Gazete Vatan Logo

Plakadaki AB mavisine kırmızı etiketli protesto

AB karşıtlarının simgesi, kırmızı plakalar oldu

Avrupa Birliği’ne öfkesini vurgulamak isteyen vatandaşlar, trafik polislerinin ceza yazmasını göze alarak, plakalarındaki mavi kısmı kırmızı etiketle kapatıyor. Etiketler 2 YTL’ye satılıyor

ANKARA - Karayollarında son dönemlerde “Avrupa Birliği karşıtı plaka” moda oldu. AB’yi istemeyenler araçlarının plakasındaki mavi kısmı kırmızı etiketle kapatıyor. Zira plakalardaki mavi kısım AB’yi simgeliyor. Tüm AB ülkelerindeki kara taşıtlarının plakalarının sol tarafındaki mavi bölümde 12 yıldızlı AB amblemi ile otomobilin tescilli bulunduğu ülkenin kısa kodu yer alıyor.


Mavi plaka AB’ye hazırlık

Türkiye 1995 yılında Gümrük Birliği’ne girmesinin ardından karayolları yönetmeliğini AB normlarına uyarladı. Bu çerçevede Türkiye’deki taşıt plakalarında da mavi bir bölüm oluşturuldu ve üzerine Türkiye’nin simgesi “TR” ibaresi kondu. 12 yıldızlı AB simgesinin ise tam üyeliğin gerçekleşmesinin ardından plakalara konması planlandı.
Mavi renk silinemiyor

Türkiye’de AB karşıtı görüşlerin artmasına paralel olarak bazı vatandaşlar simgesel bir protesto uygulamaya başladılar. Son dönemde, plakaların mavi kısımlarının kırmızıya dönüştürüldüğü sıklıkla görülüyor. Karayolları Trafik Yönetmeliğine uygun olarak “çıkartılamayacak” şekilde üretilen plakaların mavisini silmek mümkün olmuyor.

Polis ses çıkarmıyor

Bu nedenle, otomobil tamiri yapılan sanayi sitelerinde ve yedek parçacılarda ortalama 2 YTL’ye kırmızı etiketler satılıyor. “AB’ye öfkesini” vurgulamak isteyen vatandaşlar, trafik polislerinin ceza yazmasını göze alarak, mavi kısımı kırmızı etiketle kapatıyorlar. Polislerin plakalarda yapılan bu tahrifata pek de ses çıkarmadıkları biliniyor. Bu modaya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de uydu. Dün Gün Sazak’ın katledilişini anma töreni için Eskişehir’e giden Bahçeli’nin makam otomobilinin plakasında da bu kırmızı etiketlerden vardı.

BAHÇELİ DE MODAYA UYDU

Anma törenine katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin makam otosunun plakasında da mavi kısım Türk bayrağıyla değiştirilmişti. Bahçeli de Türk bayrağı modasına son bir iki yılda uyanlardan. Zira, 2004 yılında çekilen bir fotoğrafta, makam otosunun plakası mavi...

GÜN SAZAK ANILDI

27 Mayıs 1980 tarihinde teröristlerce katledilen Gümrük ve Tekel eski Bakanı Gün Sazak, Eskişehir’deki mezarı başında anıldı. Törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Grup Başkan Vekili Oktal Vural, MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, Gün Sazak’ın yakınları ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yüzlerce ülkücü katıldı.

Haberin Devamı