Gazete Vatan Logo

Poker masasına döndü

Sosyal güvenlik reformu dün Çalışma Bakanı ile sendika yöneticileri arasında yapılan toplantıda masaya yatırıldı

Sosyal güvenlik reformu dün Çalışma Bakanı ile sendika yöneticileri arasında yapılan toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıda prim ödeme gün sayısının 8 bin güne indirilmesinden, aylık bağlama oranının ilk 10 yıl yüzde 2.5, sonraki yıllar yüzde 2 olmasına kadar farklı formüller havada uçuştu

Sosyal güvenlik yasa tasarısına yönelik tepkileri ortadan kaldıracak formül arayışı hızlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Tasarısı’nda uzlaşabilmek için sosyal taraflarla biraraya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, SGK Başkanı Tahsin Güney konfederasyonların uzmanları ve bakanlık bürokratları katıldı.

Toplantıda, önceki akşam uzmanların yaptığı toplantıda üzerinde çalışılan konular ele alındı. Konfederasyon yetkililerinden alınan bilgiye göre, önceki akşam uzmanlar düzeyinde yapılan toplantıda, formül arayışları prim gün sayısı ve emeklilik yaşında yoğunlaştı. Bu kapsamda çok sayıda formül de masaya geldi. Dünkü toplantıda da “O olmazsa bu olsun” sözleriyle masaya getirilen formüller şöyle:

3 farklı alternatif

* Tasarıda emekli olabilmek için doldurulması gereken 9 bin prim ödeme gün sayısının, her yıl 100 gün artırılması yerine, her yıl 50 gün artırılarak uzun yıllara yayılması üzerinde duruldu.
* Prim ödeme gün sayısının 8 bine düşürülmesi ancak yine tasarıdaki gibi her yıl 100’er gün şeklinde kademeli artırılması
* Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yeni işe başlayacaklar için 65 yaş yerine 9 bin prim ödeme gün sayısını doldurdukları tarihte emekli olabilmelerinin sağlanması.
Aylık bağlama oranındaki teklifler ise şöyle:
* Halen çalışan sigortalıların aylık bağlama oranlarının, ilk 10 yılda yüzde 3,5, takip eden yıllar için yüzde 2, ilk defa işe başlayacak sigortalılar için de yüzde 2 olarak düzenlenmesi teklif edildi. Tasarıda bu oran herkese ve her yıl için yüzde 2 olarak düzenleniyor.
* Bu kabul edilmeyecekse, aylık bağlama oranının, yasa tasarısının 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girmesi halinde, 2015 yılı da dahil olmak üzere 7 yıl boyunca yüzde 2.5, ardından gelen yıllarda da yüzde 2 olarak uygulanması teklif edildi.
* Üçüncü alternatifte de aylık bağlama oranının ilk 10 yıl için yüzde 2.5, sonra yüzde 2 olması teklif edildi. Sendikalar bu önerinin de 9 bin prim günü için aylık bağlama oranını yüzde 55 olarak düzenlediğini, oysa şimdiki sistemin yüzde 65 olduğunu belirttiler.
* Sendikaların ise aylık bağlama oranının her yıl için yüzde 2’den başlayıp kademeli olarak yüzde 2.5 ve yüzde 3’e yükseltilmesi yönünde bir teklifi oldu. Bu düzenlemenin çalışanları sistemde daha çok tutacağı vurgulandı.

Komşuda da sosyal güvenlik savaşı

Yunanİstan’daki çalışanlar, emeklilik sistemindeki değişikleri protesto etmek için bugün greve gidiyor. Ülkenin en büyük sendikası GSEE, çalışanların en az 3 saat greve gideceğini açıkladı. Grev nedeniyle bugün Yunanistan’da elektrik kesintilerinin ve uçak seferlerinde büyük aksamaların yaşanması bekleniyor. Grev öncesinde ise dün 100 bin Atina sokaklarında yürüyüş yaptı ve polisle çatıştı.

Haberin Devamı