Gazete Vatan Logo

Potansiyele sahibiz

Büyükerşen’li, Doğan’lı yeni DP’de ilk hedef Meclis’te ‘grup’ kurmak

Ak Parti’ye karşı iktidar alternatifi oluşturma iddiasıyla birleşen merkez sağ, önümüzdeki süreç içinde parlamento içinden ve dışından, sağ ve sol siyasetten isimleri transfer ederek, DP’yi “merkezde bütünleşme” adresi haline getirmeyi hedefliyor.

ANAP ile birleşen DP, eski Başbakan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz’ın da partiye katılımıyla TBMM’de temsil imkanına kavuştu. DP, Meclis’teki 7. parti olurken, “merkez buluşmanın” ilk adımının önceki günkü kongreler olduğunu belirten parti kurmayları, hem parlamento içinden hem de parlamento dışından transferlerle birleşmenin “merkezde bütünleşmeye” dönüştürüleceğini ifade ettiler. CHP’den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Celal Doğan’ı önceki günkü kongreyle saflarına katan DP, önümüzdeki süreçte Doğan gibi “merkez siyaseti” temsil eden pek çok ismi vitrinine dahil etmeyi planlıyor.

Potansiyele sahibiz

Parlamento dışından DSP, CHP, MHP’de milletvekilliği yapmış isimlerle, DP ve ANAP arasında birleşme protokolünün imzalanmasının hemen ardından irtibata geçen DP kurmayları, parlamento içinde de “grup kurabilecek potansiyele sahibiz” iddiasını dillendiriyorlar. DP kulislerinde, DSP’den istifa edip bağımsız kalan bazı isimlerin partiye katılabileceği ifade edilirken, AKP, CHP ve MHP içinden de, “dirsek teması sürdürülen” isimler olduğu konuşuluyor. Meclis’te bulunan tüm partilerin içinde DYP ve ANAP kökenli isimlerin varlığına da dikkat çeken DP kurmayları, grup kurma potansiyelleri olduğunu vurgularlarken, “Ancak bu bugünden yarına olacak bir iş değil. Önümüzdeki siyasi süreç ve konjonktüre bağlı olarak TBMM’deki sayımız artacak. Zamana yayılmış olarak tek tek transferler olabileceği gibi, gruplar halinde geniş katılımlar da yaşanabilir. Parlamento dışından da hem bireysel hem kurumsal katılımlar gündemde. DP’ye katılacak belediye başkanları da olacak” görüşünü dile getirdiler.

DSP’li Torun da DP yolunda

Parti kulislerinde kongreye katılan DSP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yanısıra, DSP’li Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun’un da önümüzdeki dönemde DP’ye katılabileceği öne sürülüyor. DP kongresinde, partiye katılımlar konusunda GİK’e (Genel İdare Kurulu) yetki verildi. Bu sayede DP ile bütünleşme kararı alacak olası partilerin kabulü için yeniden kongre yapılması zorunluluğu da ortadan kaldırılmış oldu.

‘SEVGİLİ HOCAMIZ ARAMIZDA’

DP ve ANAP’ın birleşme kongrelerini Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de izledi. Büyükerşen, protokolde Mesut Yılmaz’ın yanına oturdu. Cindoruk’un konuşmasını tamamlamasının ardından da “Kurduğu sistemle yüz binlerce gence öğrenim imkanı sağlayan, açık öğretim sisteminin mimarı, herkesin sevgilisi hocamız aramızda” anonsuyla takdim edildi.

‘Cinsel tercih’ programa girdi

Merkez sağda birleşmeyi sağlayan DP parti programını da yeniledi. İki partinin kurmaylarından oluşan bir komisyon tarafından kaleme alınan programda, yarı başkanlık sistemine geçiş ve buna bağlı olarak milletvekili sayısının 450’ye çekilerek, 150 üyeli bir senato oluşturulması önerildi. Vatandaşlara “herkes için hak, özgürlük ve fırsatlar düzeni” önerisinde bulunduğu belirtilen programda, hiçbir ayrımcılığın kabul edilmeyeceği ifade edilirken “cinsel tercihin” de ayrımcılık unsuru olarak kabul edilmeyeceği kaydedildi. DP’nin programında yer alan görüşlerin bazıları şöyle:

* Vatandaşların ırkına, milliyetine, gelir düzeyine, dinine, etnik kökenine, fiziksel durumuna, cinsiyetine, cinsel tercihine, yaşadığı ve çalıştığı yere, yaşına, kim olduğuna bakılmaksızın herkes için hak, özgürlük ve fırsatlar düzeni öneriyoruz. Herkesi vatandaş olarak tüm hakların öznesi kılan ve eşitlik ilkesini koşulsuz güvenceye alan ve devlete şart getiren yeni bir sözleşme Anayasa halkın onayına sunulacaktır.

* Yarı Başkanlık sisteminin gereği olarak TBMM’de milletvekili sayısı 450’ye düşürülecek. 150 üyeden oluşan Senato kurulacaktır. Senato, yasama erkinin bir unsuru olarak yasama faaliyetlerinin anayasaya uygunluk denetimini yapacaktır. Senatonun üçte biri 2 yılda bir yenilenecektir. Senatörlük, sadece eski Cumhurbaşkanları için konulacaktır.

* Türkiye’nin gündeminde olan kimlik siyaseti ve etnik cemaatçilik söylemleri, milletimizi sözde alt kimliklere bölen hastalıklı anlayışın uzantısıdır. Bölücü hareketin kullandığı yegane yöntem terör değildir. Sorun sadece güvenlik güçlerinin görev yetkileri çözülemez. Siyaset kurumunun da, bölücü terörün son bulacağı toplumsal, kültürel ekonomik iklimi inşa etmesi gerekir. Bölücülük salt özgürlük ve demokrasi çağrılarıyla çözülebilecek bir sorun da değildir.

Haberin Devamı