Gazete Vatan Logo

Praktiker için devler kapışacak!

Praktiker, Türkiye’den çıkma kararı aldı

Alman yapı marketi Praktiker, Türkiye’den çıkma kararı aldı. Rakipleri ise 9 mağazası için rekabet edecek. Teknosa, Vatan Bilgisayar ve Baumax gibi devler; İstanbul Kartal, Ümraniye, Bayrampaşa, Mahmutbey, Ankara Bilkent, Etlik ve Gaziantep, Konya, Adana ile İzmir Mavişehir mağazaları için kapışacak.

Alman yapı marketleri zinciri Praktiker AG Türkiye’deki 9 mağazasını kapatarak ülkeden çıkacağını açıkladı. Praktiker’den yapılan açıklamada, Türkiye biriminin İstanbul’da mahkemeye başvurarak iflas durumunun yönetilmesini istediği bildirildi.

Praktiker CEO’su Armin Burger, “Türkiye’deki gibi sürekli zarar eden bir işletmenin yükünü taşıyamayız. Türkiye’deki birimimizi satmak için yoğun çaba gösterdik ancak bizim için ekonomik olarak kabul edilebilir nitelikte bir anlaşmaya varamadık” dedi.

Talibi çok olacak

Praktiker’in bu kararı, sektörde yeni bir rekabetin başlamasına neden olacak. Sektördeki diğer markalar, Praktiker’in ise İstanbul Kartal, Ümraniye, Bayrampaşa, Mahmutbey, Ankara’da Bilkent, Etlik ve Gaziantep, Konya, Adana ile İzmir Mavişehir mağazalarını almak için kıyasıya bir rekabetin içine girecek.

Sektörün lideri Koçtaş’ın yanısıra pazarda büyüme planları yapan Avusturyalı Baumax’ın mağazalara ilgi göstereceği belirtiliyor.

Teknoloji perakendeciliğinde rekabet eden Teknosa ve Vatan Bilgisayar, bu mağazalar için de karşı karşıya gelecek. Özellikle yeni mağazalar açmak için gazete ilanlarıyla yer arayan Vatan Bilgisayar’ın daha agresif bir tavır takınacağı sektörde konuşulanlar arasında...

Sabancı talip olmuş!

Sektör temsilcileri, “Praktiker’in bütün mağazaları ilgi çekmez. Bazılarının lokasyonu kötü. Zaten zarar etmelerinin en büyük nedenlerinden biri de mağazaların yeri. Ancak Bayrampaşa, Ümraniye gibi çok hareketli yerlerde olan mağazaları da var. Başta bu mağazalar sektörde yeni bir rekabet başlamasına neden olacak. Diğer yapı marketleri ile teknoloji marketleri bu mağazalar için kapışacaklar” değerlendirmesinde bulundular. Bu arada Sabancı Grubu’nun 3 yıl önce Praktiker’i almak istediği ancak vazgeçtiği de öğrenildi.

‘Kaçınılmaz bir karar aldık’

PRAKTIKER AG’nin CEO’su Armin Burger, Türkiye’den çıkma kararlarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Çalışanlar, tedarikçiler açısından baktığımızda kolay olmayan ancak kaçınılmaz bir karar aldık. Uluslararası işlerimizin eski kârlılığa dönmesini istiyoruz. İşlerimizi satmak için yaptığımız görüşmelerden ekonomik olarak kabul edebileceğimiz bir sonuç alamadık. Türkiye bizim için özel bir durumdu, diğer ülkelerde kârlılığımızı artırmaya odaklandık.”

‘İlgiliyiz ama neresi olduğunu söylemem’

VATAN Bilgisayar’ın patronu Hasan Vatan, Praktiker’in bazı mağazalarıyla ilgileneceklerini söyledi. Vatan, “Hangi mağazalarla ilgileneceğimizi söylemem. Çünkü rakiplerimiz sırf biz almayalım diye gider o mağazalara talip olur ve fiyatı yükseltir” diye konuştu.

‘1.000 yıllığına’ gelen Best Buy da gitmişti!

PRAKTİKER’DEN önce de bir başka dünya devi Best Buy Türkiye pazarını terk etti. Pazara 2009 yılının son çeyreğinde giren 45 milyar dolar cirolu Best Buy, ilk mağazasını İzmir’de açtı.

O dönemde Türkiye’ye gelen Best Buy’ın Uluslararası CEO’su Robert A. Willett, “Türkiye’ye geçici bir hevesle değil, 1.000 yıllığına geldik. Türkiye Avrupa’nın Çin’i. Biz Türkiye’ye 2 numara değil 1 numara olmak için geliyoruz. Tüketiciyi çekici, rekabetçi kampanyalarımızla şaşırtacağız. Kısa vadeli düşünmüyoruz. Türk toplumuna adapte olmak istiyoruz. Çalışmak için can atılacak bir yer olmak istiyoruz. Türkiye’de lokal bazı markaları alıp, dünyaya taşımak istiyoruz. Pazardaki rakiplerimiz ve ne yaptıkları bizi ilgilendirmiyor” demişti. Best Buy’un mağazalarını Teknosa almıştı.

15 yıldır Türkiye’de

- Türkiye’ye 1998 yılında gelen Praktiker, İstanbul Kartal, Ümraniye, Bayrampaşa, Mahmutbey, Ankara Bilkent, Etlik ve Gaziantep, Konya, Adana ile İzmir Mavişehir mağazalarıyla faaliyet gösteriyor.

- Türkiye’de 300’den fazla yerel tedarikçi ile çalışan Praktiker’in Almanya, Polonya, Macaristan, Yunanistan, Lüksemburg, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Arnavutluk’ta 340’ın üzerinde marketi var.

- Şirket, yaklaşık 21 bin kişiye istihdam sağlıyor.

- Türkiye’de IKEA, Koçtaş, Tekzen, Bauhaus, Practiker, Baumax gibi yerli ve yabancı markaların yer aldığı yapı marketleri ve mobilya, dekorasyon, ev aksesuarları pazarı organize perakende ev geliştirme sektörü olarak nitelendiriliyor. Pazarın büyüklüğü 20 milyar doların üzerinde. Pazar lideri ise Koçtaş.

Haberin Devamı