Gazete Vatan Logo

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

İkinci el araç alımında ya da satımında aracın borcunun olup olmadığı sorgulanmalıdır. Aksi halde araca ait bir borç bulunuyorsa bu ilerleyen süreçte alan kişiye maddi yük getirebilir. Böyle bir sorun ile karşılaşılmaması için de araç alımı öncesinde araç plaka sorgulaması yapılmalıdır. Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Araçlara ait bir ceza olup olmadığı bilgisi, yapılacak olan basit bir sorgulama işlemi ile öğrenilebilir. Araç plaka sorgulama işlemi için birden fazla seçenek bulunur. Bu seçenekler şunlardır; E-Devlet sistemi ile sorgulama, SMS ile sorgulama, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesi ile sorgulamadır. Yapılacak olan sorgulama işleminin ardından araca kesilen ceza olup olmadığı öğrenilebilir.

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKASI NASIL SORGULANIR?

Araç plaka sorgulama işlemini, E-Devlet sistemi üzerinden yapmak isteyenler E-Devlet sistemine giriş yapmalıdırlar E-Devlet sistemine giriş için çeşitli giriş yöntemleri bulunur. Bu giriş yöntemleri; T.C. kimlik kartı, mobil bankacılık, internet bankacılığı, E-Devlet şifresi ve E-imza ile giriştir. Giriş yöntemlerinden bir tanesi ile sisteme giriş işlemi gerçekleştirildikten sonra e-Hizmetler bölümüne girilir. E-Hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısına girilir. Buradan da ''Araç Plaka Sorgulama'' bağlantısı açılır. Açılan sayfadan sorgulama yapılacak olan araca ait plaka yazılır. Araç plaka sorgulama işlemi sonucunda aracın modeli, rengi, markası, tescil birimi ve sahip belge tarihi bilgilerine ulaşım sağlanabilir. Bu bilgilerin dışında aracın hak mahrumiyetinin olup olmadığı ya da aracın çalıntı olup olmadığı bilgisine de erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

SMS İLE ARAÇ PLAKASI NASIL SORGULANIR?

SMS ile araç plakası sorgulamak isteyenler, tüm operatörlerden sorgulama işlemi gerçekleştirebilirler. Araç sorgulama için 4 Türk Lirası ücret alınır. Araçta değişen bir parça olup olmadığını sorgulamak isteyenler, ''PARCA PLAKA'' yazıp 5664'e SMS göndererek sorgulama yapabilirler. Örneğin; PARCA 34AB1234 gibi

SMS ile araç plakası sorgulaması dışında hasar kaydı sorgulama, kasko sigorta durumu sorgulama, tutanak sorgulama, araç detay sorgulama ve trafik sorgulama gibi işlemler de kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ NASIL SORGULANIR?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesini kullanarak araç plakası sorgulamak isteyenler, internet sitesine giriş yaparak işlem yapabilirler. İnternet sitesine girildikten sonra ilgili bölüm bağlantısı açılır. Buradan sigortalıya ait T.C. kimlik numarası ve araca ait plaka doğru olarak yazılır. Ardından da araç plaka sorgulama işlemi yapılmış olur.

Haberin Devamı

İkinci el araç alımı yapacak olan kişiler tarafından araç plaka sorgulama işlemi önemlidir. İlerleyen süreçte herhangi bir sorun yaşanılmaması için araç plaka sorgulama işlemi yapılmalıdır.