Gazete Vatan Logo

PKK davası düştü

Öcalan, eşi ve Karayılan'ın da bulunduğu 117 sanıklı PKK davası zamanaşımından düştü

Aralarında Abdullah Öcalan ve eşi Kesire Yıldırım (Öcalan) ile PKK’nın dağ kadrosundan Murat Karayılan gibi önemli isimlerin olduğu 117 sanıklı PKK davası zamanaşımından düştü.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, “Devletin anayasa ve temel nizamlarını bozmak, devletin emniyetine karşı silahlı çete kurmak ve kasten adam öldürmek” açılan davada, tüm sanıklar için 30 yıllık süreyi göz önüne aldı. Heyet, davanın “zamanaşımı” nedeniyle düşürülmesine karar verdi. Dava, 1987’de Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılmış, ancak “kamu güvenliği” gerekçesiyle Ankara’ya alınmıştı. İlk duruşması 15 Aralık 1999’da Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde yapılan davada sadece Öcalan’ın ifadesini alınabilmişti.



‘Benim adıma eylem yapılmış’

Öcalan’ın savunması 2001 yılında talimatla İmralı’dan alınmış ve mahkemeye gönderilmişti. Öcalan, ifadesinde dava konusu eylemlerden hiçbirisine katılmadığını savunarak kendisini şöyle savunmuştu:

“Örgütü kurup yöneticisi olduğum için bunlarda olan sorumluluğumu kabul ediyorum. Ben, ‘sözkonusu eylemleri yapın’ diye bir şey söylemedim, fakat benim adıma eylemler yapılmış. Benim sorumluluğum, objektif bir sorumluluktur. 12 Eylül 1980’den önce PKK’nın kurucusu ve yöneticisiydim. Fakat örgüt, o sırada PKK olarak bilinmiyordu. Apocular, Uko’cular (Ulusal Kurtuluş Ordusu) olarak biliniyordu. O dönemde PKK’nın propaganda ve teorik faaliyetlerini yönettim. Direkt olarak kimseyi öldürmedim, kimseden herhangi bir gasp yapmadım. Suç tarihinde, örgütün, anayasal düzeni silahla yıkıp yerine başka bir sistem kurmak gibi bir amacı yoktu. Sadece teorik değerlendirmeler yapıyorduk. Bölücülük suçlamasını kabul etmiyorum. Benim onaylamadığım pek çok eylemler yapıldı. Örgütle de çatışmaya girdim. Çünkü benim teorik düşünceme göre öngördüğüm hususları örgüt gerçekleştirmedi.



Davayı izleyen Buldan, “BDP ile hükümet arasında müzakere sürecinin başladığını düşünüyorum. Bunun somut adımının da bugün belli olmasını isterdik. Ama tahliye çıkmadı. Ümidimizi yitirmiyoruz” dedi.

Iğdır Belediye Başkanı Güneş’e tahliye yok

IĞDIR Belediye Başkanı BDP’li Mehmet Nuri Güneş’in, silahlı terör örgütüne üye olduğu suçlamasıyla 8 kişiyle yargılandığı Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugünkü duruşmada tahliye istemi reddedildi. Duruşmayı BDP’nin Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ve çok sayıda partili izledi.



Duruşmada savunma yapan Güneş, davanın hukuktan yoksun olduğunu ve kurumlararası ilişkiden dolayı tecrit edildiğini ileri sürdü. Mahkeme, Mehmet Nuri Güneş’in tutukluluğunun devamına, Şebap Çelik, Aziz Çam ve Abdulbaki Tanik’in tahliyesine karar verdi.” dedi.

Haberin Devamı