Gazete Vatan Logo

PKK'nın çekilmesine Öcalan değil, örgüt karar verir

PKK'nın çekilmesine Öcalan değil, örgüt karar verir

Terör örgütü PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Cemil Bayık, "silahlı güçlerin çekilmesi kararını ancak biz veririz, başkası veremez. Ne HDP verebilir, ne de Apo verebilir." dedi.

Örgütün Kandil'deki yöneticilerinden Cemil Bayık, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Kandil Dağları'nda BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Bayık, artık kendilerinden tek taraflı bir ateşkesin beklenmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de hükümetin çözüm sürecinin canlandırılması için koşul olarak öne sürdüğü silahların bırakılması ve PKK'nın silahlı güçlerinin yurt dışına çekilmesi talepleri konusunda ''silahlı güçlerin çekilmesine Abdullah Öcalan ya da HDP'nin değil, örgütün kendisinin karar vereceğini'' söyledi.

"DEVLETE DİRENMESEYDİK HDP MECLİSE GİREMEYECEKTİ"

Türkiye'de sizin hareketine dostane yaklaşan kesimler içinde size şu tür bir eleştiriyi yapanlar var.... Bu kesimler çatışmalardan asıl olarak devleti sorumlu tutuyor ama size de "devletin istediği sizi tahrik etmekti, tahrik oldunuz" eleştirisinde bulunuyor. Siz bu eleştiriyi kabul ediyor musunuz?

Haberin Devamı

Biz bu eleştiriyi kabul etmiyoruz. Biz Türk devletine karşı direnmeseydik 1 Kasım'da HDP ve demokrasi güçleri, parlamentoya da giremeyecekti. Eğer girebildilerse bizim direnmemiz sonucunda girebildiler. Biz doğru eleştirileri kendimiz için esas alıyoruz, gereklerini yerine getiriyoruz ama yanlış eleştirileri de doğru görmüyoruz ve hiçbir zaman da o eleştiriler vardır diye ciddiye almıyoruz.

"OY KULLANAMADILAR, OYLAR DÜŞTÜ"

Ama Kürt illerinde bir önceki seçime kıyasla HDP'nin oylarının düşüp, AKP'nin oylarını artırdığı yerler var...

Düşüş var tabi. Niye düştü? Çünkü büyük bir yıkım sürdürdü AKP. Bu şehirlere yönelmelerinin bir nedeni de neydi? Halkı göçertmekti. Halkın oy kullanmasını önlemekti. Ve gerçekten oy kullanmayan insanlar oldu. Bir kısmı kaldığı yerde kalamaz duruma geldi, devletin yönelimlerinden dolayı, başka yerlere göç etti. Eğer HDP'nin oylarında düşüş olduysa nedeni budur. Oy kullanamadılar, onun için oylar düştü.

"HDP SEÇİM MİTİNGLERİNİ YAPMALIYDI"

Haberin Devamı

Ama seçime katılım oranının da düşmediğini görüyoruz... Sizin dediğiniz nedenle olsa, seçime katılım oranının da düşmüş olması gerekiyordu...

HDP'nin de hataları var elbette. Mesela mitingleri yapması gerekiyordu. Bütün tehditlere, katliamlara rağmen yine mitingler yapması gerekiyordu. HDP miting yapmadı. Seçim çalışması yapmadı. Hiçbir çalışma yapmadı.

"HDP TÜRKİYE PARTİSİDİR"

Kamuoyunda çok konuşulan konulardan biri de PKK ve HDP'nin ilişkisi. PKK ile HDP'nin ilişkisini nasıl tarif ediyorsunuz?

HDP ile PKK ayrı güçlerdir. HDP, Türkiye yasalarına göre kurulan bir legal partidir, demokratik siyaset yürütüyor. PKK ise Türkiye'de legal olmayan, illegal olan ve silahlı mücadele de yürüten bir harekettir. HDP hiçbir zaman PKK olamaz, PKK de değildir. HDP'nin Kürdistan'da dayandığı zaman PKK'nın da dayandığı zemindir. Ama HDP sadece Kürdistan'da siyaset yapan bir parti değil, bir Türkiye partisidir.

HDP'YE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

HDP'yi dönem dönem eleştiriyorsunuz...

Desteklerimiz olduğu gibi eleştirilerimiz de oluyor. Çünkü biz Türkiye'nin sorunlarıyla yakından ilgiliyiz. Bu da bizim en doğal hakkımızdır çünkü siyaset yürütüyoruz...

