Gazete Vatan Logo

Polis müdürlerine‘böcek’ baskını!

Polis müdürlerine‘böcek’ baskını!

Başbakan Erdoğan’ın makam aracı ve çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili soruşturmada dün düğmeye basıldı. 5 ilde yapılan sabah baskınlarıyla aralarında emniyet müdürleri ve polis memurlarının olduğu 11 şüpheli gözaltına alındı.

Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisiyle makam aracının dinlenmesiyle ilgili soruşturmayı sürdüren Savcı Duran Çetin, dün operasyon talimatını verdi. Talimat doğrultusunda Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce ‘casusluk’ şüphesiyle operasyon başlatıldı. Operasyonlar kapsamında Ankara’da 6, İstanbul’da 1, Diyarbakır’da 1, Yozgat’ta 2, Karabük’te ise 1 olmak üzere toplam 11 kişi gözaltına alındı.

Dosyada 12 şüpheli var

Gözaltıların arasında Başbakan’ın eski Koruma Müdürü Zeki Bulut ve Başbakanlık eski Koruma Daire Başkanı ve 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel de var. Soruşturma dosyasında 12 polis şüpheli olarak yer alıyordu. Ancak böceği koyduğu iddia edilen şüphelilerden dördüncü sınıf emniyet müdürü, müstafi Serhat Demir, yurt dışında olduğu için gözaltına alınamadı.

Haberin Devamı

Önce Emniyet’te sorgu

Başlatılan operasyon kapsamında şüphelilerin adreslerinde aramalar yapıldı. Arama kararına göre şüphelilerin bilgisayarlarından imaj alındığı ve bilgisayarlarında ses dosyası bulunup bulunmadığının araştırıldığı öğrenildi. Şüphelilerin emniyet sorgusunun ardından soruşturmayı sürdüren Savcı Durak Çetin’e ifade vereceği belirtildi.

MİT böcekleri gönderdi

MİT’in elinde bulunan dinleme cihazları kısa süre önce Savcı Durak Çetin’in talebi üzerine adliyeye gönderilmişti. Söz konusu cihazların adliyeye intikaliyle birlikte soruşturma dosyasının tamamlandığı kanaatine varan savcılık, operasyon için düğmeye bastı.

Gizli tanık ifadeleri yaktı

Savcılık soruşturmasının, Başbakanlık ekibinde görev almış ve isimleri gizli tutulan gizli tanıkların ifadeleri üzerine başlatıldığı öğrenildi.

KİMLER ŞÜPHELİ?

Başbakan’ın eski koruma müdürü de gözaltında...

1. Sınıf Emniyet Müdürü Zeki Bulut, Başbakan Erdoğan’ın eski koruma müdürü. Şu an Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda çalışıyor.

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde Çukurambar’daki evinde arama yapılan Bulut, daha sonra gözaltına alındı. Bulut, başbakanın koruma müdürlüğünden 6 Eylül 2012’de Denizli Emniyet Müdürü görevine atandı, Şubat 2014 tarihinde ise merkeze çekildi.

Daire’nin ilk başkanı

1. sınıf emniyet müdürü Mehmet Yüksel, eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı’ydı. Şu an itibarıyla ise Polis Teftiş Kurulu Başkanlığında görev yapıyor. Başbakanlık koruma biriminin, ‘Daire’ olarak hizmet vermesinden sonra ilk başkanı oldu. 6 Eylül 2012’de ise Nevşehir İl Emniyet Müdürü olarak atandı. 13 Şubat 2014’te de görevinden alındı ve merkeze çekildi.

Dinlemenin kitabını yazdı

3. Sınıf Emniyet Müdürü Ali Özdoğan, İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda çalışıyordu. Şimdi ise A. Gaffar Okkan PMYO’da görev yapıyor.

Özdoğan’ın geçmişine baktığımızda dinleme konusunda uzman olduğu ve makaleler yazdığı ortaya çıkıyor. ABD’de yüksek lisans sahibi olan Özdoğan burada, “Amerikan iletişimi şirketlerinde kolluk kuvvetlerine yardım kanununun analizi” başlıklı tezi hazırladı. 2004 yılında ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından çıkartılan ‘Teknik Dinlemeye Dair’ kitabı yazdı. Son olarak da ‘Çağın Polisi’ yayını için ‘Gizli dinlemenin hukuki prensipleri” adlı makaleyi kaleme aldı.

