Gazete Vatan Logo

Polise “sıkı araştır” talimatı!

Sivas olaylarının 3 firari sanığı hakkında açılan dava, dün Ankara'da devam etti

Sanıkların uzun yıllarca polis tarafından bulunamamasının eleştiri nedeni olduğu Sivas katliamı davasında mahkeme çarpıcı bir karar verdi. Mahkeme, hakkında yakalama emri bulunan Murat Karataş’ın yakalanması için polise verdiği talimatta, “yakalama emrinin infazının sıkı bir şekilde araştırılması hususunda müzekkere yazılmasına” hükmetti. Sivas olayları ile ilgili firari 7 sanık hakkında görülen davanın zaman aşımına uğradığı karar duruşmasında, dosyaları ana davadan ayrılan Murat Karataş, Murat Songur ve Eren Ceylan hakkında başka bir davanın olduğu ortaya çıkmıştı.

Sanıklar Almanya’da!

26 Aralık 1994’te Ankara 1 No’lu DGM, sanık Songur hakkında 2911 sayılı Yasa’ya muhalefet suçundan 3 yıl, sanık Karataş ve Ceylan hakkında ise, “Madımak Oteli’ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak” ve “45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye tam kalkışmak” suçundan 15’er yıl hapse mahkum etmiş, ancak kararın verildiği tarihte sanıklar bulunamadıkları için gıyaben tutuklanmışlardı. Daha sonra Murat Songur ve Eren Ceylan’ın Almanya’da yaşadıkları belirlenmiş ve 2003 yılında Türkiye sanıkların iade edilmesini istemişti. Ancak, Almanya sanıkların cezalandırmasına gerektirecek bir suçun işlendiğini tespit edilmediği gerekçesiyle iade talebini reddetmişti. Murat Karataş’ın da nerede yaşadığı belirlenememişti.

“Zaman aşımı olmaz”

Sanıkların yokluklarında tutukluluk hallerinin devam edilmesine karar veren mahkeme, sanıkların kırmızı bültenle aranıp aranmadıklarını Adalet Bakanlığı’na sorulması talebi için de ilginç bir karar verdi. Mahkeme, bu konunun bakanlığa sorulması talebi üzerine, bir karar vermekten kaçınarak, “konunun değerlendirilmesine” karar verdi. Davayı izleyen Alman gazeteci Helga Hirsch, duruşmadan sonra VATAN’a yaptığı açıklamada, Sivas olayları ile ilgili kitap hazırladığını belirterek, “Etnik ve dinsel çatışmalar sadece o ülkelerin değil uluslararası bir sorundur. Ayrıca şahsen benim de sorunumdur. Bu davanın zaman aşımı ile sonuçlanması tek kelimeyle bir skandaldır. Katliamlarda zaman aşımı olmaz” dedi. Hirsch, sanıkların Almanya’da yaşıyor olmasını da kendisi açısından bir utanç olduğunu belirtti. Sivas’ta öldürülen Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin de, “Dava sürecini bilerek uzatıyorlar. Amaçları sanıkları kurtarmak. Göstermelik tutuklamalar yapılıyor. Ama orada 15 bin eylemci vardı ve 8 saatlik bir katliam oldu” dedi.

Haberin Devamı