Gazete Vatan Logo

PMI endeksi ‘yavaşlıyoruz’ dedi

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Temmuz’daki 49 düzeyinden, Ağustos ayında, 46.4 düzeyine geriledi.

PMI endeksi ‘yavaşlıyoruz’ dedi

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Temmuz’daki 49 düzeyinden, Ağustos ayında, 46.4 düzeyine geriledi. PMI, imalat sektöründe yavaşlamanın üst üste 5’inci ay olacak şekilde devam ettiğine işaret etti. Ağustos sonuçlarında üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama etkili oldu.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da, Temmuz’daki 51 düzeyinden, Ağustos’ta 46.3 düzeyine düştü. PMI, faaliyet koşullarının son 5 ayda 4’üncü kez ve Temmuz 2015’ten beri gözlenen en belirgin düzeyde ivme kaybettiğini gösterdi.

IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, dövizdeki gelişmelerin Ağustos’ta imalat sektörünü belirgin bir şekilde etkilerken, enflasyonist baskılarının artmasına yol açtığını belirtti.

50’nin altı fren demek

Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye işaret ederken altında kalan rakamlar yavaşlamanın göstergesi. Son veri zorlu talep koşullarının yansıması olarak hem üretim hem de yeni siparişlerde ivme kaybının önceki aya göre belirginleştiğini ifade ediyor. Yeni ihracat siparişleri Temmuz’da olduğu gibi Ağustos’ta da artış göstermiş durumda.

Haberin Devamı