Gazete Vatan Logo

Piyasaları stres bastı

ABD’li bankaların ne durumda olduğunu gösterecek “stres testi” sonuçlarının kötü olacağı görüşleri borsalara düşüşü hatırlattı. Son haftalarda yüzde 25 yükselen dev borsalarda kayıplar yüzde 4’ü aştı. İMKB de yüzde 3.05 gerilerken dolar yeniden 1.65 TL sınırını aştı

ABD’li bankaların mali yapılarını gözler önüne serecek “stres testi” piyasalardaki bahar havasını dağıttı. 4 Mayıs’ta açıklanması beklenen test sonuçlarının “kötü” olacağı görüşleri tüm dünya piyasalarında tansiyonu yeniden artırdı. Avrupa borsalarında yüzde 4’ü aşan kayıplar yaşanırken Wall Street de güne düşüşle başladı. Dow Jones Endeksi’ndeki kayıplar ilk dakikalarda yüzde 2.5’i aştı. Yurtdışında bozulan hava ve IMF anlaşmasının gecikebileceği yönündeki haberler Türkiye’de de piyasaları olumsuz etkiledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 3.05 gerileyerek 28.548 puana indi. Dolar da yüzde 2.5 artarak yeniden 1.65 TL sınırını aştı. Avrupa Merkez Bankası üyelerinden faiz indirimine ilişkin gelen çelişkili açıklamalar, euronun uluslararası piyasalarda dolar karşısında kan kaybetmesine neden oldu. Euro/dolar paritesinin 1.30 seviyesinin altına inmesi doların içerideki yükselişini destekledi.

Stres testine tabi tutulan ABD’nin 19 büyük bankasından 16’sının borcunu ödeyemez durumda olduğu dedikodusu başta Wall Street olmak üzere tüm dünya borsalarını vurdu. Söylentiye göre, ABD’nin en büyük beş bankasının sermayesi işlerini devam ettiremeyecek kadar düşük seviyede. Öte yandan ABD Hazinesi’nin nasıl bir politika izleyeceği konusunda belirsizliğin sürmesi de tedirginliği artırıyor.

Son haftalarda yaşanan hızlı yükselişin ardından gelen kâr satışlarının da etkisiyle Citigroup hisseleri seansın başında yüzde 13, dün ilk çeyrek bilançosunu açıklayan Bank of America (BofA) hisseleri ise yüzde 10 değer kaybetti. Goldman Sachs’a göre Citigroup’un kredi zararları sürekli artmaya devam ediyor ve CEO Vikram Pandit’in bankayı stabilize etme çabaları boşa gidiyor.

Güçlenen dolar sebebiyle petrol fiyatları yüzde 3’ün üzerinde değer kaybederek 50 doların altına indi.

Hazine dış borçlanmada IMF anlaşmasını bekliyor

Hazİne’nİn uluslararası piyasalardan bu yıl için toplam 5.6 milyar lira olarak öngördüğü dış borçlanma planı kapsamında yeni bir eurobond ihracını, ancak Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılacak yeni anlaşmanın ayrıntıları belli olduktan sonra düşünebileceği söyleniyor. Hazine ile piyasa yapıcı bankalar arasında Cuma yapılan toplantının ardından Reuters’a bilgi veren bankacılar, olası bir IMF anlaşmasının Fon’dan kullanılacak kaynağın detaylar netleşene kadar Hazine’nin eurobond ihracı düşünmediğinin anlaşıldığını söyledi.


Bofa kârını artırdı piyasa beğenmedi

Bank of America (BofA), Merrill Lynch’i satın almasının ardından birinci çeyrek kârını bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 150’nin üzerinde artırmasına rağmen, takipteki kredilerdeki büyük artış yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Bankanın, analist tahminlerinin üstünde açıkladığı kârda tek seferlik işlemlerin katkısı oldu. Kâr artışında China Construction Bank’taki hisselerin 1.9 milyar dolara satışı etkili oldu. Bankanın kârı, bir yıl önce aynı dönemdeki 1.02 milyar dolardan 2.81 milyar dolara, yani hisse başına 0.44 dolara yükseldi. Beklenti bankanın birinci çeyrekte hisse başına ortalama 0.04 dolar kâr etmesi yönündeydi.

Haberin Devamı