Gazete Vatan Logo

Planlı, programlı bir hamilelik…

Şimdilerde yeni bir anlayış var. Plansız yaşa! Çok güzel, güzel de bazen de planlamak yaşamımızı kolaylaştırmaz mı? Mesela planlı hamile kalmak…

Artık eskisi gibi gelişigüzel çocuk sahibi olunmuyor. Özellikle çalışan kadınların, sadece kariyerleri değil hamilelikleri bile planlı! Aslında günümüz şartları göz önünde bulundurulduğunda eşlerin planlı hamileliği seçmeleri en mantıklısı gibi duruyor.

Planlı hamilelik derken…
Sağlıklı ve planlı hamilelik, iyi bir doğum kontrolüyle başlar. Bazı kadınlar hamile olduklarını fark etmez, ilaç kullanır veya röntgen çektirir. Sonra da ‘Bu bebeği istiyoruz. Ama ya bir şey olmuşsa sorularıyla doğal olarak canlarını sıkarlar. İşte doğum kontrolü bu tür istenmeyen sürprizleri engeller.
Doğum için en ideal yaşlar 20’li yaşlar. Ancak günümüzde birçok kadın çok daha geç doğum yapmak zorunda. Anne adayının tansiyon, kalp, şeker gibi ciddi rahatsızlıkları olmadıkça ileri yaş hamilelikleri önemli bir sorun çıkarmaz. Ancak 35 yaşından sonra yumurtalar hem sayı olarak azalmaya hem de kalite olarak bozulmaya başlar. İlerleyen yıllarla beraber hem hamile kalma olasılığı azalır hem de Down sendromlu bebek doğurma olasılığı yükselir. 40 yaşında bu oran yaklaşık 70’de bir olarak görülür. Günümüzde bu hastalık, amniyosentezle tespit edilebiliyor.

Doğum kontrolün etkisi
Doğum kontrol hapı kullanan bir kadının hamile kalmaya karar verdiğinde kullanmayanlardan farklı bir şey yapmasına gerek yok! Haplar bırakıldıktan sonra hamilelik olasılığı kullanmayanlara göre çok da farklı değil. Hamilelik en fazla birkaç ay geç olur. Hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu günler yumurtlamadan önceki birkaç gün. Yumurtlama günü sadece regl düzenliyse tahmin edilir. Bir sonraki adetin başlayacağı günden on dört gün önce yumurtlama olur. Buna dikkat ederek ilişkiye girildiğinde hamile kalma olasılığı 35 yaşından önce yüzde 25 olarak görülür. Yani her ay, dört sağlıklı çiftten ancak biri hamile kalır. Üç ay içinde yarısı, altı ay içinde yüzde 70’i için hamilelik elde edilir. Geriye kalan yüzde 30’un yarısı altı ay içinde hamile kalabilir. Diğer yarısı ise infertil (kısır) kabul edilir.

Hamilelik öncesi hazırlık
Hamile kalmayı planlayanların üç ay önceden günde 400 mikrogram folik asit almaya başlaması gerekir. Bu ‘Nöral tüp defekti” adı verilen baş ve omurgada açılmalarla kendini gösteren anomalilerin azalmasını sağlar. Tabii, bu tabletleri yine her zaman doktorunuza danışarak kullanmalısınız. Daha önce böyle doğum yapanlarda doz 4 miligrama çıkarılır. Doğum kontrolü bırakılmadan 3 ay önce doktora başvurulması gerekir. Önce anne adayının genel sağlık kontrolü yapılır. Aşırı kilolu olanların kilo vermesi, aşırı zayıf olanların kilo alması önerilir. Sigara ve alkol kullanılıyorsa, bırakılması söylenir. Ailede genetik bir sorun varsa danışmanlık alınması gerekir. Hamilelikte karşılaşıldığında bebeğe zarar verebilecek enfeksiyonlara karşı bağışıklık durumu kontrol edilip gerektiğinde aşı yapılır. Kızamıkçık ve suçiçeği gibi rahatsızlıklar daha önce geçirilmediyse risk oluşturabilir. Sonbahar aylarında grip aşısı da önerilir. Bu aşı hamilelikten önce veya ilk üç aydan sonra yapılır. Hipertansif anne adayları (Ani gelişen, kan basıncının yüksek seyrettiği klinik durum.) bir kısım ilaçlarına hamilelikte devam edebilirler. Bazılarınınsa ilaç kullanımını kesmesi gerekebilir

Planlı hamileliği neden tercih ediyorlar?
Modern hayatın şartları, ağır ve uzun eğitim koşulları, kariyer planlamaları ve maddi kaygılar… Hepsi ortalama çocuk sahibi olma yaşının oldukça yükselmesine neden olur. Bilinçli olan kesimin hamilelikle ilgili de gereken titizliği gösterdiği görülür. Ancak onları bekleyen başka bir tehlike olduğunun unutulmaması gerekir! 35 yaşından sonra kadınların yarısı kendiliğinden hamile kalamadığı için doktora başvurmak zorunda kalır. Bunun başlıca nedeni yumurtaların sayıca azalması ve kalitelerinin düşmesi! Yıllar içinde ortaya çıkabilen endometriosis (Rahimin endometrium adı verilen tabakasının rahim dışında bulunması.), pelvik enfeksiyon (yumurtalık iltihabı) ve miyom (Rahimdeki iyi huylu kitle.) gibi rahatsızlıkların da payı var. Bazı kadınların ise yumurtalıkları beklenenden çok erken tükenir. Erken menopoz dediğimiz bu durum 40 yaşından önce her yüz kadından birini etkiler. 30 yaşından önce görülme sıklığı ise binde bir.
Menopoz döneminde annenizin menopoza girdiği yaş önemli bir ipucu. Çünkü genellikle anneyle aynı yaşlarda menopoz yaşanır.

Haberin Devamı