Haberin Devamı

Bu eleştirilerdeki tarz, üslup bazen HDP'nin siyasi iradesini önemsememek anlamına gelmiyor mu?

Bunlar, psikolojik savaş merkezlerinin yürüttüğü propagandalardır. HDP'de kimler var? Türk solunun birçok örgütü var değil mi? Yine Müslüman birçok örgütler, çevreler, demokratlar, akademisyenler, sanatçılar, Aleviler, Ezidiler var. Şimdi bu nasıl PKK olabiliyor?

Bir kere HDP içinde birçok insan var, düşüncelerini de açıklıyorlar, basında da açıklıyorlar. Onların düşünceleriyle PKK'nin düşünceleri bir midir? Amaçları HDP'yi kapatmaktır. Bunun için HDP ile PKK ilişkisini kurmaya çalışıyorlar, zorluyorlar. HDP birçok eğilimi kapsıyor. Gerçek Türkiye toplumunu kapsıyor.

Elbette biz HDP'yi destekliyoruz çünkü HDP'de demokrasi güçleri var. HDP'nin dışında kimi destekleyeceğiz Türkiye'de? AKP'yi mi? MHP'yi mi? CHP'yi mi? Büyük Birlik Partisi'ni mi? Bunlar Kürt sorununu inkar eden güçlerdir. Bunlar Kürt sorununu tasfiye eden güçlerdir. Türkiye şu anda demokrasiyle diktatörlük arasında, faşizm arasında. Yine ulus devletle demokratik ulus arasında çok ciddi bir mücadele var. Bizim safımız elbette ki demokratik ulustan yana, demokrasiden yana olanlardan yanadır.

Haberin Devamı

"HDP ÖCALAN PPROJESİ, PKK DA DESTEKLEDİ"

KCK yöneticilerin yaptığı bazı açıklamalar HDP'nin iradesini yok sayıyor gibisinden eleştiriler HDP'yi destekleyen bazı kişiler tarafından da yapılıyor.

Türkiye'de HDP'yi kim geliştirdi? Öcalan geliştirdi. Ve Öcalan'ın bu projesine PKK büyük destek verdi. 7 Haziran seçimlerine HDP böyle gitti. Kim diyebilir ki, PKK HDP'ye karşı. Bu büyük bir vicdansızlıktır. Şimdi AKP ve yandaşları şunu söylüyor: Öcalan'a PKK ve HDP tecrit uyguluyor. Yani biz mi tecrit uyguluyoruz Öcalan'a?

"Bizim faaliyetlerimiz olmasa HDP yüzde 5'i bile bulamaz" dediniz. Geçmişe bakıyoruz, Kürt siyasi hareketine yakın siyasi partiler yüzde 7'lere yakın oy oranına kadar ulaştılar. HDP ise bunu ikiye katlayan bir oy oranına ulaştı. Bunu söylemek, HDP'nin bir siyasi parti olarak başarısını küçümsemek anlamına gelmiyor mu?

Bu büyük vicdansızlıktır. Bu, Öcalan'a, PKK'ye gerçekten büyük bir hakaret olur. Eğer HDP Türkiye'de bu kadar geliştiyse, bütün saldırılara rağmen parlamentoya girdiyse, bunda önder Apo'nun, PKK'nin çabalarını görmek gerekiyor. Öcalan, PKK'nin Türkiye'de geliştirdiği projedir. Bunda ısrarlı olduğu için HDP bu gelişmeyi sağladı. Dikkat edilirse 7 Haziran'dan önce ne diyorlardı. Yine bağımsız girsinler.

"SİLAHLI GÜÇLERİN ÇEKİLMESİNE BİZ KARAR VERİRİZ; APO YA DA HDP DEĞİL"

"Pratik bizde "dediniz... Mesela silahlı güçlerin yurtdışına çekilmesi gibi bir karar ancak ve ancak buradan mı alınabilir?

Evet. Onun kararını ancak biz veririz, başkası veremez. Ne HDP verebilir, ne de önder Apo verebilir. Öcalan bu koşullarda hangi kararı verebilir?

Onun öyle bir olası çağrısı olursa...?

Olamaz. Olsa da biz karar veririz. O bizi ilgilendiriyor çünkü pratiği biz yürütüyoruz. Silahlı güçlerin çekilip çekilmeyeceğine biz karar veririz, başkası karar veremez. Bunu söylediğimiz için diyorlar ki, "Kandil'le Apo arasında çelişki var, Kandil artık Apo'yu tanımıyor". Bu onların hangi amaçlar peşinde koştuğunu gösteriyor.