Gazete Vatan Logo

Poker surat

Dünya sürpriz şekilde ABD Başkanı seçilen ancak siyasi geçmişi olmayan Trump’ın ekonomi politikalarını merakla bekliyor. Trump’ın kurmaylarının Wall Street kurtları, poker tutkunu banka patronları ve petrol zenginlerinden oluşması tedirginlik yaratıyor.

Poker surat

Tüm dünyayı şaşırtarak siyaset kariyeri olmayan işadamı Donald Trump’ın ABD’nin 45’inci Başkanı seçilmesinin yankıları sürerken, gözler şimdiden ekonomi yönetimine çevrildi. ‘Amerikan rüyasını yeniden kuracağız, ülkeyi güçlü hale getireceğiz, 10 yılda 25 milyon kişiye iş bulacağız’ ekonomik vaatleriyle başkan seçilen Trump’ın, nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu.

Başkanlık koltuğunu halefi Barack Obama’dan 20 Ocak 2017’de devralacak Trump’ın köklü değişimler öngören politikalarının ABD ekonomisini nasıl etkileyeceği şimdiden konuşulmaya başlandı. Korumacı hatta ırkçı tavırlarıyla öne çıkan Donald Trump’ın başkan seçilmesinde büyük payı olan ekonomik vaatlerinin başında vergi indirimleri ve ticaret bariyerleri geliyor.

Uzmanlar, ekonomi yönetiminde radikal değişimlere yol açacak yeni politikalardan kaynaklanan belirsizliğin ekonomiyi kısa vadede yavaşlatacağını öngörüyor.

Krizde zengin oldular

Peki 17 trilyon dolarlık büyüklükle dünyanın en büyüğü ABD’yi yönetecek Trump’ın vaatlerini yerine getirmesini sağlayacak ekonomi kurmayları kimlerden oluşacak? ABD’nin yeni Başkanı seçim kampanyası döneminde dev şirketler ile Wall Street’i hedef alsa da 13 kişiden oluşan ‘A Takımı’ milyarder işadamları, gayrimenkul devlerinin patronları, bankacılar ve 2008’de Lehman Brothers kriziyle zengin olan yatırımcılardan oluşturdu.

Haberin Devamı

Piyasalar tedirgin

Trump, mevcut düzene karşı olan mavi yakalılardan oy alarak başkan seçilirken, ekonomisini yönetecek isimler Amerikan halkının pek sevimli bulmadığı kişilerden oluşuyor. Piyasaların pek alışık olmadığı bu isimlerin dünyanın en büyük ekonomisini nasıl yöneteceği merakla bekleniyor. Ancak şimdilik Donald Trump ve ekibi ‘poker suratlarıyla’ ekonomide izlenecek yolla ilgili fazla detay açıklamadı. Bu da tüm dünyada büyük tedirginlik yaratıyor.

Takımda petrol kralı da film yatırımcısı da var

DONALD Trump’ın ekonomi ekibinde şu isimler yer alıyor: Yatırım şirketi Paulson&Co’nun Başkanı John Paulson, yatırımcı Steven Mnuchin, gayrimenkul devi Vornado’nun kurucusu Steven Roth, ABD’nin en büyük çelik üreticilerinden Nucor’un Başkanı Dan DiMicco, gayrimenkul ve sigarada faaliyet gösteren Vector Group’un CEO’su Howard Lorber, Beal Bank’ın sahibi Andrew Beal, yatırım şirketi Colony Capital’in kurucusu Thomas Barrack, bankacı Stephen Calk, Bear Stearns’te Baş Ekonomist olarak çalışan David Malpass, Cerberus Capital CEO’su Steve Feinberg, ekonomi profesörü Peter Navarro, Trump’ın vergi planının beyni Stephen Moore ve petrol kralı Harold Hamm.

Haberin Devamı

Cehennemin 3 başlı köpeği

ABD’nin ünlü yatırım fonu Cerberus Capital Management’ın kurucuları arasında yer alan Steve Feinberg, ekonomi takımının ilginç simalarından biri. Mitolojide ‘Cehennemin 3 başlı köpeği’ olarak bilinen Cerberus, 2007’de Alman Daimler’in 38 milyar dolar ödediği ABD’li otomotiv devi Chyrsler’i 7.4 milyar dolara satın almıştı. 2009 yılındaki küresel ekonomik krizde döneminde iflas başvurusunda bulunan Chrsyler, devlet desteğiyle kurtulmuştu.

Kumar tutkunu

Donald Trump’ın güvendiği isimlerin başında gelen Andrew Beal oldukça renkli bir kişiliğe sahip. Beal Bank’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan işadamı, 9 milyar dolarlık servetiyle Forbes Listesi’nde 49’uncu sırada yer alıyor. Dallaslı bankacı ve gayrimenkul yatırımcısı sıkı bir poker tutkunu. O kadar ki 3 oyunda 50 milyon dolar kaybettiği konuşuluyor.

Haberin Devamı

13 milyar $’ı var

‘Çevre kirliliği tezi büyük saçmalık, petrol ve kömür yatırımlarını artıracağız’ vaadinde bulunan Trump’ın ekonomi ekibinde enerji devi Continental Resources’ın patronu Harold Hamm da var. Hamm, 13.1 milyar dolarlık servetiyle Oklahoma’nın en zengin kişisi.

Hollywood’a hayat verdi

ABD Hazine Bakanlığı için adı geçen Steven Mnuchin, en dikkat çeken isim. 17 yıl yatırım bankası Goldman Sachs’ta çalıştıktan sonra Dune Capital şirketinin kurucuları arasında yer alan Mnuchin için Trump’ın ‘gölge maliye bakanı’ deniyor. Bir dönem ünlü spekülatör George Soros’ın fon yönetim ekibinde çalışan yatırımcı Hollywood yatırımlarıyla da ünlü. Mnuchin, Oscarlı American Sniper, Avatar ve X-Men gibi filmlere yatırım yaptı.

Haberin Devamı