Gazete Vatan Logo

Polise yeni yetkiler ve güvenlik reformu yolda

Hükümet Sözcüsü Arınç açıkladı: “Polise verilen yetkiler yeterli değil. Kapsamlı bir iç güvenlik reformu ihtiyacı ortaya çıktı. Almanya’daki yetkileri esas alınacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kobani eylemlerinde yaşananlar üzerine güvenlik güçlerine yeni yetkiler verileceği yönündeki açıklamasının ardından, konu dün Bakanlar Kurulu’nda kapsamlı bir şekilde ele alındı. Toplantı sonrası açıklamayı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptı.
Eskiden cezası idamdı
Arınç, Kobani eylemlerini ‘terör olayı’ ve vahşet’ olarak nitelendirirken, “Eskiden cezası idamdı” dedi. Arınç, özetle şunları söyledi: “Olaylara anında müdahale edildi. Bugün de Efkan Ala ve Bekir Bozdağ, son şiddet olaylarında güvenlik güçlerimizim karşılaştığı imkansızlıkları rapor halinde etraflı bir şekilde gözden geçirdik. Güvenlik güçlerimizin şiddet olayları karşısında ellerini güçlendirmek ve yeni imkanlar tesis etmek üzere bir çalışma yapılacaktı. Bu bugünün meselesi değil geçmişte de konuşuldu ama son olaylar aciliyetini gösterdi. Bununla ilgili bir çalışma yapıldı.”
İç güvenlik reformu
“Polise verilen yetkilerin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Sadece bu kanunlarda bir değişiklik yapılmasının yeterli olmayacağı, kapsamlı bir iç güvenlik reformunun hazırlanması ihtiyacı ortaya çıktı. Bu kapsamlı iç güvenlik reformunda, özellikle AB üyesi ülkelerde bu durum nasıl karşılanmaktadır ve belki de bir Almanya örneğine öncelik vermek suretiyle oradaki uygulamaları, oradaki yetkileri belki esas alabilecek, Türkiye özeline uygulanabilecek bir noktaya getirmek üzere çalışmalara devam edilmesi kararı da verilmiş oldu.”
‘Vahşice işlendi’
“6 Ekim’de başlayan bu olaylar sebebiyle çok acı yaşandı. Bu bir yaygın şiddet olaydır, terör olayıdır. Burada verilen zarar, vahşice işlenmiştir. Yani bir başka olayda gördüğümüzden çok farklı olarak insanların canlarına zarar verilmesinden eskiden Türk Ceza Kanunu’nda vardı; canavarca his saikiyle adam öldürmek diye. Bunun cezası da idamdı benim avukatlık yaptığım dönemde. Şimdi aynı şekilde öldürme olaylarında şimdi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veriliyor. İnsanlar üst katlardan atıldı, yakıldı, sadece sakallı olduğu için IŞİD’ci bahanesiyle yaşamlarına son verildi, üzerlerinden arabayla geçildi. Son yıllarda yaşanmış olaylardan belki de en fecilerinden bir tanesidir.”
‘Özür dilesinler’
“Buna sebep olanların özür dileme erdemini göstermelerini dilerim. Bu olaylarda vahşet ön plandadır. Genelde AK Parti ve Hüda Par binalarına zarar verildi. Ağrı Patnos belediye binası yakıldı. Organize terör olaylarıyla karşı karşıya kaldık. Bundan böyle bu tür olaylara kesinlikle müdahale edilecek ve istihbarat imkanları da en iyi şekilde kullanılacak.”
‘Barzani olumlu’
“Barzani’nin açıklaması olumlu bir açıklamadır. Türkiye bize yardım etti ama beklediğimiz kadar değil dedi. Türkiye ulusal çıkarlarını her bakımdan en önde tutmak zorundadır. Gelen talepleri hukuk içerisinde değerlendirmek durumundayız. Yardımları yapmadık kendimize göre haklı nedenlerimiz var.” (Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, IŞİD saldırısı olunca Türkiye’nin kendilerine yeterli olmasa da silah yardımı yaptığını ve gizli tutulmasını istediğini açıklamıştı.)
İncirlik’te yeni bir gelişme yok
(İncirlik Üssü’nün kullandırılması) Türkiye IŞİD ile mücadelede uluslararası koalisyonla işbirliği yapmaktadır. Bu bağlamda terörle mücadele kapsamında yürütülen iş birliği dışında İncirlik’le ilgili yeni bir gelişme yoktur. Bu aşamada sadece eğit-donat programı için Türkiye tarafından önerilen bazı tesisler söz konusudur. Bunda da karar aşamasına gelinmemiştir. Biz Suriye’deki ılımlı muhalefetin güçlendirilmesini istiyoruz. Türkiye bu konuda haklı çıkmıştır. Böyle bir faaliyetin Türkiye içerisinde en uygun nerede yapılabileceği araştırılıyor. Eğitim-donatımda mutlaka Suriye halkından olması öngörülüyor.”

Haberin Devamı