Gazete Vatan Logo

PKK iki yılda 2 bin 52 çocuğu dağa kaçırdı

PKK iki yılda 2 bin 52 çocuğu dağa kaçırdı

Ortalama 100 lira verdikleri çocuklardan eylemlere katılmasını isteyen teröristler, aralarında yaşları daha büyük olanlara...

Şehirlerde gerçekleştirdiği eylemlere katılması için çocuklara para verdiği emniyet tarafından tespit edilen terör örgütü PKK, son iki yılda 18 yaşından küçük 2 bin 52 çocuğu kandırarak dağa kaçırdı.

AA muhabirlerinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, terör örgütü PKK, ulusal ve uluslararası kamuoyunu yanıltmak, güvenlik güçlerinin sivilleri ve çocukları hedef aldığı algısını oluşturmak amacıyla şehir eylemlerinde 18 yaş altı çocuk ve gençleri ön saflarda kullanmaya devam ediyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde son dönemde PKK tarafından tertiplenen eylemlerde ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılarda en önde bulunan çocukların kimliklerini belirleyen emniyet istihbarat birimleri, söz konusu çocuklar ve aileleri ile görüştü.

Çocukların ifadelerine göre, daha önce hiç tanımadıkları "abi ve ablalar" eylemlerden birkaç gün önce ortaya çıkarak çocuklarla yakınlık kuruyor. Ortalama 100 lira verdikleri çocuklardan eylemlere katılmasını isteyen teröristler, aralarında yaşları daha büyük olanlara ise silah veriyor. Silah verilen çocuklar daha sonra örgüt tarafından kandırılarak dağa kaçırılıyor.

Haberin Devamı

Söz konusu PKK mensubu "abi ve ablalar"ın kimliklerinin güvenlik güçleri tarafından tespit edildiği ve yakalanmasına çalışıldığı öğrenildi.

KAYITLARA GÖRE SON 2 YILDA PKK, 2 BİN 52 ÇOCUK KAÇIRDI

Emniyet ve jandarma kayıtlarına göre, 14 Ağustos 2013'ten 31 Aralık 2013'e kadar 13 yaşında 3, 14 yaşında 8, 15 yaşında 23, 16 yaşında 46, 17 yaşında ise 60 çocuk olmak üzere toplam 140 çocuk için PKK tarafından kaçırıldığına dair başvuru yapıldı.

Geçen yıl ise 12 yaşında 10, 13 yaşında 29, 14 yaşında 73, 15 yaşında 155, 16 yaşında 293, 17 yaşında 423 çocuk olmak üzere 983 çocuk için emniyet veya jandarmaya başvuru gerçekleşti.

Bu yıl 14 Ağustos'a kadar da 12 yaşında 5, 13 yaşında 25, 14 yaşında 57, 15 yaşında 166, 16 yaşında 224, 17 yaşında da 452, toplamda 929 çocuk için yakınları tarafından "çocuğumuzu terör örgütü PKK kaçırdı" şeklinde güvenlik güçlerine başvuru yapıldı.

Haberin Devamı

Buna göre, son 2 yılda terör örgütü PKK'nın toplam 18 yaşından küçük 2 bin 52 çocuğu, kandırarak dağa kaçırdığı yönünde emniyet ve jandarma güçlerine başvuru gerçekleşti.

Öte yandan 14 Ağustos 2013 ile 14 Ağustos 2015 arasında 12 yaşında 5, 13 yaşında 18, 14 yaşında 29, 15 yaşında 65, 16 yaşında 122, 17 yaşında 180 olmak üzere 419 çocuk ise PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu.

Terör örgütü PKK'nın çocukları kaçırarak bir süre eğitim verdikten sonra, güvenlik güçlerine yönelik saldırılarda aktif olarak kullandığı uluslararası raporlarda da yer aldı.

Ulusal ve uluslararası raporlar ve makalelerden derlenen bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, 1 Haziran 2010'da yayımladığı açıklamada, PKK saflarında çocuk savaşçıların yer aldığı yönünde çıkan haberlerden duydukları endişeyi belirtti.

