Gazete Vatan Logo

PKK'nın yeni konsepti!

PKK'nın yeni konsepti!

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan bugün köşesinde PKK'nın son stratejisini kaleme aldı. Ağır yenilgiler alan PKK, yaza girmeden yöntermini değiştirdi.

İşte Çevikcan'ın o yazısı:

Çözüm süreci devam ederken “şehir savaşı” konseptine hazırlık için büyük bir tahkimat yapan PKK, ummadığı ölçüde bir yenilgi aldı.

Henüz Sur, Cizre, Şırnak operasyonları devam ederken bu yenilgi psikolojisinin etkisiyle PKK’dan gelen tehditkâr açıklamaları dinledik.

Bu açıklamaların ortak yönü yaz aylarında ağır saldırılar yapılacağı, bu yazın Türkiye için zor geçeceği başlıklarını taşımasıydı.

Açıklamaların etkisiyle dikkatler, yaz yaklaşırken Yüksekova ve Nusaybin’de de ağır yenilgi alan örgütün hareket biçimine ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin buna karşı alacağı tedbirlere çevrildi.

Ankara’daki kaynaklarla askerin değişen şartlar içerisinde yeni bir konsepte geçip geçmediği, yaz için ne tür hazırlıklar yapıldığını konuşma imkânı buldum.

Aldığım ilk yanıt asıl konsept değişikliğine PKK’nın gittiği oldu.

Anlaşılıyor ki PKK’nın hendekler kazarak başlatmaya çalıştığı şehirlerdeki çatışmalara karşı operasyonlar yürütülürken kırsal ihmal edilmemiş ve örgütün yaza hazırlık amacı taşıyan üstlenmeleri de sürekli olarak takibe alınmış.

Haberin Devamı

Aldığım bilgileri şöyle aktarabilirim:

Özel kuvvetlerin en yoğun kışı

- TSK, il ve ilçelerdeki operasyonlara başlarken örgütün kırsaldaki kış üstlenmesi ve yaza hazırlık çalışmalarını yakından izleme kararı aldı. Bu amaçla bir yandan karakollardaki ve üs bölgelerindeki tahkimat güçlendirilirken, diğer yandan kırsalda sürekli tarama yapıldı.

- Kırsaldaki üs ve karakollar sürekli teyakkuz halinde tutuldu. Savunma psikolojisiyle hareket edilmedi. Bir yandan alan sürekli taranırken, diğer yandan açılan taciz atışlarına çok sert ve sonuç alıcı biçimde karşılık verildi.

- Keşif amaçlı operasyonlar aralıksız sürdürüldü.

- Özel kuvvetler, kışı çok hareketli geçirdi. Başta Ağrı, Şırnak kırsalı ve Cudi olmak üzere örgütün kış üstlenmesi için kullandığı bölgelerde aralıksız operasyonlar gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

- Şehirlerdeki operasyonları Jandarma Özel Harekât ve komando tugaylarından seçkin birlikler yürüttü. Kırsalda ise Hakkari ve çevresi başta olmak üzere komandolar ve sınır birlikleri sürekli görevdeydi. Bu bölgelerde personel sayısında hiçbir azalma olmadı.

PKK’nın yeni konsepti

- PKK ise bu kararlı tavra karşılık çareyi konsept değiştirmekte buldu. Daha önce 40-50 kişilik gruplar ve ağır silahlarla karakol baskınları yaparak kırsalda varlık gösteren örgüt artık 5’li-10’lu gruplarla saldırıda bulunuyor. Sıcak çatışma yerine üs bölgelerine uzun menzilli silahlarla tacizde bulunmayı seçiyor. Bazen keskin nişancı, bazen doçka ve makineli tüfeklerle bu saldırıları yapıyor.

- Güvenlik güçlerinin değerlendirmelerine göre örgütün bu konsept değişikliğinin 3 hedefi bulunuyor:

1- TSK’ya öyle ya da böyle bir şekilde zayiat verdirme.

2- Tacizlerini aralıksız sürdürüp TSK’yı kırsalda da meşgul etme ve bir yandan da şehir mücadelesine odaklanan güvenlik güçlerinin dikkatini ve personelini dağıtma.

Haberin Devamı

3- Bölge halkına “Şehirde yenildik ama yine kırsaldayız, hâlâ buradayız” mesajı verme.

Güneydoğu’dan katılım % 60 azaldı

- Operasyonlara başlandığı Temmuz 2015’ten bu yana öldürülen, yaralanan, teslim olan PKK’lı sayısının toplamı 7700’e ulaştı.

- Örgütün büyük sıkıntılarından birisi eleman temini. Güneydoğu ve Doğu’daki katılımların yüzde 60-70 oranında azaldığı tespit edildi. Örgüte şu an daha çok İstanbul, İzmir, Adana, Mersin gibi büyük kentler ve yurtdışından katılımlar oluyor.

- Kandil, Metina, Zap gibi kamplarda şu anda daha çok yeni katılanlar bulunuyor ve bunlar eğitimden geçiriliyor.

- Örgütün yetişmiş militanlarından yaklaşık 3 bini PYD saflarında Suriye’de savaşıyor. Bu tablo, örgütte kafa karışıklığı ve militan sıkıntısı yaratmış durumda.

- Örgütün şehirde yaşadığı tablo nedeniyle bu yaz kırsalda daha etkin olmak için çeşitli planlamalar yaptığı belirtiliyor. Bu tablonun etkisiyle karakol saldırıları ve daha çok bomba yüklü araçlarla ‘fedai tarzı’ eylemler yapması ve askeri birliklere saldırması bekleniyor. Ancak özellikle güçlendirilmiş kalekollar, PKK’nın bu eylemlerden de sonuç alamamasına ve büyük kayıp vermesine yol açıyor.

Haberin Devamı

3 ana ilke

İl ve ilçelerdeki operasyonları yürütürken kırsalı hiç boş bırakmayan TSK, bu süreçte 3 ana ilke çerçevesinde hareket etti:

1- Uyanık olunacak, her an hazır beklenecek.

2- Teknoloji etkin kullanılacak, insanlı ve insansız İHA’larla sürekli alan kontrolü yapılacak.

3- Sonuç alıcı müdahalede bulunulacak, müdahale uzaklaştırma değil tehlikeyi ortadan kaldırma şeklinde yapılacak.

İl ve ilçelerdeki operasyonlarda örgüte büyük üstünlük sağlayan TSK’nın sıcak geçeceği söylenen yazla ilgili mesajı da net: “Kırsalda da sağlamız.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Şehirden sonra kırsalı da temizleyeceğiz” ifadesi bu güvene dayanıyor.