Gazete Vatan Logo

Polis yeniden müdahale etti!

Polis yeniden müdahale etti!

Polis Gezi Parkı'na girişine geldi. Bir süre Gezi parkı girişinde bekleyen güvenlik güçleri daha sonra Taksim Meydanı'na geri döndü.

Polis Taksim Meydanı'na müdahalenin ardından Gezi Parkı girişine geldi. Eylemciler burada 'Polis dışarı' sloganları attı.

Gezi Parkı girişindeki bazı çadırlara müdahale eden ve bir süre bekleyen polis, eylemcilerin sayısının artması üzerine Taksim Meydanı'na geri döndü. Eylemcilerin polise Gezi Parkı çıkışın kadar eşlik etmesi dikkat çekti.
Polis yeniden müdahale etti

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Twitter hesabından yeni bir açıklama yaptı.

Mutlu, "Atatürk Kültür Merkezinde bekleyişimiz, sadece gece flama ve pankartların yeniden asılmaması içindir. Özellikle bilgilenmenizi istiyorum" ifadelerini kullandı.

Provokasyon uyarısında da bulunan vali, şunları kaydetti: "Gençler, provokatörler durmuyor. Bu gece polisin Gezi Parkı'nı ablukaya alacağını yayıyorlar. Kesinlikle yalandır. AKM'de bulunacağız."

Mutlu daha öncesinde de Twitter'dan bazı açıklamalarda bulunmuştu. Mutlu'nun, sayfasında yer alan bazı tweet'ler şöyle:



"Gezi Parkında bekleyen gençlere teşekkür ederim. Küçük bazı çatışmalar oldu meraklanmayın" ifadesini kullandı.

Sadece kendini ifadeye çalışan siz gençlerin ideallerini de gerçekleştirecek bu çalışmada güvenlik güçleriyle birlikte olun, Gezi'de bekleyin.

Sizin hiçbir provokasyona maruz kalmadan, sükunetle bulunduğunuz yerde beklemenizi, olası yanlışlıklardan uzak kalmanızı özellikle rica ederim.

Bazı eylemciler sis ve duman çıkartan materyaller kullandılar. Amaçlarının polisin aşırı gaz kullandığı intibası yaratmak olduğunu bilelim.

Gezi Parkı'nda bulunan gençler; sizi olaylara sokmak için gayret eden gruplara karşı dikkatli duruşunuz için size tekrar teşekkür ediyorum.

Gençler, Gezi Parkı içine, çevresine sis bombası atıp bunu polisin gaz bombası attığı yönünde kışkırtmalar için kullanacaklara dikkat edin."

Bu arada Vali Mutlu'nun açıklamasının ardından polis Taksim Meydanı'na girerek meydandaki afiş ve pankartları toplamaya başladı.

Polis ekipleri yaptıkları anonsta amaçlarının Taksim Gezi parkına medahale olmadığını duyurdu.

Polisin afiş ve pankartları toplaması sırasında ufak çaplı gerginlikler yaşandı."

VALİLİK AÇIKLAMASI

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise, "Bu çalışmanın Gezi Parkı’na ve Taksim’e yönelik müdahale boyutu kesinlikle yoktur. Gezi Parkı ve Taksim’de bulunan hiçbir kişi veya gruba yönelik bir faaliyet söz konusu olmayacaktır" denildi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Gezi Parkı’nda çevreci bir sahiplenme ile başlayan gösterilerin ulaştığı noktanın milletin derin kaygı ve üzüntülerine neden olduğu belirtildi.

