Gazete Vatan Logo

Pizzada ananası yasaklamak isteyen Cumhurbaşkanı

"Pizzada ananası yasaklamak isterdim" deyince tepki çeken İzlanda Cumhurbaşkanı Gu?ni Jóhannesson'dan 'geri adım': Sevmediğim şeyleri yasaklayan kanunlar koyabilseydim, bu görevde bulunmak istemezdim. Böyle bir ülkede yaşamak istemezdim.

Pizzada ananası yasaklamak isteyen Cumhurbaşkanı

Tartışma, Cumhurbaşkanı Guðni Jóhannesson’un “Pizzada ananası yasaklamak isterdim” demesiyle patlak verdi. Bir lisede öğrencilerin sorularını yanıtlayan Jóhannesson, ‘pizzalarda ananasın ek malzeme olarak kullanılmasına temelden karşı olduğunu’ söyledi. Sözlerinin devamında da, eğer yetkisi olsaydı buna yasak getireceğini dile getirdi.

Jóhannesson’un ‘yasak’ sözcüğünü kullanmasıyla sosyal medyada dünya çapından tepki yağdı. Pizzada ananası sevmeyenler İzlanda cumhurbaşkanıyla aynı safta yer alsa da, birçokları hükümetin pizzalara bile karışma imasını eleştirdi. Change.org sitesinde de cumhurbaşkanına istifa çağrısıyla bir imza kampanyası açıldı.

‘SINIRSIZ YETKİ İSTEMEZDİM’

İzlanda Devlet Başkanı da tepkiler karşısında sessiz kalamayarak, büyük ölçüde sembolik olan yetkileri hakkında Facebook sayfasından şu açıklamayı yaptı: “Ananas severim ama pizzada değil. İnsanların pizzalarının üzerine ananas koymasını engelleyen yasalar çıkarma yetkim yok. Böyle bir yetkim olmadığı için memnunum. Devlet başkanlarının sınırsız yetkileri olmamalı. Sevmediğim şeyleri yasaklayan kanunlar koyabilseydim, bu görevde bulunmak istemezdim. Böyle bir ülkede yaşamak istemezdim. Pizza malzemesi için tavsiyem, deniz mahsülü.”

Haberin Devamı

47 yaşındaki Guðni, maaşına yüzde 20 oranında zam yapılmasını reddedip ülkede bir Onur Yürüyüşü’ne katılan ilk devlet başkanı olarak yüzde 97 oranına varan bir halk desteğine sahip. Eskiden bir tarih profesörü olan Johannesson, ağustos ayında görevi devralırken selefi Olafur Ragnar Grimsson’a kıyasla daha az politik bir başkan olmayı vaat etmişti.