Gazete Vatan Logo

Polislerin başını keseceklerdi!

AVRUPA’DA CİHATÇI AVI BAŞLADI

Polislerin başını keseceklerdi!

Belçika’da önceki akşam düzenlenen operasyonda 2’si öldürülen, 13’ü gözaltına alınan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, polis memurlarını kaçırarak kafalarını kesmeyi planladıkları iddia edildi

Perşembe gecesi Verviers kentinde başlayan, oradan da başkent Brüksel’e sıçrayan operasyonlarda 2 militan öldürülmüş, bir tanesi de yaralanmıştı. Öldürülen militanların Rıdvan Haceyu ve Tarık Cedeyun adlı Tunus asıllı Belçika vatandaşları olduğu duyuruldu.

Suriye’den döndüler

Geçen hafta Suriye’den ülkeye dönüş yapan militanların, o tarihten bu yana yakın takip altında tutulduklarını öğrenildi. Militanların baskın düzenleyecekleri karakollarda rehin aldıkları polis memurlarının başlarını keserken çekecekleri videoları yayınlamayı amaçladıkları söyleniyor. Militanların infaz eylemlerine alternatif olarak, bir belediye otobüsü kaçırarak içerisindeki yolcuları rehin almayı planladıkları dabelirlendi.

Evlerinde polis üniformaları

Dün de devam operasyonlarda Kalaşnikof tüfekler de dahil 4 silah, patlayıcı madde ve polis üniformaları bulunduğunu bildirildi. Militanların öldüğü baskının ardından ülke genelinde güvenlik alarm seviyesi 2’den 3’e çıkarıldı. Büyük kentlerdeki Yahudi okulları da güvenlik gerekçesiyle tatil edildi. Belçika Başbakanı Charles Michel operasyonun uzun bir hazırlıktan sonra yapıldığını söyledi. Savcı Eric Van der Sypt öldürülen militanlarla, geçen hafta Paris’te saldırı düzenleyen teröristler arasında doğrudan bir bağ görünmediğini belirtti.

Haberin Devamı

Küçük Türk’e bomba suçlaması
Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Westbahnhof Tren Garı’na bombalı saldırı düzenlemeyi planladığı öne sürülen 14 yaşındaki Türk kökenli Merkan G. ikinci kez gözaltına alındı. IŞİD’e katılmak için bir arkadaşıyla Suriye’ye gitmeye çalışan Merkan, dün Viyana’da polis tarafından yakalandı. İnternetten bomba yapım bilgileri elde ettiği belirlenen Merkan’ın ev hapsi cezasını ihlal ettiği için gözaltına alındığı belirtildi.
IŞİD ‘Saldırın’ dedi
Operasyon haberi, IŞİD’in Avrupa’daki üyelerine yönelik yayınladığı son video mesajında, “Polisleri öldürün, sokakta güpegündüz kafirleri öldürün” talimatı vermesinin ardından geldi. Belçikalı yetkililer bugüne kadar 300’den fazla kişinin militan gruplarla birlikte savaşmak için Belçika’dan Irak ve Suriye’ye gittiğini öngörüyor.
Yalnız kurtlar bekliyor
Belçikalı uzmanlar, Fransa, Almanya, Hollanda ve Belçika’da saldırı hazırlığında olan en az 20 terör hücresi bulunduğunu öne sürdü. Sayıları 120 ile 180 arasında değişen ve güvenlik yetkililerinin ‘yalnız kurt’ olarak tabir ettikleri militanların her an harekete geçebilecekleri uyarısında bulunuluyor.
Türk IŞİD’çilere Berlin’de baskın
ALMANYA’dan da dün bir operasyon haberi geldi. Başkent Berlin’de dün sabah 250 polisin katıldığı IŞİD operasyonunda, 11 farklı yere baskın düzenlendi. Operasyonda, IŞİD’e militan ve finansman desteği sağlamakla suçlanan bir grubun lideri olduğu belirtilen İsmet D. (41) ile örgüt üyesi Emin F. (42) tutuklandı. Yaşları 31 ila 44 arasında değişen beş Türk’ü izleyen polis, aylar süren takibin ardından dün sabah operasyon için düğmeye bastı. Grupta Türklerin yanı sıra Çeçen ve Dağıstanlıların olduğunu bildirdi. Polisten yapılan açıklamada, tutuklanan Emin F.’nin ise finansmandan sorumlu olduğu kaydedildi. Emin F.’nin ayrıca Suriye’ye giden grup üyelerine gece görüş cihazı gibi askeri malzemeler sağladığına dair iddialar olduğu belirtildi. Polisin düzenlediği bir başka operasyonda ise Tunus asıllı Eyüp B. adlı militan tutuklandı. 6 kişiyle birlikte Irak ve Suriye’ye gittiği tespit edilen 26 yaşındaki militan, Wolfsburg kentinde evine düzenlenen baskında yakalandı. Alman yetkililer, IŞİD’in ülke içerisinde yaklaşık 50 kişilik bir terör hücresi bulunduğunu, hücrenin geri kalan üyelerinin de takip altında olduğunu belirtiyor.
Onun da Türk bağlantısı çıktı
Bulgaristan’dan Türkiye’ye kaçak giriş yapmaya çalışırken gözaltına alınan Fransız vatandaşı Fritz-Joly Joachin, ülkesine iade edilmek istediğini belirtti. Charlie Hebdo saldırısını düzenleyen kardeşlerden Şerif Kouachi’nin arkadaşı olan 29 yaşındaki Joachin, dün çıkarıldığı mahkemede terör bağlantısı olmadığını öne sürdü. Joachin ülkesine dönünce masum olduğunu ispatlamak için çalışacağını belirtti. Öte yandan 1 Ocak’ta Türkiye sınırında yakalanan Joachin’in yanında 3 kişi daha bulunduğu ortaya çıktı. Kouachi’yi tanıdığı belirtilen 3 kişiden birisi Fehime Aksoy adlı Türk, diğerleri ise Şeyhu Diyakabi ve kız arkadaşı İmane Şanaa. Diyakabi’nin 2006’da Irak’a yasa dışı yollardan giriş yapma suçundan ceza aldığı ifade edildi.

Haberin Devamı