Gazete Vatan Logo

Porsiyonlar ne kadar olmalı?

Kilo almamızın en büyük nedenlerinden biri büyüyen porsiyonlar. Büyük gıda üreticileri de tüketicilerin daha fazla yemelerini teşvik ediyor ve onlar da ürünlerin gramajını artırıyor. Peki ideal porsiyonlar ne kadar olmalı?

Porsiyonlar ne kadar olmalı?

Meşrubatlar eskiden şişe ya da kutuda bir içimlik, ya da en fazla 1 litrelik aile boyu satılırdı. Şimdi 2.5 litrelik mega boylar raflarda. Ya da cipsler, çikolatalar, hamburgerler... Hepsinin gramajları normal boyutlarının 3-5 katından daha fazla artık. Hamburgerler eskiden 80-90 gram iken şimdi 250-400 gram, ya da makarnalar... Büyük tabaklarda soslarla servis ediliyor. Fast food restoranlarda “mega boy” seçeneği size 1 TL’ye daha fazla patates ve kolalı içecek satıyor. Porsiyonların büyüklüğü bugün obeziteyi tetikleyen en büyük etken.

1950’li yılarda tabakların çapı 25 cm iken zamanla tabak çapı 28 cm’ye yükseldi. Bunun tek nedeni var, porsiyonları büyütüp tüketimi artırmak. “Düşünmeden Yemek” kitabının yazarı Brian Wansik obezitenin en önemli nedeninin, sanılanın aksine hareketsizlik değil, gerektiğinden fazla tüketime yol açan büyük porsiyonlar olduğunu belirtiyor. Wansik, büyüyen porsiyonların tuzak olduğunu ve tüketicilerin büyük porsiyona karşı bağışıklık kazanadığını söylüyor, “Artık tüketicilerin zihninde küçük porsiyon diye bir algı yok, 2.5 litrelik bir meşrubatı içebilirim, 320 gramlık çikolatayı, 400 gramlık hamburgeri yerim diye düşünüyor ve bir oturuşta yiyor.” Wansik, kalori ya da benzeri bir birimin günümüzde önemli olmadığını, insanların bir porsiyonun eşittir bir porsiyon olarak algıladıklarını, porsiyon büyüklüğünün öneminin kalmadığını belirtiyor, “New York’ta 2 bin kalorilik bir dilim pizza satılıyor. Bu bir insanın günlük kalorisine eşit. Gelinen nokta bu işte” diyor.

Haberin Devamı

Büyük porsiyonlarla birlikte gıdaların gramajları da arttı

Günümüzde obeziteyi tetikleyen iki farklı satış stratejisi var, birisi küçük porsiyonları yüksek fiyata satmak. Bir diğer satış stratejisi ise daha fazla ürün satmak. 1988’de bir sütlü çikolata barı 54 gram iken bugün 110g, 200g ve 360 gramlık paketlerde tüketiciye sunuluyor. Porsiyonlarla ilgili sıkıntı da burada başlıyor, çünkü kimse “neden bu kadar çok” demiyor her zaman “neden bu kadar az” diye şikayet ediyor.

Cambridge Ünivesitesi’nin araştırmasına göre çocuk ve yetişkinlerdeki ortalama vücut ağırlığının 1970’lerin başındaki düzeye ulaşması için, çocukların günde 350 kalori (bir küçük porsiyon patates kızartması), yetişkinlerin 500 kalori (bir büyük boy hamburger) daha az tüketmeleri gerektiğine işaret ediyor. Bu farkı fiziksel aktiviteyle kapatabilmek için ise normal aktivitelere ek olarak çocukların günde 150, büyüklerin 110 dakika yürümeleri gerektiği belirtiliyor.

Haberin Devamı