Gezi Parkı’nda ve Taksim’de, ağırlıklı olarak geceleri toplanmaların sürdüğü bildirilen açıklamada, "Mevcut durumun; demokratik tutum ve davranışlarla sürdürülmesinde hiçbir engel, kısıtlama söz konusu değildir. Ancak, özellikle Atatürk Anıtı’mız ile Atatürk Kültür Merkezi binasını tamamen örten farklı döviz, pankart, afiş, flama ve resimler görünüm olarak toplumsal tepkilere, ciddi eleştirilere ve hoşgörü hudutlarını zorlayan tutumlara sebebiyet vermektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bir kamu binası olan Atatürk Kültür Merkezi'nin adeta işgal altında gibi bir görünüme büründürüldüğü aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Bu durum, binanın inşaat mahalli olması nedeniyle buraya zaman zaman giren göstericiler açısından çökme ve düşme risklerini de beraberinde getirmektedir. Bu münasebetle; ülkemizin imajını dünya kamuoyunda da olumsuz etkileyen, toplumumuzda tepkilere sebebiyet veren, aynı zamanda gezi parkında bulunanların da mesaj ve gayesiyle aslında uyuşmayan, hatta çelişen bu görüntülerin kaldırılmasına karar verilmiştir.

Bu nedenle; Bu sabah saat 08.00’den itibaren güvenlik birimlerimiz sadece bu pankart, döviz ve resimlerin kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapacaklardır. Bu çalışmanın Gezi Parkı’na ve Taksim’e yönelik bir boyutu kesinlikle yoktur. Gezi Parkı ve Taksim’de bulunan hiçbir kişi veya gruba yönelik bir faaliyet söz konusu olmayacaktır."

Açıklamada, bu kapsamla sınırlı olmak üzere yapılacak çalışmada güvenlik birimlerine yardımcı olunması, her türlü yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verecek propagandalara itibar edilmemesinin önem arz ettiği vurgulandı.

TAKSİM’DE OLAYLAR DEVAM EDİYOR

Gezi Parkı eylemlerinin 15’inci gününde polisin tekrar girdiği Taksim Meydanı ve Gezi Parkı çevresinde çatışmalar yaşandı. Eylemciler ile polis arasında sabah saatlerinde başlayan çatışmalar farklı noktalarda devam ediyor. Çatışma noktalarından biri de Abdülhak Hamit Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nin birleştiği yerde gerçekleşti. Burada polis ile protestocular arasındaki çatışma yaklaşık bir saat sürdü. Protestocuların oluşturduğu barikatın arkasından polis biber gazıyla müdahale ederken, eylemciler de taşla karşılık verdi. Bir saatlik çatışma sonrası polis bu noktadan çekildi. Bu arada Divan Otel’in bahçesinde oluşturulan revirde de çatışmalarda yaralananlar getirilerek, tedavi edildi.



TAKSİM MEYDANI’NDA 2 MİNİBÜS VE 1 İŞ MAKİNASI ALEV ALEV YANDI

Taksim Meydanı’nda park halinde bulunan 2 minibüs alev alev yandı. Bir GSM operatörünü baz istasyonu taşıyan minibüs Talimhane’de yanarken, bir minibüs de Taksim Meydan’da yandı. Taksim yayalaştırma projeinde kullanılan bir iş makinasında da yangın çıktı. Alev alev yanan araçlara süren olaylar yüzünden itfaiye ekipleri müdahale edemezken, meydanda yanan minibüse TOMA’lar müdahale etti. TOMA’lar minibüsteki yangını söndürmede başarılı olamazken, araçlardaki yangınlar sürüyor. Yangınları eylemcilerin çıkarttığı iddia ediliyor.

TOMA’LARIN ARKASINDAN EYLEMCİLERE TAŞ ATANLAR DİKKAT ÇEKTİ

Taksim Meydanı’ndan göstericilerle polis arasında olaylar devam ederken bir grup vatandaş, polise taş atan eylemcilere taş ile karşılık verdi. Aralarında bir kadının da bulunduğu yaklaşık 10 kişi bir süre eylemcilere taş attı.Grup daha sonra çevikkuvvet polislerini alkışladı.


