Gazete Vatan Logo

PKK kapattığı yola çadır kurdu

PKK, kapattığı yola çadır kurdu PKK, 11 gündür kapalı tuttuğu Diyarbakır-Bingöl karayoluna çadır kurdu.

PKK kapattığı yola çadır kurdu

Duru Jandarma Karakolu’na 1 kilometre mesafedeki çadır, örgütün gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyelerinin kontrolünde.

24 SAAT NÖBET TUTUYORLAR

PKK ve Abdullah Öcalan posterlerinin asıldığı çadırda kadınlar kazanlarla yemek pişiriyor, YDG-H üyeleri de çevrede 24 saat nöbet tutuyor. Yol boyu aralıklarla hendek açan eylemciler, farklı noktalarda kimlik kontrolü yapıyor. PKK’lılar, çadır civarında 3 kilometre boyunca kazı yaparak asfaltı adeta tarlaya döndürdü. Bir eylemci, karakol yapımı devam ettiği sürece yolu açmayacaklarını söyledi.



Diyarbakır-Bingöl karayolunu ulaşıma kapatan eylemciler, asfaltı yaklaşık 3 kilometre boyunca iş makineleriyle kazdı. Adeta tarlaya dönen yolun kenarına PKK bayrağı ve Abdullah Öcalan posterleri asan eylemciler, Fis Ovası ile Duru Jandarma Karakolu arasındaki bölgede kontrol noktası kurdu. Yola belirli aralıklarla hendekler açarak müdahaleleri engellemeye çalışan gruplar, farklı noktalarda kimlik kontrolü yapıyor. Yüzleri kapalı eylemciler, gelişmeleri yukarıdaki çadıra bildiriyor. Bölgedeki köylerde ikamet edenler de çadırlarda sırayla nöbet tutuyor, eyleme destek veriyor.

Diyarbakır-Bingöl karayolunu 11 gündür kapalı tutan PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri, yol kenarında adeta geçici bir ‘yaşam merkezi’ oluşturmuş. Karakolun yaklaşık 1 kilometre karşı tarafına kurulan çadırda kadınlar her gün kazanlarla yemek pişiriyor. Eylemcilerin merkez olarak kullandıkları çadırın çevresinde YDG-H üyeleri 24 saat nöbet tutuyor. Adını açıklamayan eylemcilerden biri, karakol yapımı devam ettiği için 11 gündür yol kapatma eylemi yaptıklarını söyledi.



Hükümet adım atıncaya kadar eyleme devam edeceklerini vurgulayan eylemci, Abdullah Öcalan ile 2 yıldır müzakerelerin devam ettiğini, bazı anlaşmalar yapıldığını hatırlattı. PKK’nın, atması gereken adımları attığını, hükümetin ise adım atma yerine baskı oluşturmaya başladığını savunan eylemci, Kürt halkı olarak kandırılmayacaklarını ifade etti. Yaklaşık 1 ay önce yaptıkları yol kesme eylemi sırasında 2 uzman çavuşun kaçırıldığını anlatan eylemci, ‘Abalı Karakolu’nun yapımının durdurulacağı’na ilişkin kendilerine söz verildiğini; ancak inşaatın devam ettiğini söyledi. Eylemci, Bingöl-Diyarbakır, Muş-Bingöl, Muş-Kulp, Kulp-Hazro, Hani-Diyarbakır ve Hani-Lice yollarını kontrol altında tuttuklarını, buralarda arama noktaları oluşturduklarını belirtti. Geçtiğimiz hafta kaçırdıkları uzman çavuş İlhan Çalışkan’ın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu, güvenli bir alanda bekletildiğini, somut adım atılırsa serbest bırakılacağını kaydetti.

KARLIOVA VARTO YOLUNU KAPATAN GRUBA MÜDAHALE

Kalekol ve baraj yapımını protesto etmek için Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Kargapazarı Köyü mevkiinde yolu kapatan PKK' nın gençlik yapılanması olan YDGH üyelerine jandarma ekipleri bu sabah saatlerinde müdahale etti. Taş ve sopalarla saldıran gruba güvenlik güçleri gaz bombası ile müdahalede bulundu. Yapılan müdahaleyi gören Kargapazarı köylüleri ise köy içerisine barikatlar kurarak buradan geçen zırhlı araçlara taş ve sopalarla saldırdı. Kargapazarı Köyü mevkiindeki gerginlik devam ediyor.

Haberin Devamı