare içinde aldığı önlem ve yaptığı reformlarla ekonominin hızla toparlandığının altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Daha darbe girişiminin üzerinden 1 yıl geçmeden ekonomide yüzde 5’lik büyümeyi yakaladık. İstihdam rekorları kırdık. Bu yılın ilk 6 ayında tam

Haberin Devamı

1 milyon 200 bin insanımıza yeni istihdam sağladık. İhracatımızı rekor düzeyde arttırmaya başladık. Yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazandık. Çok açık ifade ediyoruz ki, Türkiye dünyanın en zor stres testinden başarı ile çıkmıştır. Emin olun bizim son bir yılda yaşadıklarımızı başka bir ülke yaşasaydı bir daha ayağa kalkamazdı ama biz dimdik ayaktayız. Yapacak daha çok işimiz, büyük hedeflerimiz var.”

Türkiye ekonomisi daha güçlü

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk demokrasisi gibi Türk ekonomisinin de
15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasında çetin bir sınav verdiğini ve bu sınavı başarıyla geçtiğini belirterek, “Artık yakın geleceğin baş aktörleri arasında adı geçen bir Türkiye ekonomisi var. Türkiye ekonomisi artık çok daha güçlüdür” dedi. Darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Zeybekci, şunları kaydetti: “İlan ettiğimiz gibi 2017 ekonomide atılım yılı olacak. 16 Nisan 2017 referandumu ile milletimiz kabul ettiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile siyasette de 2017’yi atılım yılına dönüştürdü. Dönem artık Türkiye için büyüme, istikrar ve kalkınma dönemidir. Herkes üzerine düşeni yapar ve milli bir bilinçle çalışmalarını yürütürse 2023 hedeflerimize hep birlikte ulaşır ve yarınlarımıza daha iyi bir gelecek bırakabiliriz.”

Haberin Devamı

İşçiden memura tüm STK’lar aynı anda destek verdi
15 Temmuz’a ilişkin açıklama yapan STK’lar arasında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), HAK-İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye KAMU-SEN) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bulunuyor.
Kredi kanallarını açtık, yüksek toleransla çalıştık
TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, darbe girişiminin yaşandığı gece planlı tüm şubelerin açık ve ATM’lerin çalışır vaziyette olduğunu, internet kanallarının limit olmaksızın hizmet görmeye devam ettiğini, müşterilerin hızlı artış gösteren nakit taleplerinin karşılandığını ifade etti.
Aydın, “Olağan dönemlerde de yaşanabilecek arızalar ve sorunlar dışında gece boyunca müşteriler şube dışı hizmet kanallarından hizmet aldılar ve taleplerini karşıladılar” dedi. Aydın, şöyle devam etti: “Çok kısa sürede net, somut, kararlı bir duruş ve davranış sergilendi. Adeta, tek akıl, tek yumruk, tek vücut olduk. Müşterilerimize en yüksek tolerans ile çalışılması hususunda tam bir görüş birliği oluştu. Kredi kanalları açık tutuldu, yavaşlamakta olan büyümenin hızlandırılması için ekonomik faaliyetin finansmanına tüm imkanlarımızı kattık.”
Tüm limitleri sonuna kadar açık bıraktık
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankalar ve sermaye piyasasında faaliyet gösteren bütün kurumların eş güdüm içerisinde hareket etmesi sonucunda bütün bankaların, müşterilerinin her türlü ihtiyacını zamanında karşıladığını kaydetti. DenizBank olarak her türlü aksiyonu aldıklarını vurgulayan Ateş, şöyle devam etti: “Yoğun kullanımda olan ATM’leri hemen destekledik. Keza internet bankacılığında da tüm limitleri sonuna kadar açık bıraktık ve her türlü imkanı seferber ettik. Yüksek para çekme limiti bulunan müşterilerimizin limitine hiç dokunmadan koruduk.”

Haberin Devamı