Gazete Vatan Logo

Polisler, Evcil kaçmasın diye plajda güneşlendi!

Önceki gün gözaltına alınan zeytin kralı Erol Evcil'in Foça'daki yazlığı 10 gündür gözleniyordu. Hatta Evcil kaçmasın diye plajda şortlu sivil polisler nöbet tuttu

Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 'gökyüzü' operasyonunda Alattin Çakıcı'nın kasası olarak gösterilen Erol Evcil'in kara para aklamak amacıyla Sivas Demir Çelik İşletmeleri A.Ş.'yi ele geçirmeye çalıştığı, bu amaçla TMSF nezdinde girişimlerde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı da bir yıl önce başlattığı kara para soruşturmasında Maliye müfettişleriyle Evcil'in tüm para hareketlerini incelemeye aldı. Devlete yaklaşık 400 milyon YTL borcu olan Evcil'in, yakınlarına ve adamlarına kurdurduğu şirketleri ve para trafiğini kendisinin yönettiği tespit edilince savcılık, 'örgüt kurma', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'suçtan kazanılan mal varlığı değerlerini aklama' suçlamasıyla operasyon talimatı verdi.

Önce keşif yapıldı
İzmir'de gerçekleştirilen operasyonun ardından baskının perde arkası ve Evcil'in gözaltına alınmasının ardındaki gerçekler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Bir yıldır süren soruşturmanın sonlanması, operasyonun yaklaşmasına yakın İzmir Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 10 gün önce, sivil otomobillerle Evcil'in Foça ilçesi Azak Koyu'ndaki yazlığı ve fabrikanın çevresinde keşif yaptığı öğrenildi. Ekipler, gün boyu takipleri sırasında Evcil'in, hangi saatte hangi otomobille yazlığından çıkıp nereye gittiğini tek tek tespit etti. Kaçma ihtimaline karşılık, yollardaki kapama
noktaları da belirlendi. Evcil'in, deniz yoluyla kaçma olasılığı da dikkate alınarak yazlığın hemen yanındaki beach club'ın sahil kesimine şortlu, sivil giyimli polisler yerleştirildi.

100 polis ve jandarma
Titizlikle yapılan keşfin ardından yaklaşık 100 polis, jandarma eşliğinde İzmir ve Bursa merkezli olmak üzere Ankara, Sivas, İstanbul ile Samsun'da operasyon için düğmeye bastı. Saat 05.00'te yapılması planlanan operasyon, mahkeme kararlarının gecikmesi nedeniyle 09.30'da başladı. Polis tarafından uzaktan gözlenen Evcil'e ait yazlıktan çıkan, içinde sadece sürücüsünün bulunduğu siyah renkli lüks cip, yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki fabrikaya gidip dört korumayı aldıktan sonra yazlığa geri dönünce Evcil'in dışarı çıkabileceği ihtimalinin doğmasıyla baskın yapıldı.

Şekeri 300'e fırladı
Evcil o sırada yazlığının balkonunda yakınları ve korumalarıyla kahvaltı yapıyordu. Polisleri karşısında gören şaşkına döndü ve uzun yıllardır süren şeker hastalığı nüksetti. Fenalaşan Evcil'in yardımcılarının dijital cihazla yaptığı ölçümde şekerinin 300'e fırladığı belirlendi. Polislerin mahkeme kararını gösterdiği Evcil'in, soruşturmayı yürüten savcının adını söyleyerek "Ferruh savcı mı?" diye konuşması, hakkında yürütülen soruşturmadan haberinin olduğunu da gözler önüne serdi. Başka hiçbir şey söylemeyen Evcil, ellerini kaldırıp teslim oldu.

20 şirkete el kondu
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 27 Haziran 2006 tarihli kararıyla Erol Evcil'in bağlantılı bağlantılı olduğu tespit edilen 20 şirkete kayyum atadı. TMSF Fon Kurulu, Bursa'da 13, İzmir'de 4, Sivas'ta 2, Tekirdağ-Saray'da 1 olmak üzere 20 şirkette toplam 62 personeli Fon adına görevlendirdi. TMSF, ilgili firmaların yönetim kurullarının yetkisiz olduğunu, bu yetkilerin fon adına görevlendirilen kişiler tarafından yürütüleceğini bildirdi. Evcil'in günlük cirosu 2.5 milyon YTL olan ve sektöründe Türkiye'deki pazarın yüzde 14'ünü elinde bulunduran İzmir Aliağa'daki Ereğe Metal Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne yapılan baskında genel müdür ile birlikte toplam 10 kişi daha gözaltına alındı. Fabrikadaki ve yazlıktaki 70 bilgisayar ile çek, senet ve evraklarla birlikte Evcil ile Kayapalı'ya ait son model 7 otomobile el konuldu. Evcil'in doğrudan bağlantılı olduğu 10 şirketle ilişkisi bulunan 10 kişinin ve yanında çalışan 14 kişinin tüm mal varlıklarına da tedbir kondu. Kayapalı'nın sahibi olduğu Bursa'daki Nilüfer Turizm A.Ş.'ye de el koyuldu. Uzmanlar Kayapalı'ya ait Santral Garaj'da bulunan Kayapalı Otel'de de inceleme yaptı. Bazı yöneticilerinin gözaltına alındığı Sivas Demir Çelik Fabrikası'nda (SİDEMİR. A.Ş.) üretim durdu.

'Erege kız kardeşlerimin'
Dün Bursa Adliyesi'nde nöbetçi savcıya ifade veren 37 zanlı için sorgulama amacıyla 1 gün ek süre alındı, Erol Evcil ve Hüseyin Kayapalı ise tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Evcil polise, kendi üzerine kayıtlı bir şeyi olmadığını. Erege Metal'in kız kardeşlerinin malı olduğunu söyledi. Öte yandan mülkiyeti Vakıfbank'a ait olan Erege Metal için Erol Evcil'in bankaya her ay ödemesi gereken 6 milyon doları uzun süredir ödemediği öğrenildi.

Haberin Devamı