Gazete Vatan Logo

Plaj katliamı

İsrail Ordusu'nun, Gazze'deki füze rampalarını vurmak için düzenlediği operasyon faciayla sonuçlandı. Havan topları 3 militanın yanısıra, piknik yapan Filistinliler'e isabet etti. Çoğu çocuk 7 Filistinli can verdi

Filistin'de Hamas'ın iktidara gelmesinin ardından "Teröristlerle işbirliği yapan kabine üyeleri dahil herkes meşru hedeftir" diyen İsrail Ordusu, son yıllarından en trajik sivil katliamına imza attı. Filistinli militanların İsrail topraklarına füze atmasını önlemek için önceki gün Gazze Şeridi'ne yönelik geniş kapsamlı bir operasyon başlatan İsrail Ordusu, sahil şeridini havan topu yağmuruna tuttu. İlk etapta 3 Filistinli militan öldürüldü. Ancak ikinci saldırı bir faciaya yol açtı. Resmi tatil olan Cuma günü olması nedeniyle Beyt Lahiya plajına akın eden Filistinliler, deniz kenarında piknik yaparken israil toplarının hedefi oldu. Plaj alanı bir anda cehenneme döndü. Yaşları 1, 3 ve 10 olan çocuklar dahil 7 Filistinli yaşamını yitirdi. Ölenlerin 5'inin aynı aileden, 40 yaralının çoğunluğunun ise okul çağındaki çocuklar olduğu açıklandı.

Katliamın boyutları başta Filistinliler olmak üzere tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Binlerce Filistinli sokaklara dökülerek "intikam" çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler, "İsrail sorumluları bulmalı" açıklaması yaptı. Başta Türkiye, İspanya ve Fransa olmak üzere birçok ülke olayı kınadı. İsrail Genelkurmay Başkanlığı "Sivilleri vurmak gibi bir hedefimiz yok. Olayın bir kaza olup olmadığını aydınlatmak için soruşturma başlatıldı.

Gazze'ye yönelik operasyonlara ara veriyoruz" açıklaması yaptı. Savunma Bakanı Amir Peretz, olayla ilgili üzüntülerini dile getiren bir mektubu Filistin yönetimine iletti. Muhalefet partileri ise Peretz'in istifasını istedi. İsrail'in geri adım atmasına rağmen, Ortadoğu'da kıvılcımın yeniden çakıldığı ve şiddetin tırmanacağı belirtiliyor.

"Bir daha asla kumsala gitmem"
Gazze'deki bombardımanı tüm uluslararası haber ajansları ve televizyon kanalları flaş olarak duyurdu. Olayı en net şekilde gözler önüne seren haberlerden biri ise Reuters haber ajansından geldi. İşte Reuters'ın çarpıcı yorumuyla bir Filistinli çocuğun yaşadığı dram: Beni yalnız bırakma!... Bu sözler gözyaşları deniz olan 7 yaşındaki Hüda Galya'ya ait... Plajdaki güneşli bir günü, bir çocuğun en karardık anına çeviren bombardımanda Hüda annesini, babasını ve 3 kardeşini kaybetti. Babasının cansız bedenini son kez öperken ağzından "N'olur beni affet" sözleri dökülüyordu. Cenaze sırasında birkaç kez baygınlık geçiren Hüda sürekli "Bir daha asla kumsala gitmek istemiyorum" diye bağrıyordu.

"Futbol oynayan çocukları vurdular"
BBC televizyonun muhabiri Sami Yusuf, yaşanan dramı şu sözlerle anlattı: "Çocuklar henüz yılsonu sınavlarından yeni çıkmıştı. Ailelerinin yanına gelip kumsalda top oynuyorlardı. Daha sonra büyük bir patlama oldu. Her yer ceset parçalarıyla doldu. Bir kız babasının kopan kolunu yerden kaldırıp doktorlara götürmeye çalışıyordu. Bu hayatımda gördüğümde en büyük trajediydi!"

Haberin Devamı