Gazete Vatan Logo

Powell yüzde 55 Yellen yüzde 18

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için 5 day arasından Jeromew Powell’ın ismi öne çıkıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Yönetim Kurulu Üyesi Powell’ı bankanın başkanlığına aday göstereceğine yönelik beklentiler güçlendi.

Powell yüzde 55 Yellen yüzde 18

Fed’in şu anki Başkanı Janet Yellen ve Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor ile Beyaz Saray’ın Baş Ekonomi Danışmanı Gary Cohn, Trump’ın merceğindeki diğer isimler.

“Birçok insan Fed başkanlığı adaylarının, Powell ve Taylor olmak üzere ikiye düştüğünü söylüyor ancak çok beğendiğim Yellen’le de görüştüm. Onu gerçekten çok beğeniyorum”ifadelerini kullanan Trump’ın başkan adayını, 3 Kasım’da çıkacağı Asya gezisi öncesinde açıklayacağı tahmin ediliyor.

Predictit online bahis sitesine göre de Jerome Powell’a şu an yüzde 55 şans veriliyor.Powell’ı Janet Yellen yüzde 18 ve John Taylor yüzde 15 oran ile izliyor. Powell’ı öne çıkaran faktörlerin başında Cumhuriyetçi Parti’yi ve Donald Trump’ın ekonomi hedeflerini desteklemesi geliyor.

George H.W. Bush döneminde ABD Hazine Bakanlığı’nda görev yapan Jerome Powell’ın finans alanında özel sektör deneyimi de bulunuyor. Powell, kamu görevlerinden önce uzun süre Dillon, Read&Co ve Carlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı. Ayrıca, para politikası açısından Yellen ile aynı çizgide olan Powell’ın piyasalarda dalgalanmaya yol açmayacak olması, Beyaz Saray’ın kendisini aday göstermek için önemli bir başka neden. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in yakından tanıdığı Powell’ı Trump’a tavsiye ettiği de konuşuluyor.

Haberin Devamı

Senato’nun onayı konusuna gelince Powell, eski Başkan Barack Obama tarafından atandığı için Demokratlar’dan da destek bulması muhtemel. Dolayısıyla onaylanması konusunda sorun yaşanması beklenmiyor.