Gazete Vatan Logo

Polis akademisi İmam Hatiplilere açılıyor

Ak Parti Grup Başkanvekili Bozdağ ve ‘teklif rekortmeni’ Ak Partili Veysi Kaynak imzasını taşıyan teklif, yasalaşırsa imam hatip mezunları Polis Yüksek Okulları ve Polis Akademisi’ne girecek. Teklifin gerekçesinde ‘ayrımcılığa son verilmekte” denildi.

HÜKÜMETİN daha 21 gün önce TBMM’ye sunduğu ÖSYM’yi yeniden yapılan tasarı, “İmam hatip liselerin polis okullarına girişinin yolunu açmak için” Ak Parti’nin yasa teklifiyle revize edildi. Teklif aynen yasalaştığında, imam hatip lisesi (İHL) mezunları da artık Polik Akademisi’ne bağlı fakülte ve yüksekokullara girebilecek. Ak Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş, Suat Kılıç, Nurettin Canikli ve K.Maraş Milletvekili Veysi Kaynak imzasıyla TBMM’ye sunulan teklif ÖSYM’nin yeniden yapılandırılmasını düzenlemenin yanısıra, Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nda da da değişiklik yapıyor.

Teklifle Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nda yer alan “genel lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim ve ticaret ve turizm öğretimine bağlı okul mezunları” ifadesinin yasa metninden çıkartılarak, yerine “lise veya dengi okulları bitirenler” ifadesinin konulması öngörülüyor. Buna göre teklif aynen yasalaştığında polis yüksek okulları ile polis akademilerinin kapıları hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm lise ve dengi okullardan mezun olanlara açık olacak.

Gerekçede ne dendi?

Düzenlemenin gerekçesinde, Polis Akademisi’ne bağlı polis yüksek okulları ve fakültelerine girişi düzenleyen mevcut yasadaki sözkonusu hükmün “Anayasa’nm hukuk devletini düzenleyen 2. maddesi, kanun önünde eşitlik ilkesini düzenleyen 10. maddesi ve eğitimde fırsat eşitliğini düzenleyen 42. maddesi”yle bağdaşmadığı savunuldu. Gerekçede teklif ile “ayrımcılığa son verilmekte, hukuk devleti ve eşitlik ilkesi ve fırsat eşitliği ilkelerinin gereği olarak lise ve dengi okulları bitiren herkesin mezun oldukları okullara göre veya başkaca bir ayrıma tabi tutulmaksızın Polis Akademisi ve akademiye bağlı yüksek okul ve fakültelere girebilmelerinin önü açılmaktadır” denildi.

İHL’lilere polislik yolunu kapatan hükmün iptali için kapatılan FP, AYM’ye dava açmış, AYM ise 12 Şubat 2004’te FP’nin iptal talebini oy çokluğuyla reddetmişti.

Özcan: İHL’lilerin polis olmasında bir mahzur yok

ANKARA - YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, YÖK’te çeşitli düşünce kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özcan, imam hatiplerin polis olma yolunu açan tasarıyla ilgili, “O bizim yazdığımız teklifte de vardı. Onda da bir mahzur görmüyorum. Herkes girebilir” dedi. Özcan, bir başka soru üzerine, böyle bir düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünmediğini belirterek, “Öyle yapmamak Anayasa’ya aykırı olur” değerlendirmesinde bulundu.

3 yeni Vakıf Üniversitesi kurulacak

İstanbul’da Gelişim Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi, Alanya’da ise Hamdullah Emin Paşa adıyla üç yeni vakıf üniversitesi kurulmasını da öngören teklifle, 28 Aralık’ta gönderilen ÖSYM’yi yeniden yapılan tasarıda da rötuş yapıldı. Tasarıdan farklı olarak teklif ile ÖSYM’nin yurtdışında da sınav yapabilmesinin önü açılırken, tasarıda müşterek kararname ile YÖK’ün göstereceği 3 aday arasından atanması öngörülen ÖSYM Başkanı’nın, yine YÖK’ün göstereceği üç aday arasından Bakanlar Kurulu’nun önerisiyle Cumhurbaşkanı tarafından atanması hükme bağlandı.

Haberin Devamı