Gazete Vatan Logo

PKK için çok önemli nokta!

PKK/PYD, Şengal’deki mevzilerine 50 kilometre mesafedeki Tel Afer’e İran üzerinden girip Irak-Suriye hattındaki terör koridorunu güvence altına almak istiyor.

PKK için çok önemli nokta!

Musul operasyonunun en sancılı kısmı Türkmen kenti Tel Afer'i DAEŞ'ten geri almak olacak. Etnik olarak Türkmen kimliğine sahip şehirde mezhepler ise çeşitli. Şii Haşdi Şabi, terör örgütü PKK, Celal Talabani'nin KYB'si ve Mesut Barzani'nin KDP'si bölgede çekişme halinde. DAEŞ, 2014'te Tel Afer'i ele geçirdikten sonra binlerce Şii Türkmen kentten kaçmıştı.

Yaklaşık 3 bini, İran güdümlü Haşdi Şabi'ye katıldı. Bu gruplar Musul operasyonu Tel Afer'e uzandıktan sonra kente Irak ordusuyla birlikte girme hazırlığı yapıyor. Bölgede PKK'lılar da İran güdümlü Haşdi Şabi üzerinden Tel Afer'e girmeye çalışıyor. İki hafta önce Şengal Dağı'nda biraraya gelen PKK elebaşları, Haşdi Şabi komutanları ve Iraklı askeri yetkililer, Tel Afer'e ilişkin durum değerlendirmesi yaptı. Bu arada Bağdat yönetiminin de Tel Afer saldırısına katılmasını istediği PKK'lı teröristlere 'maaş' sözü verdiği belirtiliyor.

PKK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Bir güvenlik kaynağı, Suriye'de Tel Abyad'daki oyuna benzer bir oyunun Tel Afer'de de sahneye sokulacağını belirtiyor. Suriye'de 'şehre inen' PKK, Barzani yönetiminin engellemesi sayesinde Irak'ta örgütlenemiyor.

Musul'daki krizi fırsata çeviren PKK, Şengal'de kurduğu terör üslerine sadece 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dolayısıyla Tel Afer, PKK'nın Irak-Suriye sınır hattındaki terör koridorunu korumak için hayati önemde. PKK'nın bu planına karşı en sert tepkiyi ise Türkiye ve Barzani yönetimi veriyor. PKK'yı devreye sokma planlarının Musul operasyonunu da çıkmaza sokabileceği belirtiliyor. (YENİŞAFAK)

Haberin Devamı