Gazete Vatan Logo

PKK şehirlerde tutunamadı

Yaşamı hiçe sayan, huzuru hedef alan saldırılar gerçekleştiren terör örgütü PKK, halk desteği bulamadığı için şehirlerde tutunamadı.

PKK şehirlerde tutunamadı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kanlı saldırılar düzenleyen ancak kırsalda umduğunu bulamadığı için geçen yıl temmuz ayından bu yana saldırılarını il ve ilçe merkezlerine taşıyan terör örgütü PKK, şehirlerde de varlık gösteremedi.

Silah bırakıp sınır dışına çekilmek yerine saldırılarıyla Çözüm Süreci'ni sabote eden terör örgütü, bölgede sözde "öz yönetim" adı altında eylemler gerçekleştirdi.

Barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen terör örgütü mensupları, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 2 polisin şehit edilmesinden sonra Muş'un Varto, Diyarbakır'ın Bismil, Sur ve Silvan, Mardin'in Dargeçit, Derik ve Nusaybin, Şırnak'ın İdil, Silopi ve Cizre, Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde halkın yaşam alanlarına çukur kazdı, barikat kurdu, patlayıcı tuzakladı.

Saldırılarıyla yaşamı hiçe sayan, vatandaşları canlı kalkan olarak kullanan teröristlerin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yanı sıra Ankara ve İstanbul'da da düzenlediği bombalı saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Terör örgütünün şehirleri hedef alan saldırıları üzerine güvenlik güçlerince Türkiye'nin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılar gerçekleştiren PKK'lı teröristlere yönelik yurt içi ve yurt dışında başarılı operasyonlar yapıldı.

PKK NUSAYBİN'DEN ÇEKİLDİ
PKK'nın alt kolu olan YPS 14 Mart'tan bu yana sokağa çıkma yasağının sürdüğü Nusaybin'deki silahlı güçlerini 25 Mayıs itibariyle çektiğini duyurdu. Açıklamada, kentte hiçbir silahlı gücün kalmadığı belirtildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Nusaybin'deki sivil ve savunmasız olarak bulunan anaların ve çocukların yaşamını garantiye almak için devreye girmeye, bu insanlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Müşterek operasyonlarla PKK'ya ağır darbe vuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca karadan ve havadan yürütülen kapsamlı operasyonlarla PKK'ya ağır darbe vuruldu.

Tehdit altındaki yerleşim yerlerinde gerçekleştirilen müşterek operasyonlar sayesinde terör örgütünün bölge halkına yönelik kanlı saldırıları engellenirken, Nusaybin ve Şırnak'taki operasyonlarda sona yaklaşıldı.

Haberin Devamı

Şırnak'ta yüzde 95'i, Nusaybin'de de yüzde 80'i tamamlanan operasyonların birkaç hafta içinde sona ermesi beklenirken, köşeye sıkışan teröristler arasında da çözülme başladı.

Halktan destek göremeyen eli kanlı terör örgütüne başarıyla gerçekleştirilen operasyonlarla tarihinin en büyük darbesi vuruldu. Güvenlik güçlerinin sivillerin zarar görmemesi için operasyonları hassasiyetle sürdürmesi de terör örgütünün planlarını boşa çıkardı.

Terk etmek zorunda kaldılar

Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur ve barış ikliminde her alanda gelişmenin sağlandığı bölgede yaşamın normalleşmesinin tadına varan vatandaşlar, terör örgütü PKK'nın tehdit ve baskılarına boyun eğmedi. Teröre prim vermeyen vatandaşlar, tercihini barış ve huzurdan yana kullanarak teröristleri yerleşim yerlerinde barındırmadı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde teröristlerce kazılan çukurlar ve kurulan bombalı tuzaklar, 103 gün süren "Bayrak-12 Sur Müşterek Birlik Operasyonu"yla bertaraf edildi. Güvenlik güçlerine karşı tutunamayan PKK'lı teröristler, aynı saldırıları Bağlar ilçesinin Kaynartepe Mahallesi'nde de sürdürme girişiminde bulundu. Bu mahallede de teröristler, halktan destek bulamadı.

Haberin Devamı

Güvenlik güçlerinin zamanında ve kararlı müdahalesinin yanı sıra vatandaşların da tepkisiyle karşılaşan teröristler, kısa süre sonra Kaynartepe Mahallesi'ni terk etmek zorunda kaldı.

Teslim oluyorlar

Halktan destek bulamadığı için Nusaybin ve Şırnak'tan sonra başka bir yerleşim yerinde çukur kazıp, barikat kuramayan teröristler, güvenlik güçleri ile silahlı çatışmaya da giremediği için tuzakladıkları patlayıcılarla saldırılar düzenliyor.

Şırnak ve Nusaybin'deki operasyonlarda darbe üstüne darbe yiyen teröristlerin büyük bölümü kaçma girişiminde bulunurken, Nusaybin'de ise teröristler gruplar halinde teslim oluyor.

Dün, Nusaybin'in Abdülkadir Paşa Mahallesi'nde kaçamayacağını anlayan 26 terörist, güvenlik güçlerine teslim oldu. Bu teröristler arasında bir süre önce vasiyetini yazdığı günlüğü bulunan terör örgütü mensubu Zehra Kaya da yer alıyor.

