Gazete Vatan Logo

Pozitif sinyaller

İhracatta kısa ayın kârı yüzde 5.1’lik artış oldu. Şubat’ta 11.3 milyar dolarlık ihracata imza atılırken Çin, ABD ve İsrail pazarlarındaki büyüme öne çıktı.

Pozitif sinyaller

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi imalat sanayinde çarklar hızlandı. PMI verisi Şubat’ta 4 ayın zirvesine ulaştı İstihdam endeksi 6’ncı kez yükseldi.

Türkiye’nin ihracatı

4 aydır kesintisiz artış gösteriyor. Şubat ihracatı geçen yıla göre 1 iş günü eksik olmasına rağmen yüzde 5.1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 2.6 artarak 143 milyar 218 milyon dolara ulaştı. Şubat’ta 2 milyar 230 milyon dolarlık ihracata imza atan otomotiv sektörü yine ilk sırada yer aldı. Otomotivi 1 milyar 348 milyon dolarla kimyevi maddeler, 1 milyar 288 milyon dolarla dhazır giyim ve konfeksiyon takip etti.

ABD pazarı ilk 5’e girdi

Yılın ilk 2 ayında yüzdesel bazda en yüksek ihracat artışı yüzde 139 ile Malta ve yüzde 112 ile Singapur’da yakalandı. Rusya’yla uçak krizi sonrası ilişkilerin düzelmesi, ihracat rakamlarına olumlu yansımaya başladı. Rusya’ya ihracat Ocak-Şubat döneminde yüzde 37.6 artarak 322 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin en büyüt ticaret ortakları Almanya, İlgiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. ABD’nin Fransa’yı geçerek ‘Top 5’ ülke arasına girmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

İhracat verilerini değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2016 yılı artık yıldı, Şubat ayı 29 çekiyordu. Bu yıl eksik güne rağmen ihracatımızı büyüttük. Miktar bazında ihracat da yüzde 10.2 arttı” dedi.

İhracat pazarlarına yönelik değerlendirmelerini paylaşan Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Şubat’ta en dikkat çekici artışları Çin, İsrail ve ABD’de görüyoruz. Bu ülkelere ihracatımız sırasıyla yüzde 67, 27.8 ve 26.5 artış kaydetti. Son üç çeyrektir ABD, İhracat Eğilim Anketleri’nde hedef pazar tercihinde liderliği kaptırmıyor. Bu ülkedeki güçlü ihracat artışının sürmesini bekliyoruz.”

CEO’lar Türkiye’ye yatırıma çağıracak

“TÜRKİYE İmaj Kampanyası çalışmalarımıza tam gaz devam ediyoruz” diyen Mehmet Büyükekşi, bu ay aralarında ABD, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yer aldığı toplam 7 ülkenin TV, gazete, dergi ve açık hava mecralarında tanıtımın yapılacağını anlattı. Büyükekşi, “O ülkenin önde gelen şirketlerin CEO’ları kendi insanlarını ülkemizi keşfe davet edecekler. Ve diyecekler ki; ‘Türkiye’ye gelin, hikayenizi keşfedin’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Çarklar hızlandı

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi imalat sanayi performasında güvenilir referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi Şubat’ta 49.7’ye yükselerek Ekim 2016’dan bu yana en yüksek değerine ulaştı. PMI anket verileri, imalatta stabilizasyon sağlandığına işaret etti. Beklenti 48.2’ydi. PMI verilerini belirleyen alt endekslerden Üretim Endeksi Ocak 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İstihdam Endeksi son 7 ayda 6’ncı kez yükseldi. Yeni ihracat siparişleri hacmi de 5’inci kez arttı.

2 bin ihracatçıya istihdam mektubu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği doğrultusunda 2017 için belirledikleri ek 300 bin istihdam hedefi için çalışmalara başladıklarını söyleyen TİM Başkanı, şu bilgileri verdi: “En çok ihracat gerçekleştiren ilk 2 bin şirketimize, 60 ihracatçı birlik başkanı ve tüm yönetim kurulu üyelerimize mektup gönderdik. Mektubumuzda, TİM’in web sitesinde istihdam portalımızı faaliyete geçirdiğimizi söyledik. Ve ihracatçılarımıza önemli bir çağrıda bulunduk; ‘Yarattığınız yeni istihdam verilerinizi portalımıza kaydedin’ dedik. Bu portal vesilesiyle istihdam seferberliğine katkılarını görebileceğiz.”

Haberin Devamı