Gazete Vatan Logo

Plastik ambalaj üretene ceza!

Fransa’da insan sağlığına zararı nedeniyle geri dönüştürülemeyen plastik ambalaj üreten firmalar ceza ödeyecek

Plastik ambalaj üretene ceza!

Fransa Çevre Bakanlığı sekreteri Brune Poirson, Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte hükümetin yeni teşvik planıyla en geç 2025 yılında ülkede kullanılan plastiklerin ‘yüzde 100’ünün geri dönüştürülebilir olmasını amaçladıklarını ifade etti. Poirson’un açıkladığı tedbirlerle birlikte plastik şişeler de depozitolu olarak kullanılabilecek, 2019 itibariyle geri dönüştürülemeyen plastikler yüzde 10 oranında daha maliyetli hale gelecek, plastik atık yakmanın vergisi artırılırken geri dönüşüm işlemlerinden vergi alınmayacak, plastik yeme-içme ürünleri gibi yerine geri dönüştürülebiliri ya da yıkanabiliri konabilecek tek kullanımlık ürünler yasaklanacak, geri dönüşüm kutularının rengi ülke çapında standardize edilecek. Kullanılan plastiklerin sadece yüzde 25’inin geri dönüştürülebilir olduğu Fransa’da plastik torbalar 2016 yılında yasaklanmıştı. Avrupa Komisyonu’nun bütçeden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Ocak ayında milyarlarca euroluk açığın kapatılması için Avrupa Birliği genelinde plastik çöp vergisi önerisinde bulunmuştu. Oettinger, bu kapsamda elde edilecek vergi gelirinin Avrupa Birliği bütçesine dahil edilebileceğini ifade etmiş, “Ürettiğimiz ve kullandığımız çok fazla plastik var. Geri dönüşüm çabalarına rağmen çöp haline geliyor. Küresel pazarlarda satamayacağımız çok fazla plastik üretiyoruz” demişti.

Haberin Devamı

Denizde balıktan çok plastik olacak

- ABD’de her yıl doğaya 500 milyon plastik pipet atılıyor. Her yıl sadece ABD’de atılan pipetlerin uç uca eklenmesi durumunda dünyayı iki kez turlayabileceği belirtiliyor.

- Bu hızla gidilirse 2050’de denizlerde balıktan çok plastik olacak. Bu da deniz canlılarının tarihte ilk kez denizlerde azınlık olması anlamına gelecek.

- Önümüzdeki 20 yıl içerisinde plastik üretiminin iki katına çıkması tahmin ediliyor.

- Okyanusların sadece yüzde 4’ü koruma altında ve durum her geçen gün kötüleşiyor.

- Derin denizlerde kirlilik oranı geçtiğimiz 10 yıl içinde 20 katına çıktı.

- Okyanusların en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda yapılan son araştırmalara göre dünyanın en ücra köşesinde yaşamakta olan küçük kabuklular bile poliklorlu bifenil ve polibromlu difenil eter gibi insanların üretimi olan yüksek oranda zehir içeren maddelerden kaçamıyor.

Haberin Devamı

- Arktik okyanusunda çöp birikimi günden güne artıyor. 2011’de kilometre başına 5 bin olan çöp miktarı 2014’te 2 bin artış gösterdi.