Gazete Vatan Logo

Polis bombacıyı serbest bırakmış

Londra Metrosu’na yönelik bombalı saldırının zanlısı olarak gözaltına alınan mülteci gencin, 2 hafta önce saldırının gerçekleştiği Parsons Green İstasyonu’nda gözaltına alındığı, ancak daha sonra serbest bırakıldığı ortaya çıktı

Polis bombacıyı serbest bırakmış

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Parsons Green İstasyonu’nda geçtiğimiz hafta düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı. Yerel basın, Cumartesi günü Dover Limanı’nda gözaltına alınan 18 yaşındaki mülteci kökenli gencin 2 hafta önce, son saldırının hedefindeki Parsons Green İstasyonu’nda gözaltına alındığını öne sürdü.

Silah ve bombalar

Gencin daha sonra serbest bırakıldığını kaydeden yerel basın, adı açıklanmayan zanlının Sunbury semtinde kaldığı eve de polis tarafından baskın düzenlendiğini kaydetti. Evde ve bahçede yapılan aramalarda 15 silah ve bomba yapım malzemeleri ele geçirildiği kaydedildi.

‘Sorunlu çocuk’

Zanlının, İngiltere’ye sığınma başvurusunda bulunmasının ardından ‘koruyucu aile’ programı kapsamında Penelope ve Ronald Jones çiftinin yanına verildiği de belirlendi. Jones çifti, bakıma muhtaç çocuklar konusundaki çalışmaları nedeniyle 2009 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından ‘Britanya İmparatorluk Nişanı’na layık görülmüştü.

Komşuları, 18 yaşındaki gencin sürekli problem yarattığını, bu nedenle Jones çiftinin gencin bakımını üstlenmekten vazgeçmeyi düşündüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İkinci gözaltı

Londra polisi dün de, metro saldırısıyla bağlantılı olduğu belirlenen 21 yaşındaki ikinci bir şüpheliyi gözaltına aldı. Polis, ikinci şüphelinin Londra’nın batısındaki Hounslow’da Terörizm Kanunu’nun 41. maddesi gereğince gözaltına alındığını duyurdu.

Heathrow da hedefte miydi?

Londra polisinin gözaltına aldığı ikinci zanlının Heathrow Havalimanı’na sadece birkaç yüz metre uzaklıktaki bir evde yaşaması, teröristlerin hedefleri arasında yolcu uçaklarının da bulunması ihtimalini gündeme getirdi

‘Can kaybı olabilirdi’

Cuma günü Londra’daki Parsons Green istasyonunda trene konulan el yapımı patlayıcı ile gerçekleştirilen saldırıda 30 kişi yaralanmıştı. Terör örgütü DEAŞ’ın üstlendiği saldırıda kullanılan bombanın, DEAŞ militanlarının daha önceki eylemlerinde de kullandığı TATP maddesi içerdiği belirlenmişti. Uzmanlar, bomba düzeneğinde yaşanan bir aksaklık sonucu patlamanın düşük bir tesir yarattığını, bu nedenle can kaybı yaşanmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

‘Trump haklıymış’

İngiliz bulvar gazetesi Daily Mail, metro saldırısının ardından attığı tweet’lerle Londra’yı kızdıran ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘doğruyu söylediğini’ öne sürdü. Gazete, saldırının bir numaralı zanlısı konumundaki mülteci gencin, daha önce gözaltına alınmış olmasının, Trump’ın ‘Teröristler Scotland Yard’ın gözünün önündeydi’ şeklindeki tweet’ini doğrular nitelikte olduğu yorumunu yaptı.

ABD’li turistlere asit saldırısı

Fransa’nın Marsilya kentinde dün bir kadın, Saint-Charles İstasyonu’nda 4 ABD’li turiste asit saldırısı gerçekleştirdi. Yerel basın, 41 yaşındaki kadının eylemi sırasında 20 ve 21 yaşlarındaki 2 turistin yüzüne asit geldiğini duyurdu. Eylemin ardından istasyonda polisleri bekleyen kadının gözaltına alındığı, yüzüne asit gelen gençlerin ise hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Fransız Ulusal Polis Genel Müdürlüğü’nün ay başında, terör örgütü DEAŞ’ın trenleri hedef alan olası saldırıları konusunda yetkililere uyarı gönderdiği ortaya çıkmıştı. Uyarıda son dönemde teröristlerin, özellikle trenlerin raylarından çıkarılması, orman yangını ve gıda zehirlenmesi eylemleri yapılması konusunda cesaretlendirildiği vurgulanırken, yetkililerin bu tip eylemler konusunda dikkatli olması istenmişti.

Haberin Devamı

Havaalanında bomba paniği

Londra’da meydana gelen terör saldırısının ardından dün de Fransa’nın başkenti Paris’teki Charles de Gaule Havalimanı’nda terör paniği yaşandı. Paris-Londra seferini yapmaya hazırlanan British Airways’e ait bir yolcu uçağında, gelen bir ihjbar üzerine bomba ihbarı üzerine bomba araması yapıldı. İngiliz basınna yansıyan görüntülerde yolcularını alan ve apronda bekleyen uçağın polis ve itfaiye ekipleriyle sarıldığı, ardından uçaktan çıkarılan yolcuların K9 köpeklerince bomba aramasına sokulduğu görülüyor. Yetkililer, aramaların tamamlanmasının ardından uçağın sefere çıkmasına izin verildiğini duyurdu.