Gazete Vatan Logo

Polis ambulansla kaçtı

Hamburg’daki G20 zirvesindeki protestolarda yağma ve talan olayları nedeniyle 21 bin polis çaresiz kaldı. Göstericilerin saldırdığı polis sözcüsü ambulansla kaçabildi.

Polis ambulansla kaçtı

Hamburg’un Schanzenviertel semtinde şiddetlenen protesto eylemleri, cumartesi gününün ilk saatlerinde de devam etti. Göstericilerin sokaklarda çöp konteynerleri ve bisikletlerle barikatlar kurup, ateşler yaktığı eylemlerde; bazı otomobiller de ateşe verildi. Associated Press’in haberine göre, Schanzenviertel’deki bir süpermarket ve çevredeki dükkanlar da yaklaşık 500 kişi tarafından yağmalandı. Polisin göstericilere tazyikli suyla müdahale ettiği olaylarda, bazı protestocuların güvenlik güçlerine sapan ve molotofkokteyli ile saldırdığı görüldü. G20 protestolarının organizatörlerinden Andreas Blechschmidt, NDR televizyonuna yaptığı açıklamada, eylemlerin hedefinin saptığını ve bunu “doğru bulmadığını” söyledi. Blechschmidt, “Protestoların asıl amacı dünyadaki açlık ve savaşlardan G20 liderlerinin sorumlu olduğunu göstermekti. Süpermarketleri ya da insanların otomobillerini ateşe vermek değil” dedi.

‘Videoları gönderin’

DPA’nın haberine göre, gösterilerde protestocuların saldırısına uğrayan Hamburg polis sözcüsü Timo Zill, olay yerinden ambulansla kaçabildi. Hamburg emniyetinin talebi üzerine, kente Almanya’nın çeşitli şehirlerinden 2 bin ek polis sevk edildi. Böylece G20 zirvesinde görev yapan polis sayısı 21 bine ulaştı. Bild gazetesine konuşan polis sözcüsü Zill, gösteriler karşısında şaşkına döndüklerini belirterek, “Bu derece bir nefret ve şiddetle ilk kez karşılaşıyoruz” dedi. Protestocularla ilgili delil toplamayı amaçlayan Hamburg polisi, resmi internet sitesinden yaptığı duyuruda ise vatandaşlardan sokaklarda çektikleri video ve fotoğrafları göndermelerini istedi. Emniyetten yapılan açıklamada, 22 Haziran’dan bu yana protestoculara yönelik polis operasyonlarında 203 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Haberin Devamı

‘Siyah Blok Hareketi’

Kendilerine Black Bloc Movement (Siyah Blok Hareketi) adını veren kapitalizm karşıtı protestocular, slogan olarak ‘Cehenneme Hoşgeldiniz’ sözünü seçmişti. Avrupa’nın dört bir yanından kapitalizmi protesto için gelen 100 bin gösterici için Almanya Başbakanı Merkel, ‘Barışçıl protestolara müdahale edilmeyecek’ demişti. Ancak uluslararası ajanslar ‘Merkel’in kumarı tutmadı’ diye verdikleri haberde barışçıl olması beklenen protestoların tarihte hiçbir G20 zirvesinde görülmemiş düzeyde şiddet eylemlerine dönüştüğü vurgulandı.

Haberin Devamı