Gazete Vatan Logo

Pokemon GO Facebook'u tahtından etti

Pokemon GO çılgınlığı tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. 6 günde milyonlarca insanı sokağa döken oyun, kullanım süresi ile en popüler uygulama Facebook’u bile tahtından etti

Pokemon GO Facebook'u tahtından etti

Nintendo'nun 7 Temmuz'da piyasaya sunduğu mobil oyun daha bir hafta geçmeden dünyanın en çok oynanan oyunu olurken sosyal medya devi Facebook'u bile kullanım süresinde geride bıraktı. Zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisini oyun dünyasına katan Pokemon GO, sektörde kuralların yeniden yazılmasına yol açacak.

İlk dört günde yüzde 58 yükselen şirket hisseleri dünkü günü ilk defa gelen kâr satışlarıyla yüzde 4.4'lük düşüşle kapadı. Ancak şirket değeri geçen haftaya kıyasla hâlâ 9 milyar dolar daha yukarıda bulunuyor. Oyunun kısa sürede elde ettiği büyük başarı gözlerin oyun dünyasına çevrilmesine neden oldu.

Newzoo Araştırma Şirketi'nin verilerine göre bu yıl küresel oyun piyasasının toplam büyüklüğü 99.6 milyar dolara ulaşacak. Geçen yıla kıyasla yüzde 8.5'lik bir büyüme anlamına gelen veri sektöre yönelik beklentileri daha da artırdı. Küresel oyun sektöründe mobil kullanım en dikkat çekici alan olarak öne çıkıyor. Rapora göre yaklaşık 100 milyar dolarlık büyüklüğün 37 milyar dolarlık bölümü mobil kullanımdan geliyor. Bu rakamın üç yıl içerisinde 52 milyar doları aşması bekleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE HEDEF 2.5 MİLYAR $ İHRACAT

Mobil oyun sektörü bu rakamlarla sektör içerisinde en dinamik alan olarak gelecek yıllarda da öne çıkacak. Dünyanın en çok oyun oynanan bölgesi ise Asya Pasifik. Toplam 46 milyar dolarlık gelir elde edilen bölgede kâr oranı yıllık ortalama yüzde 10-15 seviyesinde artıyor. Tahminlere göre 2016 sonunda oyun sektörünün en büyük olduğu ülke yıllık 24 milyar dolarlık ciroyla Çin olacak. İkinci sırada 23 milyar dolarla ABD yer alacak. Türkiye ise 755 milyon dolarlık toplam oyun piyasası büyüklüğüyle küresel ölçüde 16'ncı basmakta yer aldı. Türkiye'deki oyun üreticilerinin oyun ihracatının ise 300 milyon dolara yaklaşması bekleniyor. Sektörün 2023 yılı ihracat hedefi ise 2.5 milyar dolar olarak belirlendi.

'SİZE POKEMON TOPLAMANIZ İÇİN PARA ÖDEMİYORUZ'

Dünya çapında Pokemon GO'nun oynandığı ülkelerde kültür ve sanata yönelik bakanlıklardan uyarılar geldi. Yazılımın oyuncuların toplaması gereken Pokemon'ları şehirlerin kültürel noktalarına yerleştirmesi bu noktalarda olağandışı yığılmaların oluşmasına neden oldu. Habertürk'teki habere göre, müzelerden mezarlıklara, ibadethanelerden anıtlara kadar çok geniş alanları oyun alanı haline getiren yazılıma tepkiler ülkelerin kültür ve turizm bakanlıklarından geldi. Özellikle Polonya'da II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından milyonlarca Yahudi'nin katledildiği mekânlarda da Pokemon avının yaşanması AB'li yetkilileri harekete geçirdi. Uyarılarda oyuncuların bulundukları mekâna uygun davranmaları gerektiği belirtilirken oyunun üreticisi Niantic'e de konuyla ilgili çok sayıda resmi şikâyet geldi. Şirket bunun üzerine özür açıklamasında bulunurken Pokemonların yerlerini ayarlayan akıllı yazılımları (Algoritmalar) tekrar ayarladığını duyurdu. Şirketlerde de Pokemon GO'ya tepkiler artıyor. Avrupa'da çok sayıda şirket çalışanlarına uyarı mesajları göndererek, “Size sanal figürleri yakalamak için değil çalışmanız karşılığı para ödüyoruz. Eğer böyle devam ederseniz yakında işsiz biri olarak tüm vaktinizi bol bol Pokemon yakalamak için kullanabilirsiniz” dikkatlerini çekti.

Haberin Devamı