Gazete Vatan Logo

PKK'dan seferberlik çağrısı!

Irak Şam İslam Devleti, PYD'nin kontrolündeki Rojava bölgesine yönelik saldırılarını arttırdı. Kürt kenti Kobane'ye bir kaç koldan saldıran IŞİD ile PYD'nin askeri kanadı YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. IŞİD'in saldırısına karşı koymak amacıyla KCK seferberlik çağrısı ilan ederken Kobane'ye sınır olan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde saldırılar protesto edildi.

Irak'ta ilerleyişini sürdüren IŞİD, ağır silahlarının bir bölümünü Suriye'ye taşıdıktan sonra Kobane'ye yönelik geçtiğimiz hafta kapsamlı saldırı başlatmıştı. Kobanê'nin çevresindeki köyleri alıp kente girmeyi amaçlayan IŞİD'in dün YPG mevzilerine binden fazla militanla kapsamlı saldırı başlattı. Önceki gece sabaha karşı Rakka ve Tal Abyad'daki üslerinden ağır silahlarla saldırıya geçen IŞİD güçleri Kobane yakınlarındaki Evdiko köyündeki YPG mevzilerine saldırdı. Suriye kaynaklı ANHA ajansı, saldırya karşılık verilmesi üzerine çatışmaların geniş alanlara yayıldığını, IŞİD'in amacının Kobane'yi düşürmek olduğunu bildirdi.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; Tal Abyad Sivil Toplum Birliği üyelerinden İbrahim Müslüm, sadece Evdiko saldırısına binin özerinde IŞİD üyesinin katıldığını söyledi. Tank, zırhlı araçlar, top, uçaksavar ve havanlarla Kobne çevresindeki köyler ateş altına alındı. Karşılık verilmesi üzerine IŞİD ve YPG arasındaki çatışmalar geniş alanlara yayıldı. Çatışmalarda şu ana kadar 100'ün üzerinde IŞİD üyesinin öldüğü onlarcasının da yaralandığı ileri sürülürken YPG'nin kayıpları konusunda bilgiye ulaşılamadı. Çatışmalarda bir hafta içinde 4 tankın imha edilidiği açıklandı. Yaralıların tanklarla Rakka ve Tal Abyad'a taşındığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Seferberlik çağrısı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı ise yazılı bir açıklama yaparak tüm Kürtleri IŞİD'e karşı savaşmaya çağırdı. Seferberlik çağrısında, “Kobanê kantonunun ilan ettiği seferberlik çağırısına başta Kuzey Kürdistan'daki(Güneydoğu bölgesi) yurtsever gençlik olmak üzere, Güney(Irak kürdistan bölgesi, Rojava(Suriye'nin Kürt bölgesi ve Doğu Kürdistan’daki(İran Kürt bölgesi) direnişçi gençlik ve tüm halkımızı uymaya, bu çağırıyı bir ulusal onur görevi olarak bilip, yüksek düzeyde katılım göstererek cevap olmaya çağırıyoruz" denildi.

Sınırda eylem

Bu arada Rojava'nın Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD'in saldırıyı arttırması ve kenti tehdit etmesi üzerine HDP ve BDP tarafından sınırda dün eylem yapıldı. Aralarında HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve milletvekillerinin de olduğu kalabalık gruplar, Suruç ilçesinden sınıra yürüdü. Burada bir açıklama yapan Yüksekdağ, Kobanê'nin çok acımasız ve karanlık bir ablukayla karşı karşıya olduğunu söyledi. Yüksekdağ şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Gerici ve kıyıcı "Gerici ve kıyıcı IŞİD çetesinin çok rahatlıkla lojistik üs olarak bu topraklara da sınırın ötesine de rahatlıkla gelip gitme olanağına sahip oldular. Bu olanak doğrudan Türkiye devleti ve AKP hükümeti tarafından bu çetelere tanındı. Ancak aynı sınırlardan halklar geçemiyor. Her şeyden önce Türk devletinin bu tutumunu, savaşa ve katliama destek veren katliamın önünü açan, sivil halka dönük, bu insanlık suçuna imza atan tavrını derhal değiştirmesini istiyoruz. Eğer bu sınırlar, egemen güçler tarafından savaşı savunanlar tarafından her gün kevgire çevrilebiliyorsa, halklara da asla bu sınırlar engel haline getirilmemesi gerekiyor. Edindiğimiz bilgiye göre; bu süreç içerisinde Türkiye sınırını birçok noktadan kullanıyorlar. İki gün önce aldığımız bilgiye göre Hatay'a yaralıların gidişi gelişi oldu. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne yaralı IŞİD çetelerinin geldiği, tedavilerinin yapıldığı ve halen bunun devam ettiği bize gelen bilgiler arasında."

Haberin Devamı

HDP, IŞİD'in Kobane'ye yönelik saldırısı son bulana kadar Rojava sınır hattında çadır eylemi başlattı. Sınıra kurulan çadırlarda aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grup eyleme başladı.

"Genç olsaydım IŞİD'a karşı savaşırdım"

BDP Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ise, “Genç olsaydım Kobanê’ye giderek halkımın saflarında IŞİD çetelerine karşı savaşırdım” dedi. "Kerkük Kürtler için ne ifade ediyorsa Kobanê’de onu ifade ediyor" diye Türk, KDP ve tüm Kürt örgütlerini ideolojik, siyasal farklılıkları bir yana bırakarak Kobanê direnişine destek olmaya çağırdı. Kobanê’nin düşürülmesinin "tüm Kürdistan parçalarının düşürülmesi" anlamına geleceğine dikkat çeken Türk, Kürtlerin Kobanê’de kendi onurlarını savunduklarını söyledi.