PLASTİK MERMİ KULLANILDI

Anıt önünde konuşlanan çevik kuvvet ekiplerine Gezi Parkı girişinden yoğun şekilde taş atıldı. Bu sırada zor durumda kalan polis sık sık plastik mermi kullandı. Daha sonra TOMA’larla parka kadar giren polis, girişte direnen eylemcileri gaz ve tazyikli su ile dağıttı. Sıkılan gaz parkta bulunanları da etkiledi. Bunun üzerine parktakiler toplanarak, "Polis dışarı" şeklinde sloganlar attı. Yapılan tartışmaların ardından polis parktan çıktı ve AKM önündeki yerini aldı. Bu sırada sık sık anons yapan polis, parkın girişindeki eylemcilerin içeri girmesini istedi ve müdahale edilmeyeceğini söyledi.



BAŞIMIZA NEDEN ATIYORSUNUZ

Polis, parktan çıkarken eylemcilerden çoğu atılan plastik mermilerin hedef alınarak atıldığını iddia ederek, polise tepki gösterdi. Eylemcilerden bazıları polise, "Neden kafamıza atıyorsunuz, bizi öldürmek mi istiyorsunuz" şeklinde tepki gösterdi.

SİYAH DUMANLAR YÜKSELDİ

Çatışmaların en yoğun yaşandığı yer olan inşaat halindeki Cumhuriyet Caddesi’nde göstericilerin yaktığı lastikler nedeniyle siyah dumanlar yükseldi. Bu alandan polise yoğun şekilde taş ve bilye atıldı. Polis de anıt önünde göstericilerin olduğu yere aralıksız biber gazı sıktı. Çatışmalarda yaralanan ve gazdan etkilenen onlarca kişi ambulanslarla hastanelere taşındı.

PARK İÇİNDE EYLEMCİLER YARALANDI

Cumhuriyet Caddesi’nin Gezi Parkı’na bakan tarafında şu an polisin yoğun müdahalesi var.Taş atanlara biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ediliyor. Atılan bazı gaz bombaları Gezi Parkı’nın içine düşüyor. Parkın içine düşen biber gazı ve atılan taşlar nedeniyle bazı eylemciler de yaralandı.

Parkın içinde olası yangın tehlikesine karşı pet şişeler içinde sular hazır bekletiliyor.

TARLABAŞI'NDA GERGİNLİK

Gezi Parkı’nda megafonla anons yapılarak vatandaşların dikkatli olması yönünde uyarılıyor.

Bu arada Tarlabaşı civarında da bazı gruplarla polis arasında gerginlik yaşanıyor.


HASTANEDE GAZ PANİĞİ

Öte yandan, meydanda kullanılan gazların etkisi Taksim İlk Yardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kadar ulaştı. Gazdan etkilenen bazı vatandaşlar, hastanenin acil servisine sığındı. Vatandaşlara burada müdahale edildi. Gazın etkisini artırması üzerine acil servisin kapıları bir süreliğine kapatıldı.

BEBEK DE GAZDAN ETKİLENDİ

Gazdan etkilenen 1 yaşındaki Gülten Nur Filiz isimli çocuk ambulansla hastaneye getirildi. Saatlerdir süren olaylar nedeniyle bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi gönderildi. Olaylarda yaralananlar hastaneye kaldırıldı.

CHP’LİLER DE MEYDANDA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Milletvekilleri Melda Onur da Taksim Meydanı’na geldi. CHP milletvekilleri de polisin attığa biber gazından etkilendi.

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Öte yandan, göstericilerin çekildiği alanlara gelen belediye ekipleri, temizlik çalışmaları başlattı. Yolları süpüren ekipler, duvarlara yazılan sloganları boyalarla sildi.

Olaylar nedeniyle İstiklal Caddesi’ndeki birçok işyeri de kepenklerini indirdi. Caddede bulunan az sayıda turist, gelişmeleri kamera ve fotoğraf makineleriyle görüntülemeye çalıştı.

Haberin Devamı