Haberin Devamı

Operasyonda günlüğüne ulaşılan Kaya, örgütün sözde yöneticilerinin kendilerini piyon olarak kullandığını, birçok arkadaşının öldüğünü, kendisini bekleyen sonun da ölüm olduğunu anlatmış, "Bu notlar kimin eline geçerse lütfen aileme yetiştirin. Bu istek vasiyetimdir. Olmazsa mezarımda rahat uyumam vallahi. Ben Zehra Kaya." ifadelerini kullanmıştı.

Güvenlik kaynakları, sona yaklaşan operasyonlarda iyice köşeye sıkışan teröristlerin zor durumda kaldığını ve ölmek yerine yaşamayı tercih ettiğini belirterek, terör örgütündeki çözülmenin süreceğini kaydetti.

Sivil hassasiyete büyük önem verildi

Şehir merkezlerinde vatandaşlara yönelik saldırılar gerçekleştiren teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla düzenlenen operasyonlarda sivillerin can güvenliğinin korunması için de büyük hassasiyet gösteriliyor.

Operasyon bölgelerinden, aralarında 8 kişilik Suriyeli sığınmacının da olduğu yüzlerce aile, talepleri üzerine evlerinden alınarak güvenli bölgelere tahliye edilirken, çalışmalar sırasında asker ve polisler tarafından sık sık teröristlere "teslim ol" çağrısında bulunuluyor, vatandaşlara da güvenli şekilde tahliye edileceklerine ilişkin anonslar yapılıyor.

Vatandaşlar, terör örgütüne tepkili

Yaşam, eğitim ve seyahat hakkını, ibadet özgürlüğünü gasbeden teröristler, gerçekleştirdiği saldırılarla bölge halkını evlerinden, işlerinden ve okullarından etti. Terör saldırılarından duydukları endişeyle evlerini, yaşamlarını sürdürdükleri il ve ilçeleri terk etmek zorunda kalan aileler, ev sahibiyken kiracı, esnafken işportacı, kendi ülkesinde sığınmacı oldu.

Terör saldırıları nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan vatandaşlar, huzur ve güven ortamını bozan teröristlere yönelik tepkisini her fırsatta dile getiriyor, teröre karşı yürütülen mücadeleye destek veriyor.

Teröre karşı mücadele ederken katledildiler

Bingöl'ün Genç ilçesinde gasbettikten sonra 15 ton patlayıcı yükledikleri kamyonu, 12 Mayıs gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne getiren PKK'lı teröristlerle, durumlarından şüphelenen köylüler arasında tartışma yaşandı. Vatandaşların, köylerine almak istememesi üzerine teröristler, kamyonla Dürümlü mezrasına doğru hareket etti.

Köylüler tarafından takibe alındığını ve kaçamayacaklarını anlayan PKK'lı teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü mezrası girişinde infilak ettirdi.

Tanışık köyünde yaşayan vatandaşlardan 16'sı köylerinde barındırmak istemedikleri teröristlere karşı mücadele ederken yaşamlarını yitirdi.

Köydeki 36 çocuğu yetim, 8 kadını dul bırakan katliam, PKK'nın sivil katliamlarıyla ilgili tarihteki yerini aldı.

Güvenlik güçlerine vatandaş desteği

Çözüm Süreci ile hayatın her alanında normalleşmenin yaşandığı bölgede huzur ve güven ortamında yaşamlarını sürdürmek isteyen vatandaşlar, teröristlerin saldırılarından büyük rahatsızlık duyuyor.

Yaşamlarını hiçe sayan saldırılar nedeniyle haklarından yoksun kalan vatandaşlar, şehirlerin PKK'lı teröristlerden temizlenmesi ve yaşamın hızla normale dönmesi için gerçekleştirilen operasyonlara büyük destek sunuyor. Operasyonlar sırasında karşılaştıkları asker ve polislere dua eden vatandaşlar, zaman zaman ekiplere davet ettikleri evlerinde çeşitli ikramlarda bulunuyor.

Güvenlik güçlerine farklı illerden, özellikle kadın ve çocuklar tarafından destek içerikli, duygu dolu ifadelerle kaleme alınmış mektuplar gönderiliyor.

Operasyonların yapıldığı yerleşim birimlerindeki ailelere zırhlı araçlarla gıda paketleri ulaştırılıyor. Ayrıca, halkın ekmek, su ve ilaç gibi temel gereksinimleri karşılanıyor.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgelerde tedavi ve kontrol amaçlı hastanelere gitmek isteyenler, zırhlı araçların eşlik ettiği ambulanslarla evlerinden alınarak sağlık kuruluşlarına ulaştırılıyor, tedavilerinin ardından aynı önlemlerle evlerine bırakılıyor.

Terörün acımasız yüzünü gören, devletin ilgisi ve desteğini her zaman yanında hisseden vatandaşlar, huzuru ve yaşamı hedef alan saldırılara karşı duruş sergileyerek teröristlere geçit vermiyor.