Gazete Vatan Logo
Magazin Portakal’da gözler Yeşilçam’ı aradı

Portakal’da gözler Yeşilçam’ı aradı

Altın Portakal Film Festivali’nde Ancak Türk sinemasının efsane isimlerinin çoğu ya davet edilmedi ya da işlerini bahane edip gelmedi

Her yıl yıldızlar geçidine sahne olan Altın Portakal Film Festivali’nde bu sene de gözler Türk sinemasının unutulmaz isimlerini aradı.

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması bütün heyecanıyla sürüyor. Ancak festivalde gözler Türk Sineması’nın Türkan Şoray, Fatma Girik, Filiz Akın, Tarık Akan, Kadir İnanır, Cüneyt Arkın gibi unutulmaz isimlerini aradı. Usta isimlerden bazıları, işlerinin yoğunluğunu ve dizi çalışmalarını bahane göstererek festivale katılmadı. Bazılarına ise hiç davet gitmedi bile. Açılışta Yeşilçam oyuncularından sadece Halil Ergün, Hülya Koçyiğit ve Göksel Arsoy vardı. Ödül almak için Antalya’da bulunan Halil Ergün ile jüride yer alan Hale Soygazi bile korteje katılmadı.


Hollywood geliyor
Türk sinemasının yıldızları açılışa katılmadı ancak dünya sinemasının usta isimleri festivali onurlandıracak. 3’üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali, “Onur Konuğu” usta yönetmen Francis Ford Coppola. Diğer ünlü yüzler arasında Fransız Sineması’nın güzel yıldızı Sophie Marceau, Christopher Lambert, Çin’in güzel yüzü Joan Chen, Ken Loach’ın son filmi “İşte Özgür Dünya” nın başarılı oyuncuları Kierston Wareing & Juliette Ellis var.

Koçyiğit’e nişan
Festival kapsamında ilk kez verilen Altın Portakal Nişanı da Menderes Türel ve Engin Yiğitgil tarafından sanatçı Hülya Koçyiğit’e takıldı. Yavuz Turgul ile Halil Ergün’e ’Onur Ödülü’, Macide Tanır’a ’Yıldırım Önal Anı Ödülü’, Turgut İnangiray’a ise ’Sinema Emek Ödülü’verildi.


JÜRİNİN ‘GETİR
GÖTÜRCÜSÜ’


Festivalin jüri üyelerinden Cem yılmaz, yine espriyi patlattı: “Jürinin en deneyimsiz, en genç, olmasa da olur, üyesiyim. Getir götür işlerine de bakacağım!”
Ödül törenine katılamayan Turgut İnangiray’ın, Sinema Emek Ödülü’nü ise Hale Soygazi aldı.

Hangi filmler yarışıyor?

*Mutluluk - Yönetmen: Abdullah Oğuz
Oyuncular: Özgü Namal -Talat Bulut - Murat Han
n Adem’in Trenleri - Y: Barış Pirhasan, O: Cem Özer - Nurgül Yeşilçay
* İyi Seneler Londra - Yönetmen: Berkun Oya
O: Ülkü Duru - Denis Lavan- Zuhal Olcay
* Janjan - Yönetmen: Aydın Sayman O: Selen Seyven - Berk Hakman
* Mülteci - Yönetmen Reis Çelik O: Haluk Piyes - Halil Ergün
* Münferit - Y: Yavuz Altun, O: Ali Erkazan - İdil Fırat - Mahir İpek
* Rıza- Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu
Oyuncular: Rıza Akın - Nurcan Eren
* Saklı Yüzler- Y: Handan İpekçi, O: Şenay Akın - Berk Hakman
* Sis ve Gece - Yönetmen: Turgut Yasalar
O: Uğur Polat - Selma Ergeç
n Yaşamın Kıyısında - Yönetmen: Fatih Akın
O: Nurgül Yeşilçay - Baki Davrak
* Yumurta - Semih Kaplanoğlu O: Saadet Işıl Aksoy - Nejat İşler
* Zeynep’in Sekiz Günü - Cemal Şan, O: Fadik Sevin Atasoy, Mustafa Üstündağ

Gelemeyenler ne dedi?

Ahu Tuğba: Türk Sineması’nı basit görüyorlar

Bu yıl Antalya Altın Portakal Festivali’ne davet edilmedim. Bunun nedenini de anlamış değilim. Türk Sineması’nı artık Amerikan Sineması haline getirmeye çalışıyorlar. Vakıf Başkanı herhalde Türk Sineması’nı basit buluyor, bunun için çağırmamış olabilirler.

Tarık Akan: Sinema yerine artık diziler var

Davet edildim ama gitmedim. Benim jenerasyonumdaki arkadaşların katılmamasını doğal karşılıyorum. Artık sinema yerine diziler var. Herkes bir dizide oynuyor. O nedenle gitmediklerini düşünüyorum. Bende işlerimin yoğunluğundan katılmadım.

Nuri Alço: Bayramımız elimizden alındı

Bizim jenerasyondan kimse davet edilmedi. Altın Portakal her zaman bizim çocuğumuz gibiydi, her sene bizim bayramımız olurdu. Bayramımız elimizden alındı. Türk aktörler yok. Yabancılara bir sürü ödenek ayrılıyor, biz ise içtiğimiz suya bile para veriyoruz.

Tarık Tarcan: 3 yıldır davet etmiyorlar

17 yıldır Antalya’da yaşıyorum. Sadece Antalya’da altı tane film çektim. 17 yıldır birçok kez sunuculuğunu yaptım. Ama 3 yıldır davet edilmiyorum. Nedenini sorduğumuzda ’Siz bizdensiniz’ deyip geçiştiriyorlar. İnsan kendi çocuğuna böyle davranır mı?

Haberin Devamı