Haberin Devamı

Yurt dışına kaçtı

4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir, eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeliydi. Emniyet’ten istifa etti. Yurt dışında olan Demir, bu nedenle gözaltına alınamadı. Demir, böcek soruşturması gündeme gelmesiyle birlikte ismi ortaya çıkan ilk emniyet mensubu oldu. Dijital sistemler konusunda uzman olan Demir, son olarak İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile resmi olarak yurtdışı göreve gönderildiği ve görevlendirme süresinin sonunda Türkiye’ye döndü. Başbakanlık Teftiş Kurulu, böcek soruşturması kapmasında resmi görevden dönen Demir’in ifadesini aldı. Ancak daha sonra sağlık raporu alarak izne çıkmaya teşebbüs etti. Bunun üzerine Emniyet, Demir’in yetkilendirilen bir “hakem hastanesi”nden rapor almasına karar verdi. Demir ise hakem hastaneye gitmeyerek yurt dışına çıktı.

Haberin Devamı

Trafik tezi var

4. Sınıf Emniyet Müdürü Sedat Zavar da İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda çalışıyordu. Şu an ise Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapıyor. Gazi Üniversitesi 2006 yılında ‘Trafik Planlaması ve Uygulaması” adlı yüksek lisans tezi var.

Polislikten atıldı

Eski emniyet amiri Ahmet Türer, Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı’nda çalışıyordu. Meslekten ilişiği kesilen Türer’in ismi daha önce organize suç lideri olmakla suçlanan Sedat Şahin hakkında hazırlanan iddianamede adı geçti. , Sedat Şahin’in evinde güvenlik amaçlı böcek araması yaptığı ifade edildi. Türer’in kariyerine bakıldığında ise 2006 yılında ABD’de doktora yaptığı ve 2006 yılında Virginia Commonwealth University’inde mükemmellik ödülü aldığı ortaya çıkıyor.

Koruma müdürünün evi arandı

Başbakan Erdoğan’ın eski koruma müdürü Zeki Bulut’un Ankara Çukurambar’daki evinde arama yapıldı. Bulut da evinden alınarak sorgulanmak üzere Emniyet’e götürüldü.

‘Çalışma sürüyor’

Başbakan Erdoğan, böcek soruşturmasıyla ilgili ‘’Yetkili birimler konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda değerlendirme yapmayalım daha sonra konuşalım’’ dedi.

ERZURUM EMİYET MÜDÜRÜ

Erzurum’da da üst düzey bir emniyet görevlisi için operasyon yapıldı. Erzurum Emniyet Müdürü Kamil Karabörk operasyon için şöyle dedi: “Ankara’nın operasyonu. Bize talimat yazısı gönderildi. Bizden bir kişinin evraklarının gönderilmesi istendi. Biz de gerekli operasyonu yaptık ve belgeleri Ankara’ya gönderdik. Emniyette yönetici, rütbeli kadrosunda. Kendisi şu an geçici görevle şehir dışında. Görevli makamlara yerini bildirdik, orada gözaltına alınacak.” Karabörk, ayrıca twitter hesabından “Bugün rüzgar biraz sert. Daha da sertleşecek galiba” diye yazdı.

İşte gözaltına alınan diğer isimler

- Komiser Enes Çigci. İstihbarat Dairesi Başkanlığında çalışan Çiğci, Ankara Gölbaşı ilçesinde görevine devam ediyor.

- Başpolis Memuru İbrahim Sarı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünde görev yapıyor.

- Polis memuru Hurşit Gölbaşı, Başbakanlık Koruma Güvenlik Teknik Şube Müdürlüğünde çalışıyor.

- Polis memuru Harun Yavuz, KOM Daire Başkanlığında çalışırken, Hakkari İl Emniyet Müdürlüğüne nakledildi.

- Polis memur Seyit Saydam, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünde görev yapıyor.

- Polis memuru İlker Usta, İstihbarat Dairesi Başkanlığından, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğüne tayin edildi.