Gazete Vatan Logo

Polis babadan oğluna kıyak!

Okmeydanı Cemevi’nde cenaze için beklerken polis memuru S.K.’nın tabancasından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Uğur Kurt’la ilgili soruşturmada çok çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Kurt’u vuran Terörle Mücadele polisi S.K.’nın ateş ettiği anda, Kağıthane Emniyet Müdürlüğü’nde görevli babası E.K.’nın da olay yerinde olduğu, oğlunu ateş ettiği için azarladığı belirlendi.

Baba ve oğulun, Uğur Kurt’un öldürülmesinden hiç bahsetmeyen ve göstericilerden silah sesi geldiğini ileri süren skandal “Olay Tutanağı”na da birlikte imza attığı anlaşıldı. Skandallar bununla da bitmedi. Baba E.K.’nın görev yaptığı Kağıthane Emniyet Müdürlüğü, savcılığın görüntü talebi üzerine Akrep (shortland) ve TOMA’dan çekilen görüntüleri gönderdi. Ancak gönderilen görüntülerin Kurt’un vurulma anını da içeren en önemli bölümlerinin karartılmış olduğu anlaşıldı. Görüntülerin bozukluğundan dolayı izlenemeyen sürenin, Kurt’un vurulduğu zamana denk geldiğini bildiren avukatlar, görüntülerin kurtarılması için başvuru yaptı.

Kamera önünde tartıştılar

Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberine göre; Yürütülen soruşturmada dosyaya, sivil giyimli kişinin, Kurt’u vuran polis S.K.’ya tepki gösterdiği ve azarladığına ilişkin görüntüler girmesi üzerine Kurt ailesinin avukatı Aslı Kazan Gilmore ve Serdar Laçin savcılığa başvurdu. S.K.’ya ateş ettiği için tepki gösteren kişinin kimliğinin öğrenilmesi istenen dilekçede, “İlk memurun sözlü ve el hareketleriyle silah sıkılmamasını istediği anlaşılıyor. İkinci memurun da şüpheliyle tartışması görüntüye yansıyor” denildi. Savcılık bu dilekçenin ardından olay yerindeki Terörle Mücadele polisi H.K.’nın tanık olarak ifadesini aldı. H.K., sivil giyimli yaşlı kişinin, şüpheli S.K.’nın babası E.K. olduğunu belirterek, “E.K. polistir. Olaylar esnasında o bölgede görevliydi. Fotoğraftaki yer ise olaylar bittikten sonra güvenlik güçlerinin araçlarını emniyet amaçlı çektikleri yerdir” dedi.

Haberin Devamı

Tutanakta baba-oğul imzası

Dosyaya göre Kurt’un vurulduğu gün Okmeydanı’ndaki olaylarla ilgili olarak Terörle Mücadele Şubesi’nin yanı sıra Kağıthane ve Beyoğlu ilçe emniyet müdürlüklerinde görevli polisler de görevlendirildi. Kağıthane Emniyeti’nce görevlendirilen 16 polis arasında Güvenlik Bürosu’nda görevli S.K.’nın babası E.K. idi. Baba E.K.’nın oğlu S.K. ile birlikte, “Olay Tutanağı”na imza attığı belirlendi. Olaydan 6,5 saat sonra hazırlanan tutanakta Kurt’un vurulmasına hiç değinilmemişti. Milliyet’in ortaya çıkardığı tutanakta, “gösterici grubun bulunduğu istikametten silah sesleri geldiği” iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Görüntüye karartma

Dosyaya gönderilen görüntülerden de skandal çıktı. Savcılık, babanın görev yaptığı Kağıthane Emniyeti’nden yanan Akrep’in arkasındaki 80-43 kodlu shortlanda ve olay yerindeki TOMA ve diğer araçlara ait kameralardan çekilen görüntüleri istedi. Kağıthane Emniyeti’nden toplam 22 ayrı video kaydı gönderildi. Ancak yapılan incelemede, görüntülerin en önemli bölümünün karartıldığı anlaşıldı. Avukatlar, bunun üzerine savcılığa yaptıkları başvuruda, “Kağıthane’den gelen CD’deki nota göre, görüntüler 7 dakika geridir. Bu durumda, 11.21.19’dan 12.09.55’e kadar olan görüntülerin karartıldığı anlaşılmaktadır. Olayın 11.37 civarında başladığı düşünüldüğünde bu bozukluğun tesadüfi olmayacağı açıktır. Söz konusu shortland, şüphesiz, şüphelinin ateş etme anını kaydetmiştir. Üstelik açı dolayısıyla bu anı kaydedebilecek tek kameradır. Dolayısıyla söz konusu görüntünün bozulmasının asla iyi niyetli olarak düşünülemeyeceği açıktır. Bu nedenle ve ivedilikle Kağıthane’de shortlandın görüntülerinin kaydedildiği cihazlara el konulmasını ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak bozulan görüntülerin kurtarılmasını diliyoruz” denildi.

Haberin Devamı