UNICEF, çocukların silahlı örgütler ve terör grupları tarafından kullanılmasının suç olduğunu belirterek, bu duruma bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

BM Genel Kurulu İnsan Hakları Konseyi'nin, 16 Ağustos 2013 tarihli Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu raporunda, "Suriye'de devam eden iç savaşta, muhalifler ve Kürt silahlı grupları, çatışmalarda silahlı çocuk kullanıyor" ifadesi yer aldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 22 Temmuz 2015'te, PKK'nın Suriye'deki silahlı kolu YPG'nin, verdiği sözlere rağmen çocuk asker kullanmaya devam ettiğini duyurdu. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yaptığı açıklamada, "Kuzey Suriye'yi kontrol eden Kürt silahlı grubu, bazı ilerlemelere rağmen, 18 yaş altı kız ve erkek çocukları çatışmalarda kullanmama ve çocuk militanların salıverilmesine dair verdiği sözleri hala yerine getirmiyor" ifadeleri kullanıldı.

ORTADOĞU VE AFRİKA'DA ÇOCUK SAVAŞÇILARIN KULLANIMINA İLİŞKİN RAPOR

"Çocuk Asker Kullanımını Durdurun Koalisyonu"nun 2008 küresel raporunda, "PKK'nın 18 yaş altındaki savaşçı sayısı net olarak bilinmiyor. PKK'nın 1994'ten beri çocukları kullandığı, terör örgütü içinde 1998'de 3 bin çocuğun silah altında olduğu, yüzde 10'undan fazlasının kız olduğu ve Türkiye'nin güneydoğusunda faaliyet göstermek için Irak'taki kamplarda bulunduklarına inanılıyor" değerlendirmesi yapılıyor.

Haberin Devamı

Amman Konferansı bağlamında hazırlanan Ortadoğu ve Afrika'da çocuk savaşçıların kullanımına ilişkin raporda, 17 çocuğun PKK'nın Türkiye'nin güneydoğusundaki kamplara katılmadan önce İsveç'teki askeri eğitim yaz kampına davet edildiği ve çocukların çoğunun geri dönmediği kaydediliyor.

PKK içinde 10 bine yakın aktif çocuk savaşçı bulunduğu bildirilen rapora göre, terör örgütü PKK, 1990'da aldığı "çocukları silah altına kabul etmeyeceğine" dair kararını 1994'te değiştirdi ve bünyesine kattığı çocuk sayısını artırarak, bunlardan özel silahlı çocuk birlikleri oluşturdu.

ÇOCUK TABURU

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNCHR) "Refworld" adlı veri tabanından yararlanılarak hazırlanan "Çocuk Askerler Küresel Raporu 2001"in Türkiye bölümüne göre ise PKK'nın, 18 yaş altı çocukları silah altında kullandığının bilindiği belirtilerek, şu ifadeler kaydedildi:

"PKK saflarında, 1998'de 3 bin çocuk yer alıyordu. PKK, 1994'te sistematik şekilde fazla çocuk kullanmaya başladı. Hatta örgüt, çocuk alayları tertip etti, 3 bölükten oluşan 'Tabura Zaroken Şehit Agit' adlı çocuk taburunun, teoride, yaşları 8 ila 12 arasında değişen 5 çocuktan oluşan komite tarafından idare edilmesi kararlaştırıldı. PKK, hem kız hem de erkek çocukları silah altına aldı. Örgüt, 1998'de, yüzde 10'dan fazlası kızlardan oluşan 3 binden fazla çocuğu saflarına kattı. PKK içinde yer alan en küçük çocuğun 7 yaşında olduğu tespit edildi."

ÖRGÜT AVRUPALI KÜRTLERİN ÇOCUKLARINI DA KAÇIRIYOR

Fransa'da PKK'nın güney Fransa'daki Larzac Kamp'ında ve "Kültür dernekleri" üzerinden çocuklara örgüt propagandası yapıldığı, kamptaki yarı askeri eğitimde başarılı olan gençlerin, İran sınırındaki nihai askeri eğitimin ardından ön saflarda savaşa sürüldüğü belirtiliyor.

PKK'nın Almanya'daki Ostwestfalen-Lippe bölgesinde yürüttüğü faaliyetleri soruşturan Bielefeld kenti polisi, şantaj ve tehditle para toplama, uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra çocuk ve gençlerin, birkaç günlük "siyasi kurslara" katılmaya zorlanarak kandırıldığını belirlediklerini açıkladı.