Gazete Vatan Logo

PKK karakol mu bastı?

PKK karakol mu bastı?

PKK'ya yakın bir internet sitesi, terör örgütü PKK'nın Lice'deki olaylara misilleme olarak Diyarbakır'ın Hani İlçesi'nde bir karakola saldırıda bulunduğunu öne sürdü. Hani'deki Topçular Karakolu'na düzenlenen saldırıda, karakolda görevli bir askerin şehit düştüğü iddia edildi. Olayla ilgili VATAN'a konuşan askeri kaynaklar ise, iddiaları yalanladı. Kaynaklar, Topçular Karakolu'na teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açıldığını, ancak şehit ya da yaralının bulunmadığını bildirdi. TSK'nın terörle mücadelede, şehit ve yaralanma olaylarındaki hassasiyeti biliniyor. Terörle mücadelede şehit ve yaralanma olayları, Genelkurmay tarafından kamuoyuyla kısa sürede paylaşılıyor.

PKK karakol mu bastı

Saldırıyla ilgili açıklamayı, PKK'nın askeri örgütlenmesi olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) yaptı. HPG-BİM, açıklamasında, "28 Haziran günü Amed'in Lice ilçesi Hezan (Kayacık) köyünde yapılan karakol inşaatını protesto eden halka ateş açan ve Medeni Yıldırım isimli Kürt gencini katleden ve 9 kişiyi yaralayan işgalci TC ordusuna yönelik gerillalarımız tarafından bir misilleme eylemi gerçekleştirilmiştir. 3 Temmuz günü Amed'in Hani ilçesinde bulunan Hegasor karakoluna yönelik gerçekleştirilen eylemde 1 asker öldürülmüştür" denildi.

ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ SABOTE EDİLİYOR?

İddia askeri kaynaklar tarafından yalanlanırken, PKK'nın çekilme sürecinde son dönemde yaşanan sıcak gelişmeler, kafa karıştırdı. Son dönemdeki saldırıların çözüm sürecine karşı olan bazı PKK'lı gruplar tarafından mı, yoksa başka gerekçelerle mi meydana geldiği henüz netlik kazanmadı.
Çekilme sürecinde TSK ile PKK'yı ilk kez karşı karşıya getiren olay 3 Haziran'da Karaçalı Üs Bölgesi'nde yaşanmıştı. Üs bölgesinin PKK tarafından işgal edildiği ortaya çıkmıştı. Türkiye-Irak Hududu üzerinde ve Şırnak-Uludere-Gülyazı bölgesinde bulunan Karaçalı Üs Bölgesi, kışın TSK tarafından boşaltıldı. TSK, bahar tertiplenmesi kapsamında Karaçalı Üs Bölgesi'ne 3 Haziran'da asker sevkiyatı yaptı. Ancak üs bölgesinin, PKK'lılar tarafından işgal edildiği ortaya çıkmıştı. Askeri sevkiyatı gören PKK'lılar, askerlere taciz ateşi açtı. Açılan ateş sonucu yerden seken taşlardan bir Jandarma Uzman Çavuş hafif şekilde yaralandı. Yoğun çatışma yaşandığı, üs bölgesindeki PKK'lılara destek amacıyla Irak tarafından da teröristler tarafından ateş açılmıştı. Olayın ardından TSK, ateş edilen bölgeye, meşru müdafaa kapsamında, bir Kobra (AH-1) Taarruz Helikopter kolu ile ateşle keşif faaliyeti icra etmişti. Çatışmaların ardından üs bölgesi TSK'nın kontrolüne geçmişti.

20 Haziran'da ise Hakkari'nin Yüksekova ilçesi kırsalında Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Hakkari 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral İsmail Metin Temel'i taşıyan helikoptere ateş açılmıştı. Açılan dört el ateşten birinin isabet etmesiyle hasar gören helikopter, emniyetli iniş gerçekleştirmişti.
Daha sonra ise PKK'nın gençlik yapılanmasının Cizre'de "asayiş birimleri" oluşturup yol keserek kimlik kontrolü yaptığı ortaya çıkmıştı. Ardından da Lice'deki karakol yapımı gerginliğiyle patlak vermişti. İnşaat işçilerinin kullandığı çadırlar yanmış ve nöbet kulübesinde görev yapmakta olan askerlere yönelik molotof kokteyli saldırıda bulunulurken, 1 kişi de hayatını kaybetmişti. Olayların bölgedeki uyuşturucu baronları tarafından kışkırtıldığı belirtilmişti. En son PKK tarafından Topçular Karakolu'na teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açıldı.

VALİ DE İDDİAYI YALANLADI

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, PKK’lıların Hani İlçesi’ne bağlı Topçular Jandarma Karakolu’na saldırı düzenlediği ve 1 askerin şehit olduğu haberlerini yalanladı.

"ORGENERAL ÖZEL’İN İLANI PKK’YI YANILTTI"

Askeri yetkililer, PKK’nın Diyarbakır’ın Hani İlçesi’ne bağlı Topçular Köyü’ne uzaktan taciz ateşi açmasından sonra Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan trafik kazasında şehit düşen Jandarma Er Engin Şahin ile ilgili başsağlığı metnini görünce 1 askeri şehit ettiğine dair yanılgıya düşmüş olabileceğini bildirdi.

Askeri yetkililer, bir grup PKK’lının Hani’deki karakola taciz ateşi açtığını olayda ölen veya yaralanan olmadığı gibi binaya mermi bile isabet etmediğini açıkladı.

Öte yandan Van’ın Çitören Köyü’nde geçen Mayıs ayında askeri aracın devrilmesi sonucu yaralanan Jandarma Er Engin Şahin’in Ankara GATA’da şehit olması üzerine Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde uzun süre sonra ilk kez ’Şehidimiz’ başlığı ile başsağlığı ilanı yer aldı. PKK’nın Jandarma Er Engin Şahin’in taziye mesajınıı Hani’deki ateş açma olayı ile bağlantılı değerlendirerek, orada şehit olmuş gibi açıklama yaptığı öne sürüldü.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in imzasını taşıyan Jandarma Er Engin Şahin’in fotoğrafının yer aldığı metinde, "Silah arkadaşımız 03 Temmuz 2013 tarihinde şehit olmuştur. Kahraman personelimize şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları adına Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dilerim" yazısı yer aldı. PKK’nın karakola ateş açtığı tarih ile er Engin Şahin’in şehit düştüğü tarihin aynı olması nedeniyle bölücü örgütün asılsız açıklamayı yaptığı kaydedildi.

Trafik kazasında yaralanan ve Ankara GATA’da şehit düşen Şehit Jandarma Er Engin Şahin’in cenazesi, yarın Sinop’un Durağan İlçesi’nde yarın Cuma namazı ardından kılınacak namaz ardından Alpuğan Köyü’nde toprağa verilecek.

Haberin Devamı