Gazete Vatan Logo

Polis neo-Nazilere bilgi sızdırdı

Almanya’da göçmen karşıtı gösterilere neden olan Chemnitz kentindeki cinayetin ardından polisin, Iraklı zanlının tutuklama emrini aşırı sağcı gruplara sızdırdığı ortaya çıktı

Polis neo-Nazilere bilgi sızdırdı

Almanya’nın Chemnitz kentinde geçtiğimiz hafta başlayan protestolara, polisin kentte işlenen cinayetin Iraklı zanlısına ilişkin tutuklama emrini aşırı sağcı gruplara sızdırmasının neden olduğu belirlendi.

Chemnitz polisi, 35 yaşındaki Daniel H. adlı Almanın cinayetiyle ilgili aranan 22 yaşındaki Iraklı göçmenin tutuklama emrini neo-Nazilere teşkilattan içinden birilerinin sızdırdığını teyit etti. Katil zanlısının tutuklama emrini ilk olarak aşırı sağcı PEGIDA grubunun kurucusu Lutz Bachmann Twitter hesabından paylaşmıştı. Fotoğraf daha sonra Almanya için Alternatif (AfD) partisi üyelerince ve Pro Chemnitz adlı göçmen karşıtı grup tarafından sosyal medyada yayılmıştı.

Yerel basında çıkan haberlerde, sızıntı skandalının Saksonya polis teşkilatıyla neo-Nazi gruplar arasındaki bağın hala sürdüğünün işareti olduğu yorumları yapıldı.

Kınama yağdı

Alman Memur Sendikası, Alman Hakimler Birliği, Alman Barolar Birliği, polisin tutuklama emrini sızdırmasını protesto ederken, olayın aydınlatılması için soruşturma açılmasını talep ettiler.

Haberin Devamı

Aşırı sağcılar, Chemnitz kentindeki sokak festivalinde bir Almanın göçmenler tarafından öldürüldüğü haberinin duyulmasının ardından kentte protesto gösterileri düzenlemişti. Karşıt grupların da sokağa çıkmasıyla yaşanan olaylarda 20’yi aşkın gösterici yaralanmıştı. Polis gösterilere 6 bin aşırı sağcının yanı sıra bin 500 kadar sol görüşlü protestocunun katıldığını açıklamıştı.

GÖSTERİLER DEVAM EDECEK

Pro Chemnitz, PEGIDA ve AfD yetkilileri, Chemnitz’deki protestolarına hafta sonunda da devam edeceklerini açıkladı. Saksonya eyalet yönetimi, bu gösterilerde güvenliği sağlamak için Federal Polis Teşkilatı’ndan yardım istedi. Federal polis birimleri haricinde Chemnitz’e Saksonya-Anhalt, Bavyera, Berlin, Hessen ve Thüringen eyaletlerinden takviye polis birlikleri de sevk edilecek.

GÖÇMENİ DÖVDÜLER

Chemnitz’de gerilim sürerken, kuzeydeki Wismar kentinde 3 göçmen karşıtının 20 yaşındaki Suriyeli bir göçmeni, sokak ortasında dövdüğü haberi geldi. Olayın ardından kayıplara karışan saldırganların bulunması için aramalar sürüyor.

Haberin Devamı