Gazete Vatan Logo

Polonya üniversitelerine kayıt için başvurular başladı!

Polonya Üniversiteleri başvuru almaya başladı. Polonya’da üniversiteler eğitime genelde eylül sonu ekim ortası arasında başlıyor, bu tarihlere öğrencilerin yetişebilmesi için ise son başvuru tarihi 10 Eylül 2012.

Armada Grandee Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Eğitim Programları Koordinatörü Pelin Oğuz Erşan’ın verdiği bilgiye göre; Polonya’da üniversite okumak için, Türkiye’de üniversite sınavına girmeniz gerekmiyor. Lisede hangi bölümden mezun olduğunuza bakılmaksızın sadece bir lise diploması ile Polonya üniversitelerinde istediğiniz bölüme kayıt yaptırabiliyorsunuz. Örneğin; Türkiye’de sözel bir bölümden mezun bir öğrenci, Polonya’da İşletme veya Mühendislik bölümlerinde okuyabilir. Aynı şekilde meslek liseli veya imam hatip lisesi mezunu olmanız istediğiniz bölüme kayıt yaptırmanıza engel teşkil etmiyor. Okumak istediğiniz bölümle ilgili temel dersleriniz iyi değilse, öncelikle üniversitede bölüm hazırlık kursuna gidip okumak istediğiniz bölüme hazır hale getiriliyorsunuz.

Polonya’daki üniversitelerin tamamı YÖK tarafından tanınıyor. Polonya’da eğitim dili İngilizce. İsteyen Lehçe de okuyabiliyor. Yeterli İngilizceniz varsa doğrudan üniversiteye, eğer İngilizceniz yeterli değil ise hazırlık sınıfı ile üniversite eğitiminize başlayabiliyorsunuz. Eğitim dili İngilizce ile birlikte bulunduğunuz ülkenin dili olan Lehçe’yi de doğal olarak öğrendiğinizden Polonya Üniversiteleri size mezuniyet sonrası en az 2 yabancı dile sahip olma fırsatı sunuyor. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen ögrenciler ile arkadaşlık edip, hem değişik kültürleri tanıyabilir hem de yabancı öğrenciler ve öğretim görevlileriyle sürekli iletişimde olduğunuzdan yabancı dilinizi ileri seviyelere getirebilirsiniz.

Polonya’da Lisans Eğitim Süresi 3 Yıl!

Armada Grandee Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Eğitim Programları Koordinatörü Pelin Oğuz Erşan’nın verdiği bilgiye göre; Polonya'da lisans programları 3 yıl sürüyor. Böylelikle Türkiye’de 4 senede tamamlayacağınız üniversite eğitiminizi Polonya’da 3 senede tamamlayarak 1 sene avantajlı duruma geçebiliyorsunuz. Bu, hem eğitim ve yaşam giderlerinizin 1 yıl azalmasını, hem de iş hayatına 1 yıl erken başlamanızı sağlıyor.

Polonya Üniversiteleri Çift Diploma Veriyor!

Polonya üniversiteleri, Avrupa Birliği Üniversitesi diploması da veriyor. Bu sayede mesleğinizi dilerseniz Türkiye’de dilerseniz Avrupa Birliği ülkelerinde rahatlıkla yapabilirsiniz. Birçok Polonya üniversitesinin önemli bir özelliği de İngiltere üniversiteleri ile ortak çalışması ve mezunlarına İngiltere üniversitelerinin diplomasını da vermesidir. Bu sayede çift diploma sahibi oluyorsunuz.

Polonya’da Üniversite Eğitimi Neden Tercih Ediliyor?

Polonya'da 1 yıllık üniversite eğitim ücreti ortalama 3500 Euro. Yaşam giderleri ise, diğer AB ülkelerine göre çok daha ekonomik. Polonya’da öğrenciler yurtlarda ya da kiralık evlerde konaklayabilir. Genellikle bir öğrencinin aylık konaklama masrafı 150-200 Euro civarında seyrediyor. Aylık ulaşım ve diğer giderler ortalama 50 Euro’yu buluyor. Armada Grandee Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Eğitim Programları Koordinatörü Pelin Oğuz Erşan’ın verdiği bilgiye göre; bir öğrencinin, konaklama, ulaşım, gıda, sağlık sigortası dahil ortalama aylık masrafı 400 Euro tutuyor. Böylece tüm eğitim ve yaşam masrafları dahil, bir öğrencinin yıllık harcaması yaklaşık 17.000 TL civarında seyrediyor. Bu rakam Türkiye’de bir devlet üniversitesinde okuyan öğrencinin masraflarına çok yakın, vakıf üniversitelerinden birinde okuyan öğrencinin masraflarına göre ise çok daha ekonomiktir.

Ayrıca Polonya’da öğrenim gören üniversite öğrencilerine yasal part-time çalışma izni veriliyor.

Türkiye’den Polonya’ya uçak ile ulaşım sadece 2 saat sürüyor. Son dönemlerde Polonya’ya uçan havayolu şirketlerinin artması sonucunda uçak biletlerinin ucuzlaması bir avantaj olarak değerlendirilebilir.

Bunun yanı sıra Schengen vizenizin sağladığı serbest dolaşım hakkı sayesinde tüm Avrupa ülkelerine seyahat etme olanağına öğrencilik yıllarında sahip olabilirsiniz.

Armada Grandee Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı, Polonya Üniversiteleri için danışmanlık hizmetlerini ücretsiz sunuyor. Bu kapsamda bütçe ve hedeflerinize uygun bireysel analiz ve akademik danışmanlık ile uygun ülke, üniversite ve bölüm tespiti yapıyor. Polonya’da okumaya kesin olarak karar verdiğinizde ise, üniversite başvuru ve kabul süreci yönetimi ve vize başvuru süreci yönetimini sizin için gerçekleştiriyor. Siz yurt dışındayken havaalanında karşılama ve transfer, konaklama bulma ve yerleştirme, şehir ve üniversite oryantasyonu, üniversite kayıt yenileme işlemleri, ikamet izni ve diğer resmi başvurularda danışmanlık, acil durum desteği gibi hizmetleri lokal servis sağlayıcılar ile sunuyor.

Haberin Devamı