Gazete Vatan Logo

Plato ile ‘eğitim baharı’ gelecek!

İşsizliği azaltmak için dev proje

Plato ile ‘eğitim baharı’ gelecek!

Uluslararası Finans Kurumu’nun Ortadoğu’da gerçekleştirdiği ‘İstihdam için Eğitim’ projesinin ilk yatırımını Plato Meslek Yüksek Okulu yapacak. 12 milyon dolarlık yatırımla Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan’da hemşire okulu açılacak.

Arap dünyasının, bölgedeki isyanların ardındaki en büyük sorun olarak gördüğü işsizliği azaltmak için dev bir eğitim projesine start verildi. Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC) insiyatifinde yapılan ‘İstihdam için Eğitim’ (Education for Employment-E4E) projesinin ilk okulunu ise Türkiye’den Plato Meslek Yüksekokulu (MYO) açacak.

Asya için başvurdu ama

2009 yılında Plato MYO’yu Sinan Çetin’den devralan Mütevelli Heyeti Başkanı Tolga Yazıcı, IFC’ye ilk olarak Orta Asya’da yatırım için kredi başvurusu yaptıklarını söyledi. Ancak IFC’nin projeyi çok beğendiğini belirten Yazıcı, planlarını şöyle anlattı:


“Sosyal boyutu da dikkate alan bu mesleki eğitim projesi dikkatlerini çekti. Çünkü bölgede gençlerin ekonomiye katılım oranı yüzde 35 ile dünyanın en düşük seviyesinde. Büyük düşünüp Ortadoğu’nun tamamında okul yapmayı teklif ettiler. Biz de 6 milyon dolarlık ilk krediyi aldık. Toplam 12 milyon dolarlık yatırımla Mısır, Tunus, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Kırgızistan’da eğitime başlayacağız.”

Hemşire yetiştirecek

Plato, bu proje kapsamında önümüzdeki 5 yıl içinde 6 bin öğrenciye mesleki eğitim imkanı sunmayı hedefliyor. Önümüzdeki 4 sene içinde 10’u Türkiye’de olmak üzere toplam 16 mesleki eğitim merkezi açılacak.

Plato MYO ile başta İstanbul Balat’taki merkez olmak üzere 14 şehirde 50 milyon liralık yatırım yapıldı. Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre Mısır ve Tunus’ta hemşirelik, fizik tedavi uzmanlığı ve okul öncesi eğitimi verilecek. Türki Cumhuriyetler’de ise işletme ve kreatif sanat bölümleri bulunacak.


‘Nitelik peşinde koşarken beceriyi unuttuk’

Dünyanın en büyük problemlerinden birinin mesleki eğitim olduğunu belirten Plato Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyeti Başkanı Tolga Yazıcı şöyle konuştu: “Diplomalı nitelik peşinde koşarken beceriyi unuttuk. Bu durum dünyanın her yerinde problem. Çin’de eğitimin yüzde 45’i meslek konusunda. Bizde ise sadece yüzde 20. Plato’da sanat, tasarım, iletişim ve kreatif endüstrilere ağırlık veriyoruz. Bağımsız meslek yüksekokulları arasında lideriz. Öğrencilerimizin yüzde 65’i 3 ve 4. sınıfa geçiş yapıyor.

Mezunların yüzde 40’ı ise kendi işini kuruyor.” Plato MYO’da yıllık eğitim ücreti 4-9 bin TL arasında değişiyor.

İşsiz gencin zararı 50 milyar $

Plato MYO, proje kapsamında 1500 çalışan ve 1500 genci kapsayacak şekilde derinlemesine bir anket gerçekleştirdi ve rapor hazırladı. 9 ülkeyi kapsayan (Fas, Cezayir, Mısır, Ürdün, Filistin, Irak, Suudi Arabistan, Umman ve Yemen) bu rapora göre gençler arasında işsizlik Arap Dünyası’na her yıl 40-50 milyar dolarlık zarar veriyor.

Haberin Devamı