Gazete Vatan Logo

Pompada serbest fiyat benzine indirim getirmedi

Akaryakıtta serbest fiyat dönemi başladı ancak karşılıklı iki bayi arasında bile fiyat farkı olmasına imkan veren yeni sistem henüz indirim olarak yansımadı. Bayiler, "Artık döviz bürosu gibi biz fiyat koyacağız" derken, tüketiciler indirimden umutlu değil

Hükümet, 1 Ocak itibarıyla akaryakıt fiyatlarını serbest bıraktı. BP Opet gibi şirketler bayilerine tavan fiyat belirledi ama bayiler ilk aşamada piyasa fiyatları ile aynı olan tavan fiyatı müşteriye yansıttı, yani henüz pompada bir indirim olmadı.

Akaryakıt istasyonlarını dolaştımızda gözümüze ilk çarpan, fiyatların serbest bırakılmasına rağmen fiyatların aynı oluşuydu. Yetkililerle ve tüketicile konuşunca şu tablo ortaya çıktı: Karşılıklı iki bayinin arasında bile ufak da olsa fiyat farkı olmasına imkan veren yeni sistemde, bayiiler henüz indirim yapmamış, tüketici ise indirim olacağına pek inanmıyor.

Shell Ihlamur Bayii Sorumlu Müdürü İsmail Akbulut durumu şöyle özetliyor: "Nasıl ki, Merkez Bankası döviz kurunu belirliyor ama her döviz bürosu farklı fiyatla alıp satıyorsa benzinde de tavan-taban fiyat belirlendi ve akaryakıt şirketi belirlediği fiyatla satacak. Benzin istasyonları arasında küçük de olsa bir fiyat rekabetine yol açacak serbestliğin yansımalarının önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkması bekleniyor."

Kar oranımızın %5.5 olması elimizi bağlıyor
Kıymaz Canpolat (Türkpetrol Bayii işletme Müdür Yard): Otomatik fiyatı büyük şirketler belirleyecek, bizim ana dağıtım şirketimiz de belirlemesini yapacak. Bayii olarak yüzde 5.5 olan brüt kâr oranımızın belirlenmesinde ana dağıtım şirketine bağlıyız. Hiçbir benzin istasyonu promosyon dağıtamaz, çünkü kârı belli... Akaryakıt sektöründe litre baz fiyatı yükseldikçe bizim sermayemiz de daralıyor, daraldıkça çok zor durumda kalıyoruz."

Bayi kardan feragat ederse ucuzlama olur
Kadir Erguncu (Müşteri): Benzinde istasyonlar arası farklılık, ucuzlama olursa bize yansıyacak. Ama ne kadar olur bilmiyorum. Sanırım en fazla 50 bin TL ucuzlar. İyi olup olmadığını zaman gösterecek. Akaryakıt istasyonu da bir ticarethane ve ucuzluğu kârlarından fedakarlık ederek yapacaklar.

Haberin Devamı