Gazete Vatan Logo

Polonya Cumhurbaşkanı’na Sezer’den soykırım tepkisi

Sezer, Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski'ye Polonya meclisinin Ermeni soykırımını resmen kabul etmesinden Türkiye'nin duyduğu büyük rahatsızlığı aktardı

Resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ile Cumhurbaşkanı Sezer arasında Çankaya Köşkü'nde yapılan görüşmede soğuk rüzgarlar esti. Cumhurbaşkanı Sezer'e Ermenistan'la Türkiye arasında arabuluculuk öneren Kaczynski "Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için yardıma olabiliriz" dedi. Konuk cumhurbaşkanı, Türk ve Ermeni tarihçiler komisyonuna ev sahipliği yapmayı ve Ermenistan'da Türkiye'nin çıkarlarını temsil etmeyi de önerdi.

Arşivlerimizi açtık
Ancak Kaczynski'nin önerilerine Sezer'in yanıtı sert oldu. Polonya meclisinin 2005'te kabul ettiği "Ermeni soykırımının tanınmasına" ilişkin kararı hatırlatan Sezer, Türkiye'nin bundan büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi. Sezer "Meclis'i resmen soykırımı tanımış bir ülkenin, tarafsız kalmasını beklememiz mümkün değil" mesajı verdi.

Polonyalı meslektaşına, Türkiye'nin "ortak tarihçiler komisyonu kurulması" önerisini de hatırlatan Sezer, "Türkiye arşivlerini açtı. En ufak bir kuşkunuz varsa, tarihçileriniz bu arşivleri inceleyebilirler" dedi. Kaczynski ise bu çıkışa karşılık, "Polonya'daki soykırım anıları nedeniyle, bu konu çok hassas. Politikacılar, soykırım adı altında gelen taleplere direnemiyorlar. Ancak Türkiye'nin bize göstereceği her türlü belgeyi incelemeye hazırız" yanıtını verdi. Polonya cumhurbaşkanı, "tarihin, siyasetçiler tarafından yazılmasına karşı olduğunu" da belirterek Polonya meclisinin kabul ettiği kararı "benimsemediği" mesajını verdi.

5 Türk'e madalya

Kaczynski, Ankara’daki temasları sırasında Polonya kültürünün tanıtılmasına yardım eden 5 Türk'e Şövalyelik Haçı Üstün Hizmet Madalyası takdim etti: Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Araş, Piyanist İdil Biret, Piyanist Gülsin Onay, yazar ve bilim adamı îrfan Ünver Nasrattinoğlu, Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin.

Haberin Devamı