Gazete Vatan Logo

Piyasanın gözü pazartesinde

Bildiri krizi hafta sonuna denk gelse de pazartesi nasıl bir piyasa açılışıyla karşı karşıya kalacağımızın ipuçlarını sanal şubeler verdi.

Bankaların dolar alış ve satış rakamlarında % 8’lik marj dikkati çekti. Bazı bankalar ise dolar kuru vermeyerek alım satımı durdurdu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesinin ardından Genelkurmay’ın Cuma akşamı geç saatlerde internet sitesinden duyurduğu sert açıklamalar, piyasalar haftasonu tatilinde olmasına rağmen doların fitilini ateşledi.

Piyasaların kapalı olduğu Cumartesi günü dövizde yaşanan sarsıntı da sanal alemde başladı. Siyasi tansiyonun arttığı ve bunun Pazartesi günü piyasalarda sert dalgalanmalara yolaçabileceğinin sinyalini alan yatırımcılar döviz alabilmek için bankaların internet şubelerine hücum etti. Piyasalar kapalı olduğu için önünü göremeyen bankalar ise önlem için hem internet şubesinden yapılan alım satımlar için ilan ettikleri kurları yükseltti, hem de alış satış arasındaki marjı kriz dönemlerinde olduğu gibi en yüksek seviyeye çıkarttı.

Bankaların internet sitelerinde ilan ettiği dolar satış kuru 1.44’le Cuma günkü kapanışın 10 kuruş üzerine çıkarken, alış kuru ise 1.32-1.34 aralığında kaldı. Böylece alış ve satış kurları arasındaki marj yüzde 8’i aştı. Bankaların sitelerinde açıkladığı yüksek kur rakamları serbest döviz piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı’ya da yansıdı. Kapalıçarşı’da Cuma günü 1.3380’den kapanan dolar dün 1.37’ye kadar yükseldi. Döviz büfeleri dolar alışını da 1.33 YTL’den yapmaya başladı.

TEB’de dolar 1.44 YTL

Sabah saatlerinde internet bankacılığı sitelerinde ilk harekete geçen bankalardan biri Garanti oldu. Banka internet sitesinde dolar alış kurunu 1.34’e çıkarırken, satış kurunu ise 1.40 YTL olarak belirledi. HSBC Bank ise diğer tatil günlerinden farklı olarak internet şubesinde dolar alış-satış kotasyonu girmedi (Aynı yöntemi Vakıfbank da kullandı). Banka böylece haftasonunda dolar alım-satımı yapmama kararı almış oldu. Bir anlamda “Önümü göremiyorum, bekleyip göreceğim” mesajı verdi. Telefon ve internet bankacılığında en yüksek kuru açıklayan banka ise 1.33 YTL’lik alış, 1.44 YTL’lik satış rakamı açıklayan TEB oldu.


Finansbank ve İş değiştirdi

Garanti ve HSBC’nin bu operasyonlarının ardından bankalar birbiri ardına internet şubelerindeki döviz alım satım rakamlarını değiştirmeye başladı. Akbank dolar alış-satışı rakamını 1.33-1.3750 olarak belirlerken, sabah saatlerinde “Doları 1.32’den alırım, 1.3440’tan satarım“ diyen İş Bankası da 1.3260 alış ve 1.39 YTL’lik satış kuru ilan etti. Bu bankayı Finansbank izledi ve banka 1.3169 olan alış kurunu 1.33 YTL’ye yükseltirken, satış kurunu da 1.33’ten 1.39 YTL’ye çıkardı.





Haberin Devamı